Dit artikel is vandaag gratis

Vuurwerk, strafschoppen en veldbestormers. Het was allemaal spektakel tijdens het eerste nacompetitieweekeinde. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden op 11 en 12 juni

Vuurwerk voorafgaand aan het duel tussen De Wâlde en Irnsum. Ook de 120 minuten die zouden volgen bevatten volop vuurwerk. Foto: Marco Keyzer

Soms heb je van die weekeinden waarin er bijna teveel gebeurt om op te noemen. Ondanks een flink uitgedund aanbod aan wedstrijden, was er voldoende spektakel op de Friese amateurvelden. Meerdere strafschoppenseries, degradanten, maar natuurlijk net zoveel winnaars en ploegen die mogen dromen van promotie.

De weg is nog lang, maar de eerste horde is genomen door ONS Sneek. Om het plekje in de hoofdklasse niet kwijt te raken, moest er zaterdag gewonnen worden van het Zuid-Hollandse Brielle. Dat deed de formatie van trainer Arnoud Koster met 3-1. ,,Het gaat in dit soort wedstrijden niet alleen om voetbalkwaliteiten, maar ook om een stukje mentaliteit, volwassenheid”, zei aanvoerder Wesley Tankink. ,,We hebben veel jongens in de ploeg die net op seniorniveau spelen en ik denk dat het beslist wordt in het voordeel van de ploeg die het sterkste in het hoofd is”, zei de aanvoerder in gesprek met journalist Bert Kalteren . Zaterdag komt WNC (Waardhuizen), dat op de derde plaats eindigde in de eerste klasse C, op bezoek in Sneek. Een week later is de mogelijke finale op neutraal terrein. Dat is dan tegen de winnaar van het duel tussen DUNO D en Hoenselersdijk. DUNO D maakte een einde aan de droom van Blauw Wit’34 om komend seizoen hoofdklasser te zijn. De Leeuwarders kwamen in Doorwerth tekort om de volgende ronde te bereiken: 6-2.

Einde van een tijdperk

Het doek is gevallen voor Balk. Na tien seizoenen in de eerste klasse, daalt de ploeg van trainer Jan Bruin weer af naar de tweede klasse. De Balksters hebben het liefst tien jaar volgehouden in de eerste klasse. Razendknap. Het is al vaker gezegd, maar daarom niet minder waar. De laatste jaren verdwenen steeds meer sterkhouders uit het eerste elftal, dus het wachten is nu op een volgende sterke lichting die dit in de toekomst weer mogelijk zou kunnen maken. Een van de laatst overgebleven steunpilaren in de persoon van centrale verdediger Ivar Klijnsma (hij was er in 2012 bij bij de promotie en speelde alle tien seizoenen in de eerste klasse mee) was nog wel twee keer trefzeker voor zijn ploeg, maar het bezoekende LTC uit Assen wist makkelijker het doel te vinden en won met 2-4. De (voorlopig) laatste wedstrijd van Balk als eersteklasser werd door de bezoekers op film vastgelegd. Al zullen ze deze - denken wij - niet graag terugzien.

De koek was op

Vreugde en verdriet ligt soms dicht bij elkaar. Bij winst op Wolvega een week geleden was Kollum kampioen geweest van de tweede klasse I en dus eersteklasser. Zaterdag, na de 1-5 thuisnederlaag tegen FC Meppel zit het seizoen erop voor de oranjehemden en weten ze dat ze ook volgend seizoen in de tweede klasse acteren. De nummer 8 van de tweede klasse J steekt in een topvorm en dat ondervond de ploeg van trainer Ron de Boer aan den lijve. ‘De koek was de laatste weken op’, zo oordeelde de clubverslaggever van de Friezen.

Elf minuten

Tussen de 25e en 36e minuut viel de beslissing in het duel tussen eersteklasser FC Burgum en tweedeklasser VVI uit Idskenhuizen. De thuisploeg wist in een tijdsbestek van elf minuten vier keer te scoren en die klap kwam VVI, dat de wedstrijd juist zo sterk begon, niet meer te boven. De Idskenhuisters namen met opgeheven hoofd afscheid van het seizoen, want de derde plaats in de tweede klasse I is historisch gezien de beste prestatie die het vlaggenschip ooit neerzette. Maar elf fatale minuten in Burgum maakten een einde aan de droom van de eerste klasse. Thomas Pruis was de gevierde man met een hattrick. VVI toonde herstel na rust, maar de twee treffers waren niet voldoende om de thuisploeg nog in de war te doen geraken: 4-2.

Nacompetitievloek

Workum liep de titel mis in de derde klasse, maar wist zaterdag de goede vorm van de laatste weken wel vast te houden. In eigen huis werd Wykels Hallum, als zesde geëindigd in de derde klasse B, uitgeschakeld in de nacompetitie: 3-0. De bezoekers kunnen zich opmaken voor nog een seizoen in de derde klasse. Workum daarentegen maakt zich klaar voor nog twee potjes. Dat is tenminste het doel van de roodhemden. Dinsdagavond speelt het in eigen huis tegen klassegenoot Heerenveense Boys. Dat won met 0-4 van Zwaagwesteinde en zorgde ervoor dat de ploeg uit De Westereen na drie seizoenen weer terugkeert in de derde klasse. Journalist Lars Goerres was te gast bij ‘De Readtsjes’ en zag daar balende spelers. Bij Heerenveense Boys hoopt men dat de ‘ vloek van de nacompetitie ’ dit seizoen wordt verdreven.

Strafschoppen

De winnaar van het duel tussen Workum en Heerenveense Boys treft de winnaar van het duel tussen Nijland en Rijperkerk. De Nijlanders eindigden weliswaar onder Zwaagwesteinde onder de ranglijst in 2I, maar bleken zaterdag eens te meer een lastig te kloppen ploeg. Rijperkerk slaagde er niet in de Nijlander muur te doorbreken, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen in Nijland. Dat deed de thuisploeg dus het beste (zie filmpje. Je moet de telefoon of je hoofd wel even een kwartslagje draaien halverwege). In Opeinde gaf ONT (3B) SVM (3A) klop met 3-2. De Friezen gaven een 1-0 voorsprong weg, maar raakten daarvan niet in de war. ,,Het knappe van deze wedstrijd is echter dat de jongens het blijven proberen en na de 1-1 de rug weer rechten, beter gaan spelen én twee keer scoren”, zag trainer Jan Hulzinga van ONT.

Elfstedenderby

Een ware ‘Elfstedenderby’ in Stavoren tussen QVC en Dokkum. Het was groen-wit gestreept tegen groen-wit gestreept. De nummer drie uit de vierde klasse A (47 punten) tegen de nummer vier uit de vierde klasse B (47 punten). Weinig verschil tussen beide voetbalverenigingen, wat ook bleek zaterdagmiddag. Er was een verlenging nodig om een winnaar aan te wijzen, omdat er na 90 minuten een spectaculaire 3-3 stand op het bord stond. De bezoekers uit Dokkum beschikten daarin over de langste ademen zagen een gezellige busrit tegemoet terug naar het noorden van de provincie. Gewoon over het asfalt, in plaats van over het water. Dokkum treft zaterdag op neutraal terrein in Drachten Oudehaske.

Spektakelstukken

Ook spektakel in Frieschepalen, waar het duel tussen RWF (4B) en Lycurgus 4C eveneens eindigde in 3-3. Tien minuten voor tijd leidde RWF nog met 3-1, maar het was niet genoeg. Hier bracht de verlenging geen winnaar, dus waren er strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen. De Groningers deden dit het beste, waardoor de Friezen komend seizoen weer in de vierde klasse uit zullen komen. Ook de andere Friese vierdeklasser die zaterdag in actie kwam, SC Franeker, redde het niet. Op bezoek in Stadskanaal was het plaatselijke SJS met 3-2 te sterk. Ook hier viel de beslissing niet binnen de negentig minuten. Toen het duel bijna op strafschoppen leek uit te draaien, sloeg de thuisploeg toe. Een tegentreffer in de slotminuten kwamen de geel-blauwen niet meer te boven. Ook Franeker mag het komend seizoen opnieuw gaan proberen in de vierde klasse.

Niet op komen dagen

Mensen die afreisden naar sportpark Skoatterwâld, zagen geen wedstrijd tussen Heerenveen en Nagele. De Friezen besloten niet uit te komen in de nacompetitie, aangezien het zondagteam komende maand de horizontale overstap maakt van de zondag naar de zaterdag eerste klasse. Menig vijfdeklasser (denk aan Boornbergum’80, VCR of Noordbergum), die dolgraag had deelgenomen aan de nacompetitie om promotie, zal met gefronste wenkbrauwen hebben gekeken naar deze ‘ontknoping’. Omdat Heerenveen (op papier) ‘niet op kwam dagen’, ging Nagele zonder te spelen door naar de finale. Niets ten nadele van Nagele, maar hier moet de KNVB echt iets aan gaan doen. Clubs die wel willen (en mogen), is de kans op promotie ontnomen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Nog meer verlengingen

Alle herkansers uit de vierde klasse A zijn zaterdag gedegradeerd. Jubilaris HJSC (Hommerts-Jutrijp) moest na een strafschoppenserie het hoofd buigen tegen Ouwe Syl (5B), dat zich in de laatste tien minuten terug knokte van een 2-0 achterstand en er op deze manier nog een verlenging uitsleepte. Één misser aan HJSC-zijde was voldoende voor de bezoekers om de finale te bereiken. Ouwe Syl was vijf keer foutloos vanaf elf meter. Iets verderop in De Fryske Marren draaide het ook bij De Wâlde tegen Irsnum uit op een verlenging na een 3-3 gelijkspel. Van een strafschoppenserie kwam het hier niet, Irnsum had de langste adem en won met 4-6. Verslaggever Edward Jorna was zag het gebeuren. ‘De Wâlde - Irnsum had zaterdag alles wat nacompetitievoetbal zo leuk maakt.’

Afscheid van Oebele

Nog een degradant, want ook GSVV (4B) daalde zaterdag af naar de vijfde klasse. In eigen huis was het bezoekende Zeester met 1-2 te sterk. Friese Boys is de enige Friese herkanser die nog wel zicht heeft op handhaving, na een 3-2 zege op Surhuisterveen (5C). Het afscheid van Oebele Schokker als voetballer viel voor de ‘Maradona fan de Wâlden’ een weekje eerder dan gehoopt. In de slotfase gaf zijn UDIROS een 0-2 voorsprong uit handen tegen Marrum, dat in de verlenging hernieuwde energie vond en met 4-2 won. De laatst overgebleven Friese troef, Eastermar (5C), redde het niet tegen Steenwijk. In eigen huis verloren de Friezen met 1-2.

Geluksfactor

Je kunt nog zo goed bezig zijn aan een seizoen, in de nacompetitie speelt de factor geluk ook altijd een rol. Jubbega zag gisteren in de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse (zondag) al na zeven minuten de eigen doelman met rood het veld verlaten. En 83 minuten spelen met een man minder, dan moet je echt een hele goede dag hebben. Dat had Jubbega ook wel, maar het was ondanks prima veldspel over negentig minuten niet langer opgewassen tegen Longa’30, dat met 3-0 won. Niet dat Jubbega volstrekt kansloos was, maar de scherpte in de afronding ontbrak ook meerdere malen. Desalniettemin kan Jubbega met trots terugkijken op dit historische seizoen.

Stadsderby

Een Leeuwarder stadsderby in de nacompetitie. Dat zijn de affiches om van te smullen. Maar waar de inzet een plek is in de eerste klasse, is geen van beide partijen echt rouwig om volgend seizoen in de tweede klasse uit te komen. Zowel FVC als LAC Frisia 1883 maakt komende maand de horizontale overstap naar de zaterdag. Het kan dus zomaar zo zijn dat dit affiche komend seizoen 24 uur eerder gespeeld wordt. Na zaterdag weten in ieder geval de Frisianen zeker dat ze ook volgend seizoen tweedeklasser zijn. FVC heeft, na de 4-0 zege van zondag, nog altijd zicht op lijfsbehoud in de eerste klasse.

Opmars gestopt

WKE op bezoek. Dat betekende voorheen een lastige kluif voor de tegenstander, wanneer deze grootmacht uit het amateurvoetbal de reis vanuit het woonwagenkamp van Emmen aflegde naar een ander sportpark. Gisteren kwam de ‘gevallen gigant’, die in 2016 wegens een faillissement uit het amateurvoetbal werd gehaald, op bezoek bij LSC 1890 in Sneek. Inzet: de volgende ronde voor een plek in de eerste klasse. WKE’16, zoals de club heet na de heroprichting in 2016, promoveerde sinds het oprichtingsjaar al drie keer en is bezig met een opmars in het zondagvoetbal. LSC 1890 stopte deze opmars echter dankzij een 4-2 zege, na een 2-2 eindstand na 90 minuten. In de verlenging sloegen de Snekers tweemaal toe. Tarik Bourakba was tweemaal de gevierde man in extremis en dus staat er komende zondag weer een Friese twist op het programma: LSC 1890 - FVC.

Wereldpartij

Het Drentse Zeijen was voor Gorredijk de plek waar het gisteren moest gebeuren. Willen de Friezen promoveren naar de tweede klasse, dan moest er gewonnen worden van SVZ om weer een ronde verder te gaan. Deze ploeg miste de titel in 3B op basis van een minder doelsaldo en verloor in het hele seizoen slechts één thuiswedstrijd. Geen prettig vooruitzicht voor Gorredijk, dat in dat opzicht zorgde voor een stunt met een 0-1 zege. De grootste dank ging uit naar doelman Joey Bethlehem, die een wereldpartij stond te keepen. En dan weet je als ploeg dat je aan de overkant altijd dat ene kansje krijgt. Zo ook gisteren. Daniel Temmingh velde na ruim een uur spelen het vonnis over SVZ, dat met een kater achterbleef op het eigen sportpark.

Volle pond

De Friese derdeklassers die meedingen om promotie, wisten dit weekeinde allemaal te winnen. Naast Gorredijk waren ook Dronrijp (5-0 tegen Actief) en Akkrum (2-1 tegen Muntendam) bestand tegen de nacompetitiedruk. Dat gold ook voor Oldeholtpade, dat in eigen huis geen genade kente met Twedo. Het werd 5-0, mede dankzij deze bekeken treffer van Rudi de Vries. Komende zondag zouden er in theorie vier Friese clubs een plek in de tweede klasse kunnen bemachtigen. Akkrum kan dat doen in eigen huis tegen HOC, Oldeholtpade bij Gruno en Gorredijk bij Zuidwolde. De andere twee Friese clubs, Drachten en Dronrijp, treffen elkaar.

Veldbestormer

Nadat de nacompetitie voor een plek in de derde klasse al op donderdag was begonnen, stonden zondag de heenwedstrijden uit het tweeluik op het programma. Daarin lijkt derdeklasser THOR al met een been in de vierde klasse te staan, na een 1-4 thuisnederlaag tegen RKO uit Rutten. Dat geldt ook voor Olyphia, al krijgt het thuis de kans om de 2-0 achterstand tegen Sleen ongedaan te maken. Ook FC Harlingen krijgt het zwaar in de return met De Wilper Boys, na een 1-3 thuisnederlaag. SF Deinum in eigen huis een 1-0 achterstand mag zien goed te maken tegen Siddeburen, schade die valt te overzien in de wetenschap dat afgelopen weekeinde Deinumer dorpsfeesten waren. Oosterlittens mag in eigen huis het karwei afmaken tegen Warga (2-1). Ook al kan dit duel nog alle kanten op. In de war geraken van een veldbestormer deden de spelers niet gistermiddag in Warga.

Dure strafschop

Er vielen gisteren twee degradanten te noteren uit de vierde klasse A. De Wâlden kwam in eigen huis nog wel vroeg op voorsprong tegen Oldeboorn, maar ging uiteindelijk kansloos ten onder met 1-6. Ook Lemmer daalt af naar de vijfde klasse, na een 0-3 thuisnederlaag tegen SV Hoogersmilde. Houtigehage had lang uitzicht op de finale, kreeg in de slotfase zelf een strafschop om op voorsprong te komen. Deze werd gemist en niet veel later viel aan de overzijde de 2-1 voor Kuinre (video). Dat treft over een week Tijnje, dat was vrijgeloot voor de eerste ronde. Datzelfde gold voor De Sweach, dat Hoogersmilde treft. Oldeboorn mag ten koste van Farmsum proberen te promoveren naar de vierde klasse.

Dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht van het nacompetitievoetbal. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Straks in de zomerstop heb je weer wat meer te besteden en voor dit bedrag heb je wel een week lang onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

menu