Dit artikel is vandaag gratis

Het 'briefje van bakker', de ketchupfles-theorie, een geprikkelde ploeg en een wereldgoal als uitsmijter. Een overzicht met opvallende zaken uit het Friese amateurvoetbal van 6 en 7 november.

Jouke Spoelstra van Drogeham baalt van eigen doelpunt in het duel met De Lauwers. Foto: Jilmer Postma

Sommige goals moet je gezien hebben om ze te geloven. Gelukkig komen we met woorden ook een heel end. Een overzicht met opvallende zaken uit het Friese amateurvoetbal uit het weekeinde van 6 en 7 november, met dank aan de clubs zelf.

Corona is weer voelbaar op de voetbalvelden. Niet alleen vanwege de aangescherpte maatregelen die sinds zaterdag zijn ingegaan , maar ook enkele afgelastingen zijn veroorzaakt door het virus. Neem nu de derde divisie. Vijf duels vonden geen doorgang, omdat een van de twee partijen te kampen had met meerdere besmettingen in de selectie. Voor Harkemase Boys rolde de bal wel gewoon en het legde Staphorst met duidelijke cijfers over de knie: 5-0. Dan kunnen we natuurlijk aandacht schenken aan het jubileum van Berwout Beimers, topscorer Kian Visser, maar dit vonden we ook leuk. Twee jongens uit de eigen jeugdopleiding die hun opwachting maakten in het eerste elftal. Rik Nicolai en Lucas Keizer. Een spontaan interviewtje met Sybrand grasdijk was het gevolg voor het duo op het clubkanaal van Harkemase Boys. Mooi voor nu en ook mooi voor later!

Friese derby

Het is het enige Friese onderonsje van dit seizoen op landelijk amateurniveau. En hoofdklassers ONS Sneek en Buitenpost maakten er een doelpuntrijke middag van op het Zuidersportpark in Sneek, waar de bezoekers met een 2-3 overwinning terugkeerden naar huis. De aansluitingstreffer van Gerben Visser kwam te laat voor ONS. Buitenpost heeft nu in tien wedstrijden drie punten meer verzameld, dan in de twintig wedstrijden die het seizoen 2019/2020 rijk was. Verslaggever Nick Bosma was voor ons het setje ogen in Sneek en bracht de voetbalmiddag met woorden in beeld.

Huiswerk

Bij FC Burgum hoopten ze dat na de zege van vorige week op Zeerobben het lek boven was. Niets bleek minder waar. Concurrent in de degradatiestrijd Balk kwam langs, een ploeg die net als Burgum pas op één overwinning stond in dit seizoen in de eerste klasse E. De bezoekers, getraind door Jan Bruin, namen dankzij een 0-1 zege de punten mee naar huis en gaven de Burgumers weer wat huiswerk mee. Bauke Lyklema was de gevierde man aan Balkster zijde met de - zo bleek later - winnende goal.

Briefje

We hebben al het ‘briefje van Lodeweges’, waarop de gouden aanwijzingen stonden die leidden tot de zege van het Nederlands elftal op Duitsland in 2018. Maar nu is er ook het ‘gedichtje van Bakker’, als we de twitteraar van dienst bij Nijland mogen geloven. Want diens scherpe oog zag na een wissel de aanvoerder van de bezoekers met een door trainer Friso Bakker geschreven briefje over het veld lopen. Of het een met het ander te maken heeft, is lastig te zeggen. Feit is wel dat het enkele tellen later 0-1 werd voor Wolvega via Tim Behtlehem. De bezoekers hielden de voorsprong vast. Met dank aan het briefje? Wie weet. Misschien levert het, net als het briefje van Lodeweges, nog eens wat op tijdens een veiling.

Altijd wat te vieren

Wie doelpunten wil zien op zijn of haar vrije zaterdagmiddag, kan altijd bij Be Quick Dokkum terecht. Want elke week vallen er gemiddeld zo’n vier treffers bij een wedstrijd van de geel-blauwen in de tweede klasse. Zo ook zaterdag in eigen huis tegen Stiens, een wedstrijd die eindigde in 3-1. De Dokkumers vinden we terug op een zesde plaats, al geeft de stand nog een iets vertekend beeld. Weet Be Quick de inhaalwedstrijd te winnen, dan komt het gedeeld bovenaan met Kollum.

Vrijwilligers

Ze zijn helaas online niet meer zo actief en dat is jammer, want we nemen altijd graag even een kijkje in Oosterwolde. De fusieclub, ontstaan uit De Griffioen en DIO Oosterwolde, won zaterdag in de tweede klasse J van directe concurrent Gramsbergen met 3-2. Oosterwolde staat keurig zesde, maar de achterstand op de ongenaakbare koploper Gorecht bedraagt al tien punten. Desalniettemin is er van alles mogelijk dit seizoen. Bij de ingang werd in ieder geval goed gecontroleerd op de coronapas. Wat zou het amateurvoetbal toch zijn zonder al die vrijwilligers?

Ketchup

Scharnegoutum’70 heeft de smaak te pakken in de derde klasse A. Na het seizoen te zijn begonnen met vijf wedstrijden op een rij zonder zege, werden de laatste twee wel in winst omgezet. In Willemsoord werd het 0-4. Met de 7-2 zege van vorige week op Makkum erbij gerekend, scoorde Scharnegoutum in de laatste twee duels dus elf keer. Terwijl het in de vijf duels daarvoor slechts twee keer wist te scoren. De ketchupfles-theorie kan dus weer uit de kast. Je moet heel hard schudden voordat het eerste drupje ketchup uit de fles komt, maar dan komt er gelijk een heleboel mee. Enig probleem is dat het daarna soms weer wat langer duurt tot de volgende drup. Hopelijk voor Scharnegoutum’70 weten ze dat te voorkomen en blijven die goals komen.

Ritme

Wat is er toch aan de hand met Waterpoort Boys? Het wil dit seizoen maar niet lukken bij de Sneker brigade, getraind door Sido Postma. De wéépéébéé is normaal altijd een ploeg die we in het linkerrijtje verwachten, maar vooralsnog staat het onderaan in de vierde klasse A met een punt uit vijf wedstrijden. En daar schuilt misschien ook wel een kleine boosdoener, want met twee afgelaste wedstrijden al dit seizoen is het ook lastig om in het ritme te komen. Tegen AVC waren er niet voor het eerst dit seizoen kansen op drie punten, maar het werden er nul. In een wedstrijd waarin drie strafschoppen werden gegeven, werd het 4-2.

Geprikkeld

Natuurlijk hebben we ze stiekem een beetje geprikkeld in Woudsend. De plaatselijke trots, getraind door clubman Erik Beuckens, wachtte al twee jaar lang op een zege. Natuurlijk kwamen ze daardoor voorbij in het overzicht dat we vrijdag maakten over clubs die lang wachten op een zege. Alsof het zo moest zijn won Woudsend zaterdag meteen met 2-0 van Mulier. Jeen en Arjan Reekers maakten de doelpunten. Vroeger liep er ook altijd een doelpuntenmaker rond met die achternaam genaamd Edwin Reekers. Familie? Dat kan toch bijna niet anders, zou je zeggen. In ieder geval weet Woudsend weer wat winnen is!

Diep

Klassegenoot IJVC moest diep gaan, maar vocht zich in de slotminuten toch nog langs FVC. Invaller Ezra Sybrandy kopte drie minuten na zijn invalbeurt de 1-2 tegen de touwen in een wedstrijd die diep in blessuretijd ook nog in 1-3 eindigde. Omdat iets verderop Heerenveen met 1-4 won bij WWS, blijven de twee clubs zonder puntenverlies in de vijfde klasse A.

‘Wetterkâld

,,Ferline jier ha wy alles op ‘e nij opstarten, nije ballen, nije pionnen en goed yn de klean”, zag trainer Wilco van der Heide van Drogeham. Een titel zou wellicht te vroeg komen, maar een periode op 27 november is ook al mooi. Verslaggever Rynk Bosma zag een wedstrijd van uitersten tegen De Lauwers en proefde de sfeer in een ‘wetterkâld De Ham’.

Zevenklapper

Een totale off-day voor vv Heerenveen in de eerste klasse F op zondag. Veel anders kan er niet gemaakt worden van de 0-7 nederlaag in eigen huis tegen VKW uit Westerbork. Het is dat de ploeg al acht punten heeft, anders zou je toch bijna zeggen dat de fut er wat uit lijkt in het laatste seizoen voetballen op de zondag, voor de horizontale overstap in juli.

Boekdelen

LAC Frisia 1883 was zondag dicht bij een stuntje tegen koploper Epe, maar wist de 1-2 voorsprong bij rust niet vast te houden. Uiteindelijk werd het uitduel met 3-2 verloren door de Leeuwarders. Die moeten nu even pas op de plaats maken in de strijd om de koppositie, al staan ze nog op een keurige derde plaats in de tweede klasse K. In ieder geval kon de trainer van Epe zijn geluk niet op met de zege op de Friezen. De vreugde na de 3-2 op een van de foto’s die hij deelde spreekt dan ook boekdelen. Als het goed is komt er ook nog een samenvatting van het duel online, gemaakt door Epe. Altijd handig voor de wedstrijdanalyse door trainer Daniel Schmidt.

Eenvoud

Zogezegd staat er vooralsnog geen maat op koploper Epe, dat nog geen punt verspeelde in de tweede klasse. De enige club die de Gelderse lijstaanvoerder kan bijbenen is LSC 1890. De Snekers hebben slechts drie verliespunten minder en maakten zondag op bezoek bij Pesse geen fout. Het hattrickje voor Tarik Bourakba is zeker een vermelding waard. Smetje was de rode kaart voor Allard Westerdijk, die bij een 1-4 stand een doorgebroken speler vloerde. Ach. Minpunten krijg je er niet voor. Het werd uiteindelijk 2-5. Overigens moesten we deze tweet even delen. Een schitterend scorebord in Pesse. Simpel in al zijn eenvoud. Kunst.

Mina

Grote kanshebber om dit seizoen promotie naar de tweede klasse te verdienen is Sint Annaparochie. De cijfers liegen er niet om. Na de 5-0 overwinning van zondag op Dronrijp is Sint Anne nog zonder puntenverlies, scoorde het zelf al 31 keer en hoefde de eigen doelman slechts drie keer te vissen. Reden genoeg voor verslaggever Edward Jorna om eens poolshoogte te gaan nemen. Maar dat er belangrijkere zaken zijn dan voetbal, viel gelijk op. De club raakte de afgelopen week een zeer gewaardeerd lid kwijt in Mina Dijkstra. Mooi dat je daar als voetbalclub bij kunt stilstaan. En terecht. Het verslag van de middag lees je hier .

Regenboog

Een vroege tik uitdelen kan nooit kwaad. Zeker als het onderin allemaal nog wat dicht bij elkaar staat. De tik die Olyphia dit weekeinde uitdeelde aan rodelantaarndrager Oranje Zwart (3D) werd met gejuich ontvangen in Noordwolde. Het werd 3-1 voor de Friezen, waar de bezoekers tijdens de wedstrijd niet alleen konden genieten van twee treffers van Twan Wiegman en een goal van Joeri Delfsma. Op een wisselvallige zondagmiddag valt er tussen de regenbuien en zonnestralen soms nog meer te genieten.

Bakje patat

Of je nu jong of oud bent, een bakje patat gaat er altijd in. Dat moeten ze bij FC Harlingen ook gedacht hebben. Vrijwilligers Henk en Age zijn er stil van, als we de foto zo zien. Na een druk zaterdagje op het voetbalveld genieten van een patatje in de kantine. Wees er maar zuinig op, die vrijwilligers. Het eerste elftal versloeg gisteren daaropvolgend ook nog eens directe concurrent Zevenhuizen met 5-1 en nestelde zich steviger in de middenmoot van de vierde klasse B.

Goal van het jaar

We sluiten het weekeinde af met een uitsmijtertje uit het jeugdvoetbal. Een wereldgoal maken, maar niemand die het op film heeft vastgelegd. Het gebeurde zaterdagochtend bij de wedstrijd van Drachtster Boys JO-11. Gelukkig voor de doelpuntenmaker was de scheidsrechter Conrad Berghoef (u weet wel, die van het boek ‘Leraar op de fiets’) , die zijn best doet het doelpunt in woorden uit te beelden. En daarin slaagt hij goed, kunnen we wel stellen. Al groeit de teleurstelling na deze uitgebreide beschrijving ook wel weer. Want we zijn nu toch wel heel erg nieuwsgierig naar deze goal. Is er écht niemand die het heeft gefilmd? (Ps. Klik op de tweet van Conrad om het hele draadje met zijn beschrijving te lezen.)

Dat was het weer voor deze week. Leg jij komend weekeinde die ene wereldgoal wel vast op beeld? Tip ons dan op social media. Volgende week zijn we terug. En binnenkort komen we ook met een ode aan de reserveklasse. Ook daar zijn alle tips welkom. Tot volgende week!

Nieuws

menu