Dit artikel is vandaag gratis

Op de pijnbank, de gehaktballentest, altijd prijs en het leven van een omroeper. Dit gebeurde er op de Friese voetbalvelden op 2 en 3 april

Omroeper Ate van der Kooi houdt de wedstrijd tussen vv Dokkum en Ternaard nauwlettend in de gaten. Foto: Twitteraccount voetbalvereniging Dokkum

De een doet niets liever dan in het weekeinde op het voetbalveld staan. De ander doet niets liever dan toekijken van achter de omheining. En weer een ander kruipt in zijn omroepershokje om niet alleen de wedstrijd te kijken, maar ook de andere supporters van informatie te voorzien. Dit gebeurde er allemaal op de Friese voetbalvelden in het weekeinde van 2 en 3 april. Met dank aan de clubs zelf.

Ze kopen er uiteindelijk niets voor bij Harkemase Boys, maar wat een schitterende goal schreef Mart Bloeming zaterdag op zijn naam. In het uitduel met VVSB in Noordwijkerhout schoot hij na 35 minuten spelen de bal stijf in de kruising, wat op dat moment een voorsprong voor de Friese derdedivisionist betekende. De Harkiten, naarstig op zoek naar een overwinning sinds lange tijd, waren dicht bij een resultaat tegen de nummer voorlaatst. Toch kreeg Harkemase Boys in de slotfase het deksel op de neus. Na de 2-1 voor VVSB in minuut 78 knakten de Friezen, die uiteindelijk met 4-1 de bietenbrug opgingen. Geflatteerd, maar ook daar koop je uiteindelijk niets voor.

Pijnbank

Na het vertrek van trainer Jan Vlap leek er even sprake van een schokeffect bij ONS Sneek, dat prompt weer eens een wedstrijd won in de hoofdklasse B. Zaterdag gingen de Snekers echter weer op strafexpeditie. In Genemuiden werd het door de plaatselijke SC flink op de pijnbank gelegd. Keiharde cijfers die nog wel even nadreunen op het Zuidersportpark: 8-1. Het is al de derde keer dit seizoen dat de Snekers met zes doelpunten of meer geklopt worden, na een eerdere 6-0 en een 1-9 nederlaag. Voor koploper Genemuiden, getraind door oud-Cambuurspeler en Buitenposttrainer René van der Weij uit Leeuwarden, was het een mooie middag waar ook nog eens een flink geldbedrag werd opgehaald voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Even zeer

Klassegenoot Buitenpost hield ook geen punt(en) over aan het weekeinde. Het verloor in Amsterdam van ASV De Dijk met 1-0. Er moest wat gebeuren na een uur zonder doelpunten en een 1-0 achterstand, vond trainer Willem Brouwer. Hij paste een ijshockeywissel toe en bracht meteen vier nieuwe krachten. Maar helaas voor Buitenpost leverde het ze niets meer op. ,,Deze nederlaag doet wel even zeer”, zei Brouwer in het wedstrijdverslag op de eigen website. ,,Eigenlijk verdienden beide partijen niet meer dan een punt.” Morgenavond komt Buitenpost alweer in actie, als Berkum op bezoek komt. ,,Daar staat wel wat druk op”, zei de trainer.

Sneeuwpret

In deze fase van de competitie komt er voor veel ploegen steeds meer druk op de wedstrijden te liggen. Wat te denken van het duel tussen FC Burgum en Zeerobben zaterdag in de eerste klasse E. Burgum snakt naar punten om de gevarenzone te verlaten en kreeg de kans om Zeerobben te passeren op de ranglijst. Maar dat lieten de Harlingers zich niet gebeuren. In een open gevecht, waarin de gemoederen soms hoog opliepen, vertrokken zij uiteindelijk met de punten naar een feestelijke Robbenplaat. David van der Pol werd de gevierde man met de winnende goal: 2-3. Dat de wedstrijd gespeeld kon worden, was te danken aan de vrijwilligers in Burgum. Want de sneeuw (u was het al bijna weer vergeten) moest zaterdagochtend nog wel even van het kunstgras verwijderd worden. Daar hebben zij bij de FC hun apparatuur voor.

Glas halfvol of halfleeg?

Geen lekker begin in Feanwâlden, waar SC Veenwouden al na zeven minuten op achterstand kwam tegen VVI uit Idskenhuizen. ‘Na 7 minuten laat de verdediging weer steken vallen: 0-1’, is het veelzeggende commentaar van het clubaccount op Twitter. Het is soms om moedeloos van te worden, ook als twitteraar langs de lijn. Maar het is maar net hoe je het bekijkt. Met het glas halfvol, kun je stellen dat drie doelpunten maken tegen VVI best prima is. Met het glas halfleeg kun je concluderen dat acht tegentreffers er toch echt veel te veel zijn. Desondanks zijn de verschillen onderin de tweede klasse I nog dermate klein, dat alles nog mogelijk is voor SC Veenwouden in de laatste tien speelrondes. Iets wat natuurlijk ook telt voor VVI, keurig op een zevende plek in de middenmoot op 5 puntjes achterstand van de nummer 3.

Vraagtekens

‘Was het er één?’ De vraag stellen is hem in het amateurvoetbal meestal ook gelijk beantwoorden. Want er zijn inderdaad vraagtekens te zetten bij het geven van deze strafschop. Hoe dan ook werd hij wel gegeven voor Workum, dat de kans kreeg om de achterstand in eigen huis tegen SDS recht te zetten. Maar dat gebeurde niet. En ook hier is er een vraag te stellen, namelijk of de strafschop niet overgenomen moest worden omdat de doelman te snel van zijn lijn kwam? Hoe dan ook leed de koploper van de derde klasse A de allereerste nederlaag van dit seizoen. Pijnlijk, een week na het gelijke spel in en tegen Heeg. De periode ging naar Heerenveense Boys (omdat Makkum ook verloor) en de al bijna afgeschreven concurrent Sneek Wit Zwart is terug in de titelrace met een achterstand van drie puntjes. En SDS? Dat liep met de borst vooruit het sportpark van Workum af, nadat trainer Douwe Posthuma nog een snoekduik had genomen in een laatste bult sneeuw. Want met 24 punten uit 16 duels staat de ploeg uit Easterein keurig in veilige haven.

Gehaktballentest

Kijk. We kunnen van alles vertellen over de derde klasse B. Dat koploper Leovardia weer geen fout maakte en met 0-1 won van Ropta Boys. Dat de topper tussen Twijzel en Anjum in 1-2 eindigde, wist u misschien al. Dat Waskemeer na de 2-0 zege op Rijperkerk de smaak nu echt te pakken heeft, is ook duidelijk. En dat zowel Leovardia, Wykels Hallum als Berlikum nog kans maakt op winst van de tweede periode is ook helder. Maar wat voor de liefhebbers langs de lijn soms handig kan zijn, is weten wat de pot schaft. Zoals in Oosternijkerk bij Ropta Boys. Et voila, daar helpt Leovardia ons even mee. Zij voerden een ware gehaktballentest uit in de kop van Fryslân en de Leeuwarders zijn beslist niet karig met het uitdelen van voldoendes. Op basis van deze foto valt er weinig te vertellen over de presentatie (zat er een servetje bij?), de vochtigheid, het volume en de stuitercapaciteit van de bal. Maar als ze bij Leovardia het goed genoeg vinden voor een dikke 9, wie zijn wij dan om aan hun deskundigheid te twijfelen?

Bonuspunten

Een maand geleden, na een 3-1 nederlaag tegen De Wâlde, was het code rood bij TOP’63 in Oppenhuizen. Want op deze manier kwam de nacompetitie steeds dichterbij. Wat volgde was een nederlaag tegen Franeker, waarna er tegen QVC en HJSC een portie vechtlust op de mat werd gelegd. Het resulteerde in twee gelijke spelen en een nipte nederlaag tegen Waterpoort Boys. Zaterdag viel alles ineens op zijn plek voor de ploeg van trainer Arjen Hoekstra. Koploper Foarút, waar het goede spel een beetje uit de ploeg is verdwenen, werd met 4-1 over de knie gelegd. Mede dankzij deze rake vrije trap van Eelco Rijkens. En zo ziet een maand na de zeperd tegen De Wâlde de wereld er weer heel anders uit in de vierde klasse A. Buurman HJSC is gepasseerd op de ranglijst en TOP’63 staat boven de streep. Dan zijn dit de welkome bonuspunten in een seizoen.

Geluksvogel

Alsof de derby tussen Dokkum en Ternaard na de 2-2 niet genoeg stof tot napraten bood, dan toch zeker wel deze foto. Want wat een schoonheid van een plaat, gemaakt langs het veld van vv Dokkum in de vierde klasse B. Het zijn van stadionspeaker is soms een eenzaam bestaan, zo illustreert ook deze foto. Maar toch gaat Ate van der Kooi er elke keer weer zitten om de aanwezige toeschouwers van wedstrijdinformatie te voorzien. De goaltune (?) onder de knop op het beeldscherm. Het licht aan, zeker bij avondwedstrijden geen overbodige luxe. Het wc-rolletje roept enige vraagtekens op, maar de (vermeende) bierwipper onderin het beeld kunnen we wel plaatsen. Er zijn veel clubs jaloers op zo’n mooie tribune en dito ‘commentaarhok’. Een geluksvogel, die Ate.

Honderd procent

Nu zijn wij niet vies van een goed statistiekje op zijn tijd. Bij IJVC hebben ze daarvoor een ware statistiekenman in de gelederen, die niet alleen het aantal wedstrijden en doelpunten van spelers in het eerste elftal bijhoudt, maar ook kijkt naar andere clubs. Zo bestond er al een poosje een ranglijst met standaardteams die nog geen punt verspeelden in dit seizoen. Tot de maand april waren er nog twee clubs over in heel Nederland. De Koninklijke HFC (derde klasse A, west) en IJVC uit IJlst (vijfde klasse A, noord). En omdat de ploeg uit Haarlem zaterdag verloor van FC Castricum met 3-0, is IJVC na de 0-2 zege op Mulier de enige club in Nederland die nog geen punt verspeelde dit seizoen. Houden de mannen van trainer Johan Faber dat in de resterende acht duels in dit seizoen vol?

Afzuigkap

Hoe de mensen warm te krijgen om naar je sportpark te komen? Normaal gesproken zou een blik op de ranglijst van de vijfde klasse B voldoende moeten zijn voor koploper Lions’66 om publiek te trekken. Maar dat niet iedereen komt voor het voetbal maar soms ook gewoon voor de gezelligheid, is ook geen groot geheim. En bij gezelligheid komt vaak een drankje en bij een drankje komt vaak een hapje. Het beste is om dan iets te eten wat snel klaar is en ook snel vult. Een gehaktstaaf, bijvoorbeeld. En bij Lions’66 waren die in de aanbieding om het ‘debuut’ van de nieuwe afzuigkap in de kantine op te luisteren. Lions’66 won met 4-0 en het wachten is op de clash met concurrent Marrum op 28 mei. Dat duurt nog even, maar voordat je het weet is het zover.

Slach om’e Brêge

De Slach om’e Brêge stond zaterdag op het programma in Eastermar. De derby tussen de plaatselijke vv en Jistrum. Nu zijn derby’s doorgaans wedstrijden op zich, waarbij de stand op de ranglijst meestal niet zoveel uitmaakt. Maar in dit geval was dat niet het geval. Het krachtsverschil tussen de nummer 2 en nummer 10 van de vijfde klasse C was groot. Niet alleen 22 punten (nu 25), maar ook flink wat doelpunten. Het werd 8-0. Want aan scorend vermogen geen gebrek bij Eastermar, waar zowel Willem Veenstra als Jelle van der Bij al meer dan vijftien doelpunten heeft gescoord: 19 om 16. Zaterdag maakten ze er elk twee en het duo is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de hele Eastermar-productie van 63 goals. Geen club scoort meer in 5C. Maar Drogeham blijft koploper met zes punten voorsprong.

‘Cool’

Bij Jubbega mogen dan oud-profs als Xander Houtkoop (SC Cambuur) en Henrico Drost (sc Heerenveen) op het veld rondlopen, zondag was het ‘gewoon’ good old Dennis de Haan die de hoofdrol opeiste in het uitduel met vv Heerenveen in de eerste klasse F. De Haan, die in zijn veertien seizoenen bij Jubbega 1 ook nog in de vierde klasse speelde, krulde er in blessuretijd een vrije trap in. Dat zorgde voor een klein volksfeest bij de bezoekers, die met 1-2 zegevierden. De rust bewaren diep in blessuretijd, om zo je ploeg aan een overwinning te helpen. Ineens denken wij zijn bijnaam ‘cool’ te begrijpen.

Slotdag

Oei, LSC 1890. Dan stap je met de pest in je lijf van het veld in Grou na een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger GAVC en dan zie je na de wedstrijd dat koploper Epe met 0-3 heeft verloren. Ja, dan ben je een puntje ingelopen. Maar dan baal je nog meer, omdat dat er drie hadden kunnen zijn. Voor GAVC was het punt tegen de hoogvlieger in 2K zeer welkom in de strijd tegen degradatie. Het staat nu op een elfde plek (in een competitie van 13 ploegen), maar het verschil met de nummer zes bedraagt slechts vier punten. Zeker onderin zou het in deze klasse wel eens kunnen aankomen op de slotdag.

Ludieke samenvatting

Bij een uitslag van 10-0 gaan de wenkbrauwtjes altijd eventjes kort omhoog. Vaak gaat de aandacht dan ook uit naar de winnende partij. In dit geval zou dat koploper van 3A Sint Annaparochie zijn geweest, dat met dubbele cijfers won van hekkensluiter Nieuweschoot. Mark Bakker zou met zijn vijf goals de man zijn geweest naar wie de meeste aandacht uitging. Maar er is ook altijd nog een andere partij bij een 10-0, namelijk de verliezende. En zo’n uitslag dreunt wel even na. Gelukkig zijn ze bij Nieuweschoot reëel genoeg om het in de juiste context te plaatsen. Want je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar schiet je niets mee op. Vat de rampzalige zondag dan maar kort en ludiek samen en richt het vizier op het restant van het seizoen. Want voor de nachtkaars is het misschien nog net wat te vroeg.

Verfrissend

Een doelpunt van Oldeholtpade is niet zo opvallend dit seizoen, aangezien ze er al 37 maakten dit seizoen. Opvallend wordt het wel als er eens geen De Vries is die scoort. Nu is dat met liefst zeven spelers in de selectie die deze achternaam dragen ook niet zo gek, want er staat altijd wel eentje in de spotlight. Want 30 van de 37 gemaakte doelpunten door ‘Olpae’ waren afkomstig van een De Vries. Dat Joshua van Weperen zondag daarom de 2-2 maakte in de slotfase tegen Ruinen was op zijn minst verfrissend te noemen. Al zag Oldeholtpade het gat met koploper HODO wel groeien na dit puntenverlies. De strijd om de plekken in de nacompetitie is begonnen. Het kan dooien, het kan De Vriesen.

Altijd prijs

Je mag als De Blesse dan wel de wedstrijd op bezoek bij Wacker verloren hebben, in de derde helft is er nog altijd kans op een resultaat. Een mooie prijs in het draaiend rad om het thuisfront mee te verblijden. Na de 2-1 nederlaag in het Drentse De Wijk gingen de mannen van De Blesse (vierde klasse A) er daarom eens goed voor zitten. De tafel vol met de gekochte plankjes en hopen dat het rad je goedgezind is. En ja hoor, zo werd het toch nog een mooie dag voor de Friezen. Liefst drie gewonnen sjaals van Wacker gingen mee naar De Blesse. Benieuwd of ze daar net zo’n mooi plekje krijgen als doorgaans in De Wijk het geval is.

Een PSV’tje

Nog voor rust tegen een 0-3 achterstand aankijken. Dat maken ze toch niet vaak mee in Bakkeveen. De nummer 2 van de vierde klasse B deed een ‘PSV’tje’, door binnen een mum van tegen een dergelijke achterstand aan te kijken. Het overkwam PSV zaterdag immers ook al tegen FC Twente. De Eindhovenaren wisten de rug te rechten en dat deed Bakkeveen ook, maar niet zo goed als de eredivisionist deed. Een punt zat er niet meer in voor de Feansters, die niet verder kwamen dan twee tegentreffers: 2-3. Lachende derde werd MKV’29, dat zonder zelf in actie te komen ‘gewoon’ koploper bleef. Warga strijdt keurig mee om plek drie en staat slechts drie verliespunten achter Bakkeveen.

Met de bus

Om toch nog enigszins zicht te houden op de titel in de vijfde klasse B, moest nummer twee Wispolia op bezoek bij laagvlieger AVV op Terschelling minimaal de drie punten pakken. En gesteund door een bus vol supporters moest dat helemaal gaan goedkomen op het Waddeneiland. Een schitterend uitje voor Wispolia naar Terschelling werd enigszins verpest door de thuisploeg, die het op een 1-1 gelijkspel wist te houden in eigen huis. Zeer knap gedaan door AVV. Voor Wispolia kan het vizier nu wel zeker op het plaatsen voor de nacompetitie. Ondanks het puntenverlies beleefden de mensen uit Terwispel een schitterende dag. En dat is ook wat waard.

Indrukwekkend entree

De vrouwen van SC Stiens bleven zaterdag voor de achtste keer op rij ongeslagen; goed voor 22 punten. De laatste nederlaag werd medio oktober vorig jaar geleden in en tegen Barendrecht. Die ploeg kwam zaterdag op bezoek en liet zich in de bus van het Nederlands elftal afzetten voor sportpark It Gryn. Een indrukwekkend entree, maar daar hield het dan ook mee op, want Stiens was heer en meester op het eigen kunstgras. Journalist Bert Kalteren bracht een bezoekje aan de hoogst spelende damesploeg in Fryslân en achterhaalde dat SC Stiens mogelijk ook nog promotieplannen heeft.

Zo, dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een digitaal abonnement. 81 cent! Voor dat geld heb je weliswaar nog geen gehaktbal in de kantine van Ropta Boys, maar wel toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

menu