Dit artikel is vandaag gratis

Afgedroogd in de regen, de vuurpijl, BoemBoem9 is terug en kameraadschap. Een overzicht met opvallende zaken uit het Friese amateurvoetbal uit het weekeinde van 30 en 31 oktober.

De paraplu's konden uit de kast worden gehaald, zoals hij in Menaldum bij het duel in de vierde klasse A tussen Foarút en SC Bolsward Foto: Nick Bosma

De paraplu’s konden uit de kast in dit herfstachtige weekeinde. Maar de bal rolde gewoon door. Een overzicht met opvallende zaken uit het Friese amateurvoetbal uit het weekeinde van 23 en 24 oktober. Met dank aan de clubs zelf.

De amateurvoetballers kunnen het na dit weekeinde beamen: de herfst is begonnen. Bakken met water vielen er dit weekeinde, maar de bal bleef gelukkig rollen. Op het kunstgras van Ter Leede in de derde divisie rolde het leder iets makkelijker dan op sommige andere velden in de kelderklasse, maar in het Zuid-Hollandse Sassenheim waren het de Friezen die juichend van het plastic stapten. Harkemase Boys won met 0-1 dankzij een treffer van Henny Bouius en staat keurig vierde, twee punten achter de drie gezamenlijke koplopers.

Gezonde hap

In de hoofdklasse B stond er twee keer een 1-2 op het scorebord. Dat betekende feest voor ONS Sneek, dat dankzij twee treffers van spits Gerben Visser won op bezoek bij NSC in Nijkerk. Gebaald werd er in Buitenpost, waar met deze cijfers werd verloren van Genemuiden en oud-trainer René van der Weij. Goed nieuws was er ook in Buitenpost, waar de club een certificaat kreeg uitgereikt voor het hebben van een gezonde sportkantine.

Mouwen

Vorige week waren ze nog de pechvogel, met een late nederlaag tegen Drachtster Boys. Maar bij FC Burgum stroopten ze de mouwen op en speelden ze zich van de laatste plaats af met de eerste overwinning van het seizoen. Op bezoek bij Zeerobben bleek een treffer van Fedde Durk Kingma voor rust genoeg voor een 0-1 zege. In Harlingen werd getreurd door een trouwe supporter, zo viel op te maken uit het clubverslag. ,,Ut sit oek niet even met nou”, klonk het treffend in het Harlinges.

Afkoelen

Voor Drachtster Boys werd het een middag om snel te vergeten. Niet alleen verloor het met 1-2 van vv Groningen, na een matpartij in het strafschopgebied moest het duel zelfs enige tijd gestaakt worden. De clubverslaggever van de Drachtsters probeerde in zijn wedstrijdverslag nog wel iets moois te maken van de middag met behulp van een creatieve pen. De link met het herfstachtige weer was snel gemaakt: ‘Het regende niet alleen vanuit de lucht, het regende op het veld ook gele en rode kaarten, het regende ontelbare foutieve passes, het regende tientallen verknoeide kansen, het regende tranen op de wangen van de trouwe supporters bij het zien van zoveel druppels ellende’, zo viel er te lezen op de site van Drachtster Boys. Zo was het toch geen verloren middag.

Pijnacker

Over naar de tweede klasse I, waar verslaggever Rynk Bosma het duel tussen Kollum en SC Veenwouden bezocht. En wie zien we daar? Hoe kan het ook anders: Joop Pijnacker. Doelpuntenmaker van beroep. Zaterdag maakte hij er eentje, goed voor zijn 344e doelpunt (volgens de telling op VoetbalNoord) in totaal. Kollum won met 4-0 en ‘flirt’ met de titel. Ook al zullen ze dat zelf niet snel erkennen in Kollum. Het hele sfeerverslag is hier te lezen.

Weken van de waarheid

Heel stiekem zijn ze naar de top van de derde klasse geklommen. Waar het vizier vooral gericht is op Sneek Wit Zwart en Workum, daar staat Heeg ineens keurig op een derde plaats. Over het algemeen is handhaving de doelstelling voor de Hegemers, maar na de 1-2 zege (treffers van Bert de Boer en Ruerd Bouma) van zaterdag in Easterein tegen SDS staat Heeg er keurig bij. Nu breken de weken van de waarheid aan voor de ploeg van trainer Lykle Bleekveld. Haakt Heeg aan, of af? Zaterdag brengt het een bezoekje aan nummer 2 Workum, een week later komt de koploper uit Sneek op bezoek. Maar wat er ook gebeurt, Heeg pakken ze die dertien punten uit zes duels niet meer af.

BoemBoem9

Even een leuk nieuwtje tussendoor. Noemden we net bij Kollum Joop Pijnacker een doelpuntenmaker van beroep, dan hebben we hier nog iemand. Age Hains Boersma. Na het seizoen 2018/2019 stopte de nu 39-jarige routinier met voetballen op niveau, maar het bloed kruipt soms waar het niet gaan kan. Op bezoek bij De Wite Peal (DWP) werd met 2-7 gewonnen door Sneek Wit Zwart, waar Boersma (285 goals volgens VoetbalNoord) zijn rentree maakte. Welkom terug!

Jongeling

Leovardia mag dan nog altijd zonder puntenverlies zijn in de derde klasse B, maar Anjum is ook lekker bezig dit seizoen. Het staat na de winst van zaterdag op Waskemeer (2-1) op een tweede plaats en verloor dit seizoen nog geen wedstrijd. De productie van topscorer Jan Tijtsma (zes goals) was niet eens nodig, want de treffers werden ditmaal gemaakt door jongeling Johan Sipma.

Afgedroogd

Bij voetbalvereniging HJSC uit Hommerts en Jutrijp wordt ieder jaar een traditioneel busreisje naar een uitwedstrijd georganiseerd. En wat is er nu lekkerder dan een middagje Stavoren met het hele gezelschap? Veel, zo bleek zaterdag. Terwijl de supporters langs de lijn natregenden, werd HJSC 1 afgedroogd door QVC. Het werd liefst 7-0. Het grote probleem bij HJSC dit seizoen is doelpunten maken en dat is lastig zonder aanvallers in de selectie. Na afloop gingen ze er overigens wel gemakkelijk in.

Meerdere

In Menaam ook veel water, maar minder doelpunten. Twee, om precies te zijn. Foarút kende een daverende start van het seizoen, maar moest zaterdag zijn meerdere erkennen in koploper SC Bolsward: 0-2. Verslaggever Nick Bosma bracht een bezoekje aan het duel, liet zich lekker natregenen en kwam terug met dit verhaal.

Poseren

Zeiknat geregend, met 0-2 verloren van de ongenaakbare koploper RWF, maar dan toch even poseren voor het fototoestel met de pupil van de week. Complimenten voor Oostergo-aanvoerder Halbe Mossel. In de vierde klasse B deelt de ploeg uit Frieschepalen voorlopig de lakens uit. Oostergo slaagde er niet in RWF af te stoppen. Wie wel?

Eerste zege

Feest in Hindeloopen, waar de voetballers van de plaatselijke trots Hielpen als helden werden onthaald. En niet zonder reden, want Hielpen keerde met drie punten terug uit Witmarsum na een 2-3 zege op Mulier. Het betekende niet alleen de eerste overwinning van het seizoen, maar ook de eerste zege voor Hielpen in de vijfde klasse sinds 29 april 2017. Toen werd het 1-3 op bezoek bij Oudega. Meer weten van de wedstrijd? Lees dan het fraaie verslag van Hielper kant.

Ongeslagen

Ze waren beide nog ongeslagen in de vijfde klasse B, toen er zaterdag om half 3 werd afgetrapt. En na 90 minuten bleef Ouwe Syl de enig overgebleven ongeslagen ploeg. Het greep de koppositie dankzij een 3-1 zege op Lions’66 uit Leeuwarden. De eerste klap is doorgaans een daalder waard, maar of die kreet ook dit seizoen opgaat is begin november altijd lastig te zeggen.

Friese derby

De zondagvoetballers konden goed uitgerust aan de aftrap verschijnen, dankzij een uurtje extra slaap met het ingaan van de wintertijd. Zo ook de spelers van Jubbega en Heerenveen, die zich in de eerste klasse F opmaakten voor een onvervalste Friese derby. Het duel kreeg één winnaar, namelijk het publiek. Beide ploegen hielden een punt over aan het treffen: 1-1.

Laatste kans

Druk op de ketel voor Martijn van Roeden. Dalen is op bezoek en de speler van Oerterp kan zijn ploeg in de slotminuut nog aan een punt helpen. De stand is op dat moment 0-1 en dit kon wel eens de allerlaatste kans van de wedstrijd zijn om een felbegeerd puntje uit het vuur te slepen. Het nemen van een strafschop blijft een kwaliteit. Lukt het om de rust te bewaren, te vertrouwen op de traptechniek en om de keeper op het verkeerde been te brengen? Van Roeden doet het eventjes voor.

Grote verschillen

Teamfoto! En niet buiten met het regenachtige weer, maar lekker in de kantine. Het was een superzondag voor Gorredijk met een klinkende 7-1 zege op LVV Friesland. Jesmer de Vries maakte er twee en nestelde zich bovenin de topscorerslijst van de derde klasse A, waar de verschillen nu al groot zijn. Het gat tussen nummer vier Gorredijk en koploper Sint Annaparochie bedraagt al negen punten. Maar de vreugde om een 7-1 zege op de nummer drie is er niet minder om.

Kameraadschappelijk

Als er in Fryslân één derby ‘kameraadschappelijk’ mag heten, dan is het toch wel de clash tussen Trinitas (Boijl, Zorgvlied en Elsloo) en Olyphia (Noordwolde). Verslaggever Edward Jorna zette koers richting de Weststellingwerfse confrontatie en zag de strijd onderin de derde klasse D met 3-0 gewonnen worden door Trinitas. Wat er dit seizoen in het vat zit voor beide ploegen lees je hier .

Vreugde-uitbarsting

Ze komen bijna wekelijks terug in ons overzicht, maar dat kan ook bijna niet anders. Er is namelijk altijd wel iemand bij Oldeholtpade die iets vastlegt op video. Gisteren was geen uitzondering. Op bezoek bij Oldemarkt kenden de Friezen een lastige middag, maar ze wisten zich toch naar een punt te knokken. En wees nu eens eerlijk? Zo’n doelpunt van Rudie de Vries, gevolgd door zo’n vreugde-uitbarsting. Dat is toch waarom je op de link naar dit overzicht klikt? Oldeholtpade draait keurig mee bovenin de derde klasse D.

Berkie

Mascottes zijn een bekend fenomeen in de Amerikaanse sportwereld. Ook in het Nederlandse betaalde voetbal zien we ze regelmatig voorbijkomen. Maar in de vierde klasse A van het zondagvoetbal? Daar nog nooit. Maak daarom kennis met Berkie, dé mascotte van voetbalvereniging De Blesse. Drie punten voor het vlaggenschip leverde het gisteren niet op (2-4 nederlaag tegen Wacker), maar het kan bijna niet anders dat ze wel een primeur te pakken hebben.

Vuurpijl

We sluiten het weekeinde af met een vuurpijl in Warga. De naam van de speler laten we maar even buiten beschouwing, maar deze strafschop konden we niet laten ‘vliegen.’ Dé kans op de 2-2 en dan op het moment van schieten de effecten van het herfstweer voelen. Uitglijden op een nat veld en dan krijg je dus dit. Maar niet getreurd in Warga, want de plaatselijke trots maakte later alsnog de gelijkmaker en had - volgens de plaatselijke verslaggever - zelfs meer moeten krijgen. Maar 2-2 bleef het.

Dit was het voetbalweekeinde van 30 en 31 oktober. Volgende week zijn we weer terug. Heb je iets leuks opgenomen of gefotografeerd langs het veld? Wees dan zo vriendelijk om ons te tippen. Daar zijn we altijd blij mee. Tot volgende week!

Nieuws

menu