Dit artikel is vandaag gratis

Koekoek, de platte kar, een 'vernielde' doelpaal én een Panenka. Dit was het voetbalweekeinde in Fryslân van 16 en 17 oktober

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar op het voetbalveld. Op deze foto heeft Jouke Waaksma net gescoord voor Kootstertille en baalt VIOD-doelman Pieter Meindertsma. Foto: Rens Hooyenga

Amateurvoetballers uit Fryslân bonden afgelopen weekeinde de voetbalkicksen weer onder. Dat leverde op de sociale media de nodige hoogtepunten op. Een overzicht van het Friese voetbalweekeinde van 16 en 17 oktober 2021, met dank aan de clubs zelf.

Er viel bijzonder weinig te klagen in een herfstweekeinde dat voor zowel de amateurvoetballers als de toeschouwers zeer aangename weersomstandigheden kende. Het weerhield ook de verslaggevers van het Friesch Dagblad er niet van om met pen en papier langs drie Friese velden plaats te nemen. En voor de wedstrijden waar we niet bij waren - het zijn er ook zoveel - zijn de sociale media een uitkomst.

Krachtsverschil

Harkemase Boys proefde na twee nederlagen op rij weer eens het zoet der victorie, door VVSB uit Noordwijkerhout met 4-2 te verslaan. ,,Als we deze wedstrijd niet hadden gewonnen, waren het wel ontzettend dure punten geweest”, probeerde trainer Jan-Piet Bosma van de Harekiten het krachtsverschil in woorden uit te drukken.

Mooie locatie

ONS Sneek kon geen potten breken in Amsterdam, waar AVV Swift met 5-2 te sterk was. Gelukkig zijn er ook bij nederlagen heus dingen om van te genieten. Zo kon trainer Jan Vlap van de Snekers de accommodatie van de Amsterdamse voetbalclub waarderen, dat middenin een woonwijk ligt, op een steenworp afstand van het Olympisch Stadion.

Onnodig

Lang leek het erop dat Buitenpost met een puntje uit Emmeloord zou vertrekken, ware het niet dat spits Yumé Ramos (hem kennen we nog van zijn verleden bij ONS Sneek) iets anders in gedachten had. Flevo Boys, getraind door Arjen Postma uit Sint Nicolaasga, won met 2-1. ,,Onnodig puntenverlies”, sprak Buitenpost-trainer Willem Brouwer. ,,Terechte winst”, vond Postma. Maar uiteindelijk vertelt het scorebord het verhaal.

Platte kar

Het is pas oktober, maar het woord ‘platte kar’ is al gevallen. In Balk, om precies te zijn, waar verslaggever Nick Bosma van het Friesch Dagblad de sfeer proefde. Balk raakte flink wat spelers kwijt en moet zien te overleven in de eerste klasse. En dat gaat, ondanks een dikke nederlaag op de openingsdag, niet onaardig. Lees hier het verslag dat in onze krant staat.

Vlag hijsen

Het zal veel mensen niet zijn ontgaan dat het afgelopen weekeinde Roze Zaterdag was. Op allerlei manieren werd aandacht gevraagd voor bewustwording en de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Drachtster Boys is een van de voorlopers in het Friese voetbal op dit gebied. Dus hees voorzitter Gijs Lokhorst de regenboogvlag, die ieder weekeinde wappert in het Drachtster Bos. Voor ‘bewoner’ Drachtster Boys verliep de wedstrijd minder rooskleurig, want er werd met 1-3 verloren van Oranje Nassau.

Straten

In de tweede klasse verloor Nijland in eigen huis met 0-2 van Be Quick Dokkum. Van een verloren dag was echter geen sprake in Súdwest-Fryslân, want de vrijwilligers van de thuisclub staken de handen uit de mouwen. Er komt een sportkooi achter het hoofdveld te liggen. Daar kan niet alleen op gevoetbald worden, maar ook de basketballers en volleyballers kunnen zich hier prima gaan vermaken. De planning is dat de moderne sportplek nog deze maand af moet zijn.

Van richting

Zul je altijd zien: wil je als veldspeler je doelman een handje helpen door in de weg van een schot te gaan lopen, ketst het leder via je rug het doel in. Joran Vrind van Wolvega was zaterdag de pechvogel die het ‘edje’ (spreektaal voor eigendoelpunt) achter zijn naam kreeg. En tot overmaat van ramp verloor Wolvega uiteindelijk ook nog van Zuidhorn met 2-3.

Spandoek

Alsof de derby tussen SC Joure en VVI nog niet aantrekkelijk genoeg was, besloot trainer Dick Schuurman drie seizoenen geleden over te stappen van VVI naar rivaal (en zijn oude club) SC Joure. Zaterdag stonden ze weer tegenover elkaar en de derbygevoelens bij VVI maakten extra krachten los. De ploeg uit Idskenhuizen won met 1-3 en dat werd gevierd in de kleedkamer met het spandoek dat door de aanhangers van VVI als ludiek gebaar naar hun oude trainer was opgehangen.

Onderkant lat

Soms loopt een wedstrijd wat moeizamer dan vooraf gewenst. Neem nu Sneek Wit Zwart, waarvan werd gedacht dat het ‘wel eventjes’ Tonego zou verslaan in de derde klasse A. Maar als het voetballend wat minder gaat, zijn er altijd nog standaardsituaties om op terug te vallen. En dat is het wel lekker dat je Kevin Huitema in huis hebt als Sneker brigade. Hoewel Tonego nog gelijk zou maken, ging de winst in blessuretijd alsnog naar de koploper uit Sneek: 1-2.

Panenka

Allemaal even aandacht voor deze onvervalste ‘Panenka’, een ode aan de strafschop van Antonín Panenka op het EK in 1976 namens Tsjecho-Slowakije. Hemen Ibrahim doet het op bezoek bij Berlikum namens Leovardia, nadat hij een eerder gemiste strafschop opnieuw mocht nemen van de scheidsrechter. Goed, het provocerend juichen is misschien wat minder stijlvol, maar de treffer is er niet minder fraai om. De drie punten waren voor Leovardia: 0-3.

Trainerloos

Op naar de vierde klasse A, waar een stadsderby plaatsvond. Sloten versus Stavoren, oftewel: Sleat versus QVC. De thuisploeg zit al het hele seizoen zonder trainer, maar greep uit de eerste drie duels toch zeven punten. Het verhaal achter het ‘stuurloze’ elftal dat wel de goede koers vaart, lees je bij ons. Want verslaggever Bert Kalteren stuurde zijn bolide naar Sloten om het verhaal op te halen. En dat verslag lees je hier.

Druk van de ketel

Voor klassegenoot AVC uit Sexbierum kon het seizoen bijna niet slechter beginnen. Een van de favorieten voor de titel morste al flink wat punten. Zaterdag werd in eigen huis de druk wat van de ketel gehaald met een 4-2 zege op De Wâlde. Na de 3-1 van Durk Ennema wankelde AVC nog wel een paar keer, maar ditmaal hield het wel stand.

Negentien

Een gemiddelde van bijna vijf goals per wedstrijd. SC Kootstertille laat er dit seizoen geen gras over groeien in de vierde klasse B. Na het gelijke spel van een week geleden, werd nu VIOD met 7-4 verslagen. Al na een halfuur stond het 6-2. Het geheim van de doelpuntenmachine? Verslaggever Rynk Bosma probeerde het te achterhalen. Hij bracht een bezoekje aan ‘De Tille’ , waar de ambities helder zijn.

Koekoek

In Wijnjewoude ontving ODV tegenstander WTOC. Hoewel de thuisploeg, getraind door Jeroen van Wijk, onderuitging met 1-2 kon hij het niet laten de treffer van zijn ploeg te tonen. Sommige acties, zoals deze panna, verdienen een doelpunt en dat had de spits van ODV goed begrepen. Het was voor Van Wijk en co pas de eerste keer dat er punten werden gemorst in dit seizoen.

Uit de kom

In de vijfde klassen was een inhaalprogramma. Daarin haalde Irnsum uit op bezoek bij WWS (0-9) en won Noordbergum op bezoek bij Surhuisterveen (0-3). Voor de reserves was er een bekerprogramma. Zo ook voor het eerste elftal van vv Oudega (SWF), uitkomend in de reserveklasse. Zij namen het op tegen Wagenborger Boys 2, maar dat duel moest tijdelijk onderbroken worden. Van een gebroken enkel bleek achteraf geen sprake. Het gewricht was uit de kom geschoten en dus viel de schade voor de doelman van de bezoekers (indien mogelijk) mee. Het duel werd wel uitgespeeld en Oudega gaat opnieuw de koker in voor de loting: 3-2. En namens het Friesch Dagblad ook een beterschapswens aan de onfortuinlijke doelman!

Driepunter

Door naar het zondagvoetbal, waar Jubbega de eerste driepunter van het seizoen bijschreef. En niet te zuinig. SC Stadspark werd, mede dankzij een rake strafschop van Dennis de Haan, ruim geklopt. Een tennisuitslag: 6-0. Daarmee was Jubbega de enige Friese club in de eerste klasse F die punten overhield aan deze speelronde. Heerenveen verloor met 4-0 op bezoek bij Hoogezand, hekkensluiter FVC bleef ook na een bezoekje aan GRC Groningen puntloos: 3-0.

Doel kapot

Schade voor Drachten. Niet zozeer door de nederlaag tegen de sterke kopkloper Epe (0-4), maar wel op het terrein. Een instormende aanvaller Lars Krijgsman van SV Epe kreeg het voor elkaar het doel te beschadigen bij een stand van 0-1. Hij liep bij een voorzet tegen de paal aan. Krijgsman won het robbertje met het aluminium. En met maar één doel kan er niet gevoetbald worden. Gelukkig stonden de klusjesmannen van Drachten standby. Zij herstelden het doel, waardoor het duel gewoon afgemaakt kon worden.

Topper

Een onvervalste topper in de derde klasse A, waar het nog ongeslagen Geel Wit bezoek kreeg van het nog zonder puntenverlies zijnde Sint Annaparochie. En de bezoekers verlieten Ameland zondagmiddag ook weer zonder schade. Sint Annaparochie maakte er een mooi uitje van naar het Waddeneiland. En waarom ook niet op zo’n lekkere zondagmiddag?

Gif(jes)

In de derde klasse B toonde Oldeholtpade het nodige gif in het duel met Protos. Het liet weinig heel van de tegenstander, die met 6-1 naar huis werd gestuurd. Zes keer kon de verslaggever van dienst een greep doen uit de mooie collectie gifjes, die speciaal voor dit seizoen zijn gemaakt. Elke speler van Oldeholtpade heeft zijn eigen, die na een doelpunt het internet op wordt geknald. Dat kunnen wij wel waarderen. Al zijn we ook wel nieuwsgierig naar het gifje van de doelman, mocht deze ooit eens scoren.

Bestolen

Bij Trinitas werd nog lang nagepraat over een afgekeurd doelpunt. Want een eigen treffer van tegenstander USV werd afgekeurd wegens buitenspel. Al met al was het 1-1 gelijke spel wel de verhouding, maar na de wedstrijd bleef de verslaggever van dienst wel met de vraag zitten.

Staart

Het venijn zat hem in de staart bij het duel in de vierde klasse B tussen Langweer en Harlingen. Pieter Bloemendaal leek Langweer in minuut 87 naar de eerste overwinning van het seizoen te schieten, maar diep in blessuretijd maakte FC Harlingen toch nog gelijk.


Ook een mooie foto of video gemaakt langs de Friese amateurvelden? Stuur hem dan op naar sport@frieschdagblad.nl en wie weet zie je hem volgende week terug in ons overzicht!

Nieuws

menu