Dit artikel is vandaag gratis

Technische hoogstandjes, de bal richting het viaduct, met de boot naar een uitduel en een alleskunner. Dit was het voetbalweekeinde in Fryslân van 23 en 24 oktober

Drachtster Boys ging in de slotfase van het duel met FC Burgum alsnog met de zege aan de haal: 0-1. Foto: Henk Jan Dijks

De vele regenval van de afgelopen week mocht - gelukkig - voor het gros van de voetbalclubs de pret niet drukken. Daarom ook vandaag weer een overzicht met opvallende zaken uit het Friese amateurvoetbal uit het weekeinde van 23 en 24 oktober. Met dank aan de clubs zelf.

Welverdiende rust voor de Friese topploegen. Zowel Harkemase Boys, ONS Sneek als Buitenpost genoot van een vrij weekeinde. In Harkema ligt de focus volledig op woensdagavond, als een van de twee plaatselijke trotsen het opneemt in de KNVB-beker tegen DOVO. In Sneek maakten ze dankbaar gebruik van het vrije weekeinde en werd er al op vrijdagavond een groot geldbedrag opgehaald voor het goede doel.

Late treffer

Voor de actie op het veld beginnen we daarom al meteen in de eerste klasse, waar onze verslaggever Rynk Bosma aanwezig was bij het duel tussen FC Burgum en Drachtster Boys. De bezoekers namen de punten mee naar huis en lieten de gastheer achter op de laatste plek. Maar of dat allemaal wel zo verdiend was?

Busreis

Dankzij late treffers van de tweelingbroers Arjen en Floris Boonstra, keerde Blauw Wit’34 met de volle buit terug naar huis uit Groningen bij Oranje Nassau. In het laadruim van de bus was nog wat ruimte gereserveerd voor de drie punten. Het maakte de reis terug naar Leeuwarden er nog net iets aangenamer op. Het lijkt dat Bob Schepers de regie heeft over de muziek. Hoe kan het ook anders, met zijn achtergrond.

Herpakken

Na twee keer puntenverlies op rij, herpakte ‘t Fean’58 zich knap in eigen huis tegen VEV’67: 5-0. ,,Nu werden de kansen wel benut in tegenstelling tot de vorige twee wedstrijden”, zei assistent-trainer André van der Molen, die zelf jarenlang in het eerste elftal speelde, in het wedstrijdverslag. De ploeg uit Surhuisterveen staat in de tweede klasse I nu op een gedeelde eerste plaats met Kollum, VVI en Stiens. Eerstgenoemde heeft als enige ploeg van het viertal nog wel een wedstrijd tegoed.

Zure druiven

In blessuretijd een eigen doelpunt maken en daardoor de wedstrijd verliezen. Het overkwam een verdediger van Hardegarijp, waardoor hij onbedoeld en ongewild de gevierde man was bij Zwaagwesteinde. Dat won namelijk met 1-2, terwijl het zich al leek te verzoenen met een gelijkspel. Zo waren de druiven wederom zuur in Hardegarijp, dat al voor de derde keer dit seizoen met één doelpunt verschil verloor.

Pootje lichten

Feest in de kleedkamer bij Marum, waar het bezoekende Wolvega de nog zonder puntenverlies zijnde thuisploeg voor het eerst dit seizoen liet struikelen. De Weststellingwervers wonnen knap met 1-2 en lichten daarmee niet alleen het pootje van de Groningers, maar zorgden er ook voor dat ze niet aan kop van de tweede klasse I kwamen. En ere wie ere toekomt: het tweede doelpunt werd niet gemaakt door Sean de Ruiter maar door Joris Kramer.

Feilloos

Koploper Sneek Wit Zwart maakte in de derde klasse A opnieuw geen fout. Zaak voor Workum om dat ook niet te doen. Op bezoek bij SDS gebeurde dat ook niet. Twee treffers voor rust zorgden ervoor dat de taaie tegenstander uit Easterein vol ten aanval trok, maar telkens op iemand met een rood shirt stuitte. Zo is Workum na vijf duels de enige ploeg die de Sneker brigade van Carlo Rietdijk kan bijbenen. Het verschil is twee punten. Pas op 22 januari staan beide elftallen voor het eerst tegenover elkaar.

Verrassing

Na vier duels slechts één puntje hebben in de derde klasse B en dan het nog ongeslagen ONT (Opeinde-Nijega-Tike) op bezoek krijgen. Maak dan je borst maar nat als SV Haulerwijk. Maar de thuisploeg, getraind door Jelke Nijboer, speelde een dijk van een wedstrijd en won met 1-0. Patrick Hilhorst was de gevierde man bij Haulerwijk met zijn treffer kort na rust. Wessel Bruggink legde meerdere spelmomenten vast met zijn camera, waaronder deze hachelijke situatie voor het doel van ONT.

Één-tweetje

Waar AVC een lastige start van het seizoen kent, daar schoot Sleat uit de startblokken. Een interessante ontmoeting tussen de twee ploegen leverde echter geen winnaar op. Twee ploegen die doorgaans niet veel problemen hebben het net te vinden, hadden dat zaterdag wel. Het werd 1-1. Al had dit één-tweetje een mooier einde verdiend. Het scheelt, zoals de emoticon al vertelt, niet veel.

Plaatjes

De andere trots van Harkema, namelijk Harkema Opeinde, is niet bezig met een avontuur in de KNVB-beker. Het is wél goed gestart in de vierde klasse B, waar het zaterdag ten koste van VIOD Driesum de derde zege van het seizoen greep. De tegenstander, die het duel begon met een gelijk aantal punten als Harkema Opeinde, werd na een vroege achterstand alsnog ruim verslagen met 1-4. Het leverde enkele fraaie plaatjes op.

Edje

Nu we het toch over een goede seizoenstart hebben, kunnen we niet om IJVC heen. De ‘Kypmantsjes’ zijn na vier duels nog altijd zonder puntenverlies in de vijfde klasse A, maakten al 23 doelpunten en incasseerden er slechts drie. Ze gaan tekeer zoals Ajax dat in de eredivisie doet. Hekkensluiter WWS werd in Wirdum met 0-7 verslagen. Reinder Reitsma maakte er twee en zijn teller staat dit seizoen al op zeven. Voor ‘edje’ (eigen doelpunt) staat de teller al op drie.

Des keizers baard

Maar vlak deze concurrent van IJVC niet uit. Althans, nog niet. Voor vv Heerenveen, medekoploper in de vijfde klasse A, is het een raar seizoen. Want wat er ook gebeurt, het telt allemaal niet. Komend seizoen komt de zondagtak horizontaal over uit de eerste klasse op zondag, waardoor het team dat nu op zaterdag acteert uit de standaardklassen wordt gehaald. Hoe ze dan toch de motivatie houden om door te gaan lees je in het verslag dat onze verslaggever Nick Bosma schreef naar aanleiding van zijn bezoekje aan een doelpuntrijk duel op sportpark Skoatterwâld.

Dubbele cijfers

Arm VVT. Dan zit je als voetbalvereniging uit Twijzelerheide al niet al te breed in de spelers en dan komt er een elftal met wat oud-profs en spelers die tot voor kort in de eerste klasse speelden op bezoek. Hoe Noordbergum dit seizoen al twee duels heeft kunnen verliezen is raadselachtig, maar zaterdag was het kwaliteitsverschil duidelijk. Het werd 0-10. Jens Kloppenburg maakte er vier.

Drukke dag

Als de doelman wordt verkozen tot uitblinker van de middag, dan weet je vaak wel hoe laat het is. Dan heeft de sluitpost van dienst, in dit geval Jordi Oosterbos van Jubbega, het druk gehad. Hij zorgde ervoor dat zijn ploeg in de eerste klasse F een puntje overhield aan het duel met Roden. En wie weet hoe belangrijk dit soort puntjes aan het einde van de rit kunnen zijn.

Viaduct

Een goede wedstrijdbal is niet goedkoop. Het is daarom maar goed dat de spelers van LVV Friesland meedenken met hun club. Want als spits Friso Boschloo de ballen richting het viaduct schiet, moet het niet zo zijn dat het leder kwijtraakt en dit weer drukt op de clubkas. Gelukkig ging de spits, samen met Mark Jalvingh, na afloop van het duel op zoek naar de bal. Tot ieders verbazing keerden ze niet alleen terug met de wedstrijdbal, maar lagen er nog twee verrassingen verstopt. Dat scheelt weer!

Naast

Het is altijd een spannend moment. Oudere voetballers zullen zich het moment nog vast kunnen herinneren dat ze ‘pupil van de week’ waren bij hun club. Bij Geel Wit was zondagmiddag Jasper Oud de gelukkige. Maar voor het oog van veel toeschouwers de bal langs die grote doelman van Renado schieten is toch wel spannend. De eerste poging gaat dan ook naast. Gelukkig was er nog altijd een herkansing, die wel werd benut. Goed teruggeknokt, net zoals Renado deze middag op Ameland deed. Het kwam terug van een 2-0 achterstand en nam een punt mee naar de vaste wal: 3-3.

Elf

We zagen net al eens een 10-0 voorbijkomen, maar bij Sint Annaparochie deden ze het nog wilder. Oosterlittens werd in de derde klasse A met 11-0 naar huis gestuurd. Dat gun je niemand. Gelukkig voor de bezoekers krijgen ze er geen minpunten voor en houden ze de vier die ze al hebben verzameld. Sint Annaparochie draait als een tierelier en gaat een gooi doen naar de tweede klasse. Dat kan haast niet anders.

Circus

Publieksspelers. Daar houden we van. Oldeholtpade zorgde voor circus in Ruinen, waar het de bezoekers niet alleen ‘trakteerde’ op acht tegentreffers. Nee, Emiel de Vries toverde zelfs nog een kunstje uit zijn hoge hoed tijdens een blessurebehandeling. De stand was toen al 2-7. Oldeholtpade vermaakt zich wel op de zondagmiddag, zo is ons vermoeden. En Mark de Vries ook, getuige zijn zes doelpunten die hij maakte. Of de goalgetter en de circusartiest ook familie zijn, weten we niet. Er lopen namelijk zes jongens rond in de A-selectie van Oldeholtpade die deze achternaam dragen.

Alleskunner

Niet alleen de mannen kwamen dit weekeinde in actie. Ook de vrouwen voetballen er dit seizoen weer lustig op los. Zo stond in de derde klasse ST BMJ (samenwerking tussen Berlikum, Minnertsga en Sint Jacob) tegenover Balk. Het duel eindigde in 4-2. Maar wie zien we daar in balbezit bij BMJ? Inderdaad. Het is Marrit Zeinstra. Die kan dus niet alleen heel goed kaatsen en volleyballen, maar dus ook voetballen. Is er ook iets wat deze sportieve Friezin niet kan? En mogen we ook een compliment uitdelen aan de persoon die dit fraaie tenue heeft ontworpen? Bij deze.

De boot in

En tot slot duiken we nog even vlug de reserveklasse in. Al is duiken misschien niet de beste optie als je op de boot zit, zoals de spelers van Delfstrahuizen 3 hier doen. Ze zijn onderweg vanuit Echtenerbrug naar Oosterzee, waar het duel met EBC 2 in de reserve zesde klasse op het programma staat. De Tjeukemeerderby! Dat betekent met de boot via de Pier Christiaansloot het Tjeukemeer op en dan een kilometertje varen. Heerlijk. Al legde het de ploeg geen windeieren, getuige de 3-2 nederlaag die Delfstrahuizen leed. De boot in. Toch last van zeebenen? Ach, het is ongetwijfeld gezellig geweest. En dat is ook wat waard.

Tip?

En zo varen we definitief het weekeinde weer uit. Als er niet al te veel regen valt deze week en het waterpeil wat zakt, dan wordt het komend weekeinde ook weer smullen geblazen. Iets leuks gezien, gehoord of gefilmd? Dan zouden wij het erg op prijs stellen om een berichtje te ontvangen. Alvast bedankt en tot volgende week!

Nieuws

menu