Dit artikel is vandaag gratis

Ontlading, een gehaktballentest, de eerste prijs bij de verloting en natuurlijk veel doelpunten. Dit was het voetbalweekeinde in Fryslân van 9 en 10 oktober

Het voetbalweekeinde zat boordevol spektakel, zoals ook bij SF Deinum het geval was. Foto: Piet Jan Nauta

Amateurvoetballers uit Fryslân bonden afgelopen weekeinde de voetbalkicksen weer onder. Dat leverde op de sociale media de nodige hoogtepunten op. Een overzicht van het Friese voetbalweekeinde van 9 en 10 oktober 2021, met dank aan de clubs zelf.

Het voetbalseizoen 2021/2022 is alweer drie speelrondes oud. Een jaar geleden was het tweede weekeinde van oktober meteen ook de laatste van het hele seizoen. Dit seizoen verloopt vooralsnog crescendo. Met dank aan de vele clubverslaggevers die het amateurvoetbal rijk is, blikt het Friesch Dagblad terug op het afgelopen weekeinde.

Kaartenhuis

Te beginnen met Harkemase Boys, dat voor de tweede keer dit seizoen een nederlaag moest slikken. Het kwam op bezoek bij Sportlust’46 (Woerden) nog wel op voorsprong dankzij een treffer van Henny Bouius, maar daarna ,,donderde het als een kaartenhuis in elkaar”, aldus trainer Jan Piet Bosma. De thuisploeg won met 4-1.


Gehaktbal

ONS Sneek kreeg in eigen huis een pak op de broek van SC Genemuiden, dat getraind wordt door de Leeuwarder René van der Weij. De oud-voetballer van SC Cambuur zag zijn ploeg met 0-4 zegevieren op het Zuidersportpark. Al na 45 minuten was duidelijk dat de Snekers weinig kans maakten op een resultaat. En dan ga je als twitteraar van dienst op zoek naar andere hoogtepunten.

0-3

Voor de Friese ploegen die op landelijk niveau acteren was het beslist geen productief weekeinde. Ook Buitenpost zag de punten meegaan in de bus van de tegenpartij. De vis aan de dijk smaakte de Volendammers goed op zaterdagavond, want met een 0-3 zege in Buitenpost kun je best thuiskomen.

Bekeken lob

In de eerste klasse kende Balk een rampzalige start van het seizoen. Het fors uitgeklede elftal van trainer Jan Bruin, die al heel wat spelers zag stoppen of vertrekken, rechtte zaterdag de rug op bezoek bij Oranje Nassau. In de 98e minuut was het jongeling Jippe Zeldenrust die met een bekeken lob Balk naar de 0-1 overwinning schoot. De ontlading was groot, zowel op het veld als in de kleedkamer.

Droomdebuut

Zijn naam is Jensen Postma (niet Jens) en deze debutant bij Drachtser Boys tekende meteen voor twee treffers in het met 1-4 gewonnen uitduel met Winsum. Daarmee bezorgde hij zijn ploeg de eerste driepunter van het seizoen. En zijn naam verkeerd schrijven (waarschijnlijk was het de autocorrect) zal vast niet vaker voorkomen als hij deze gemiddeldes weet vast te houden.

Debuutshirt

Leeuwarder Zwaluwen won in eigen huis van PKC’83 met 1-0, dankzij een treffer van Rick van Loon. Speciale gast was oud-jeugdspeler en huidig speler van SC Cambuur Jhondly van der Meer, die zijn debuutshirt aanbood bij de club waar hij begon met voetballen. De prof zag drie rode kaarten deze middag, waarvan twee voor de gefrustreerde bezoekers uit Groningen.

‘Sweet Caroline’

Ploegen in de tweede klasse vrezen best een beetje voor ‘t Fean’58, dat in de ogen van velen een prima ploeg heeft voor dit niveau. Niet gek dat SC Veenwouden dan ook meer dan content was met een zwaarbevochten punt in Surhuisterveen. Ene ‘Caroline’ werd in alle uitbundigheid na afloop bezongen.

Fakkels

De spelers van Be Quick Dokkum en SC Joure werden zaterdag op sfeervolle wijze begeleid naar het hoofdveld, waar de thuisploeg de eerste punten van het seizoen zou verdienen dankzij een 4-0 zege.


Lees ook het wedstrijdverslag dat maandag in onze krant stond , geschreven door Rynk Bosma.

Geen maat

In de derde klasse A is Sneek de te kloppen ploeg. Vooralsnog staat er nog geen maat op de equipe van trainer Carlo Rietdijk. In eigen huis werd CVVO puntloos terug naar Lemmer gestuurd: 3-1. De Snekers zijn de enige ploeg in deze klasse die nog geen punt morsten.

Laat op stoom

Concurrent voor Sneek Wit Zwart is Workum, dat pas laat op stoom raakte bij laagvlieger Makkum maar wel in het spoor bleef van de koploper. Het moest alle zeilen bijzetten, maar wist uiteindelijk toch met 1-3 te winnen.

Lees ook het wedstrijdverslag dat maandag in onze krant stond , geschreven door Nick Bosma.

Gevierde man

Hoe eerder de punten binnen zijn, hoe beter. Met dat motto zal Oudehaske begonnen zijn aan het huidige voetbalseizoen. En ziedaar, zaterdag werd de eerste driepunter behaald ten koste van Oeverzwaluwen. Dennis Speelman was de gevierde man met deze winnende goal:

Zo snel mogelijk

Lukt het Leovardia nu wel om naar de tweede klasse te promoveren? Als het aan de Leeuwarders zelf ligt zo snel mogelijk. Een eenvoudige 5-0 zege op Rottevalle is dan zeer welkom. Hessel Breeuwsma zet hier de 5-0 eindstand op het scorebord.

Derde helft

In de vierde klasse A is Delfstrahuizen op stoom geraakt. Het versloeg het tot zaterdag nog ongeslagen HJSC met 0-3, mede dankzij een ijzersterke eerste helft. Na rust drong HJSC aan en was het een paar keer dicht bij de aansluitingstreffer, zoals met een schot van afstand. Delfstrahuizen sloeg in de slotfase voor een derde maal toe en staat na drie duels keurig op zes punten. De derde helft in Hommerts, waar een zangeres in de kantine stond, duurde mede daarom dan ook lang.

Balende trainer

Ook sommige trainers maken graag gebruik van de sociale media om hun gevoelens te uiten. Neem Pieter Santema, trainer van Kootstertille dat uitkomt in de vierde klasse B. Die zag zijn ploeg in de derby met WTOC met 2-2 gelijkspelen en kwam tot de conclusie dat zijn ploeg zichzelf daarmee eigenlijk tekort had gedaan.

Spektakel

Het meeste spektakel zat hem in het duel tussen VCR (Rinsumageest) en CVO (Vrouwenparochie) in de vijfde klasse B. Het stond 4-1, 4-5 en het eindigde uiteindelijk in 6-5. voor de thuisploeg Liefhebbers van fraaie fotoverslagen kunnen zich vermaken met de link in onderstaande tweet.

Lege handen

De zondag wordt steeds kaler als het gaat om het aantal Friese clubs. Maar gevoetbald wordt er natuurlijk nog altijd. Zoals in Grou, waar GAVC in de tweede klasse K Drachten ontving. Het duel kende een spectaculair begin, want al binnen het halfuur was er drie keer gescoord. Hier scoort Martijn Mozes de aansluitingstreffer voor Drachten, dat uiteindelijk met lege handen terug naar huis zou gaan: 3-1.

De boot op

Het nog zonder puntenverlies zijnde Mildam ontving het nog ongeslagen Geel Wit. De Amelanders kenden een prima middag aan vaste wal, want ze stapten met een 0-2 overwinning en de bijbehorende drie punten weer op de boot naar huis.

Feestje

Bij Oldeholtpade maken ze van elke zondag een feestje. Of het eerste elftal nu wint of verliest, zoals gisteren het geval was. HODO was met 3-1 te sterk, ook al was Oldeholtpade hier dichtbij een voorsprong. Maar ondanks de nederlaag, was het nog lang gezellig in Hollandscheveld.

Comeback

Over naar Deinum, waar ook een spectaculaire wedstrijd plaatsvond in de vierde klasse B. Al na 10 minuten keek Deinum tegen een 0-3 achterstand aan tegen Bakkeveen. Hoe de thuisploeg dit toch nog wist om te zetten naar een 4-3 overwinning, lees je hier in het verslag dat vandaag in onze krant stond en is geschreven door Piet Jan Nauta.

Intikker

Klassegenoot Harlingen scoorde er in eigen huis tegen Nicator ook lustig op los. Hier zet Nils Podt de 8-3 einstand op het bord in het voordeel van de ‘ouwe seunen’, die gedeeld koploper zijn met nog zes andere ploegen die ook op zes punten staan. Dat belooft nog wat te gaan worden dit seizoen.

Vreugde

MKV’29 heeft een aantal zware jaren achter de rug. Dan is het toch lekker dat je op bezoek bij De Wâlden in Damwâld wint. En de vreugde van de 5-3 van Carlo Schambach is prachtig in beeld gevangen door de verslaggever van MKV’29.

Prijs

Maar de grote winnaar van het weekeinde was trouwe Warga-supporter Joop van Kammen. Niet alleen zag hij zijn club een zwaarbevochten overwinning boeken op De Sweach (0-1), ook ging hij met de hoofdprijs van de verloting naar huis. Een bloemenbon ter waarde van 15 euro. Volgens de verslaggever van Warga heeft Van Kammen ‘het geluk aan zijn Wartenster kont hangen’. Waarvan akte.


Dit was het enerverende voetbalweekeinde van 9 en 10 oktober. Tot volgende week!

Nieuws

menu