Dit artikel is vandaag gratis

Creatieve voetballiefhebbers in de bosjes, fraaie pegels van afstand en een periodetitel. Dit gebeurde er op de Friese voetbalvelden in het weekeinde van 20 en 21 november

Voor de trouwe volgers van amateurvoetbal komt het aan op creativiteit, om zo toch voetbal te kunnen kijken. In Heeg werd de topper tussen de plaatselijke vv en koploper Sneek Wit Zwart (0-1) op het B-veld gespeeld. Zo hoefde er vanuit het aangrenzende Heempark niks gemist te worden. Foto: Piet Jan Nauta

Na een inhaal- en bekerprogramma werden de competities in het amateurvoetbal voortgezet. Helaas zonder supporters, die wel creatief bleken. Dit was het Friese amateurvoetbalweekeinde van 20 en 21 november, met dank aan de clubs zelf.

Genoeg afgelastingen op landelijk niveau, waar ONS Sneek en Harkemase Boys niet in actie kwamen. Dat kwam Buitenpost wel. In het debuutseizoen in de hoofdklasse (seizoen 2018/2019) handhaafde de ploeg zich met 29 punten. Het greep in dat seizoen zeven zeges, waarna het twee seizoenen flink aanpoten werd en zelfs een keer werd ‘gered’ van degradatie door corona. Maar dit seizoen is alles anders bij de trotse hoofdklasser. Zaterdag werd in speelronde elf van de dertig al de vijfde zege van het seizoen al gepakt. De Friezen bezetten plek zes en dat ‘ smakket nei mear ’, aldus trainer Willem Brouwer in gesprek met Friesch Dagblad- journalist Bert Kalteren. De winnende goal in het duel met Swift in Amsterdam (0-1) werd gemaakt door Max Huiskamp.

Optimaal geprofiteerd

In de eerste klasse verspeelde koploper ‘d Olde Veste’54 in eigen huis punten tegen Oranje Nassau (1-1). De achtervolger uit Leeuwarden, genaamd Blauw Wit’34, profiteerde optimaal en liep twee punten in op de ploeg uit Steenwijk door het voorlaatst staande FC Burgum met 3-0 te verslaan. Het verschil is daarmee teruggedrongen tot vier punten. Meer dan 400 mensen waren dankzij de livestream op YouTube getuige van het Friese onderonsje. Doelpunten zijn terug te vinden in minuut 17 (Rens Merkus), minuut 51 (Arjen Boonstra) en na 1 uur en 23 minuten (wederom Merkus) in onderstaande video. En let vooral eens op de assist bij de tweede goal. Smullen!

Hatelijke nul

Zo dichtbij, maar zo ver weg. Nijland leek op bezoek bij SC Veenwouden op de eerste overwinning van het seizoen af te stevenen, maar moest diep in blessuretijd toch nog een gelijkmaker incasseren. Zuur. Maar het glas is eerder halfvol dan halfleeg in Nijland, want de remise betekende wel het eerste punt voor de blauwhemden (zaterdag spelend in het rood) van dit seizoen in de tweede klasse I. En dus is de rode lantaarn overhandigd aan Joure, dat met 3-1 verloor op bezoek bij Kollum en nog altijd puntloos is. Zo is de ene ploeg van de hatelijke nul af, maar de ander nog niet.

Walk in the park

Wat te doen als je als supporter van vv Heeg niet het sportcomplex op mag? Dan zoek je naar alternatieven. En wat een geluk dat er pal naast de velden van Heeg een schitterend park is aangelegd. Vanuit het Heempark was het volgen van het duel met het nog zonder puntenverlies zijnde Sneek Wit Zwart (derde klasse A) prima te doen. En ook nog best gezellig, zo kan ik u meedelen. Een ‘walk in the park’ werd het zeker niet voor de Snekers, maar winnen deden ze wel. Weer was het Kevin Huitema met de belangrijke goal: 0-1. Zijn achtste van het seizoen. Wint SWZ dinsdagavond van SDS, dan grijpt het de eerste periode. Verliest het, dan gaat koploper Workum met het nacompetitieticket aan de haal. Want zij vernederden buurman Oeverzwaluwen uit Koudum met keiharde cijfers: 7-0. Als klap op de vuurpijl werd het contract van trainer Jente Bootsma meteen verlengd.

Zonneschijn

Bij Rottevalle wil het nog niet echt lukken dit seizoen in de derde klasse B. Samen met SV Haulerwijk en Waskemeer heeft de ploeg vier punten, maar wegens een slechter doelsaldo én het feit dat de twee concurrenten nog een wedstrijd tegoed hebben, staat Rottevalle laatste. Tegen Wykels Hallum, dat voor zaterdag een punt voorsprong koesterde, zou de ommekeer kunnen volgen. Het liep anders. Verslaggever Rynk Bosma bracht een bezoekje aan de wedstrijd die door Wykels Hallum met 2-4 werd gewonnen .

Verklaring

Van de kelder in 3B over naar de kelder in 4A. En daar vinden we een verrassende naam terug: Waterpoort Boys. Hekkensluiter in de vierde klasse, dat past niet bij de WPB. En na dit weekeinde zijn ze hekkensluiter af, dankzij een overtuigende 4-1 zege op SV NOK. Zij namen de rode lantaarn mee naar huis. Verslaggever Bert Kalteren was als een van de weinige mensen wél welkom op sportpark Het Schuttersveld in Sneek en zocht een verklaring voor de slechte seizoenstart van beide clubs.

Akkus

In de top van de vierde klasse A struikelde koploper SC Bolsward verrassend over het nog zonder overwinning zijnde HJSC uit Hommerts-Jutrijp. Een doelpuntrijk duel eindigde uiteindelijk in 3-3. Dat hadden de Bolswarders vooral te danken aan twee fantastische goals van Özgur Akkus. Die waren gelukkig wel te zien in een livestream op YouTube. Maar voor supporters bleef de fraaie toegangspoort van sportpark Oan it Far helaas dicht.

Periode

Het lag natuurlijk al een beetje in de lijn der verwachting, maar het moet toch maar ‘eventjes’ gebeuren: een periodetitel winnen. RWF legde zaterdag in de vierde klasse B beslag op een toegangsbewijs voor de nacompetitie om promotie naar de derde klasse. Ook al zal de doelstelling na 24 punten uit acht duels toch zijn om de eerste plek te behouden op de ranglijst. Vooralsnog is de ploeg uit Frieschepalen niet af te stoppen. Op bezoek bij Friese Boys werd het 0-2. Er kon alvast geoefend worden met het tonen van een schaal. Van harte!

Poeier

Over naar Witmarsum, waar Mulier het in de vijfde klasse A opnam tegen Irnsum. Soms sta je langs de zijlijn te kijken en denk je ‘gaat hij het echt proberen van die afstand?’ Maar het antwoord is in dit geval ‘ja’. Sander van der Velde heeft zojuist al de 0-1 voor Irnsum gemaakt en voelt zich zo lekker dat hij maar eens aanlegt vanaf een metertje of dertig. En alleen bij spelers in vorm gebeurt dan dit.

Groundhopper

Wie dit seizoen wat van eersteklasser vv Heerenveen wil zien, moet goede connecties hebben. Meer dan de uitslag van het duel met GRC Groningen hebben we niet en dat is jammer, gelet op de spectaculaire eindstand van 5-4 die na negentig minuten op het bord stond. Helaas voor de Friezen maakte de tegenstander er eentje meer. Gelukkig voor ons was groundhopper Abe Molenaar wel aanwezig en hij kon, ondanks de dichte poort, genoeg meekrijgen van het spektakel. Volgens Molenaar een ‘vermakelijke wedstrijd’ en we geloven hem meteen.

Tellen

Zagen we daarnet al een weergaloze vrije trap in de vijfde klasse, een paar niveautjes hoger in de tweede klasse kunnen ze er ook wat van. De naam is Luc Tjalma, speler van GAVC. Op bezoek bij EMMS probeert hij het ook maar eens. En hoe! Het betekent de 0-1 voor de Grousters, die het duel uiteindelijk met 1-4 zullen winnen. Maar deze 0-1 van Tjalma moesten we maar eens tellen.

Commentaar

Onderin de derde klasse A een belangrijke wedstrijd. Zowel Oosterlittens als Renado wil het liefst zo snel mogelijk de onderste regionen verlaten. Zondag stonden de twee ploegen tegenover elkaar en de ploeg uit Sint Nicolaasga ging met de drie punten naar huis. Sneu voor Oosterlittens, dat daardoor de voorlaatste plek inneemt. Maar ze kunnen wel trots zijn op de livestream die ze voorschotelden aan hun eigen fans en die van Renado. Alles keurig op beeld vastgelegd (goals in minuut 15, 16 en 32) en ook nog eens met live commentaar bij de beelden. Dik voor mekaar!

Struikjes

Ze waren er weer als de kippen bij om ons te attenderen op een doelpunt. Een rake strafschop in blessuretijd van Mark de Vries werd vastgelegd door de verslaggever van Oldeholtpade, waardoor zijn club een puntje overhield in de derby met Olyphia uit Noordwolde (3-3). Maar de meest veelzeggende plaat tijdens dit duel werd gemaakt door de bezoekende verslaggever van vv Willemsoord. Bezoekende? Ik hoor het u denken. Maar ook in Weststellingwerf waren ze creatief. Vanuit de struikjes was het aantrekkelijke schouwspel namelijk ook prima te volgen. Ook al moet er soms even om een boompje heen worden gekeken.

Tien man

Ze moesten er even op wachten, maar hebben hem te pakken. De Blesse heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. In eigen huis werd RKO met 2-1 verslagen. Een zeer welkome opsteker voor de ploeg die na acht duels op vijf punten staat. Toen De Blesse de voorsprong eenmaal in handen had, gaf het deze niet meer weg. Zelfs niet nadat het met tien man verder moest na een rode kaart voor Jesse Stuurman.

Variantje

Even goed opletten, want dit zien we niet zo vaak in het amateurvoetbal. Een bijzondere vrijetrapvariant, uitgevoerd door MKV’29. Niet alleen won het met 0-6 op bezoek bij Langweer, ook greep het de koppositie in de vierde klasse B. Deze slim ingestudeerde vrije trap had misschien wel een beter lot verdiend, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben op zo’n lekkere zondagmiddag in de herfst. En mochten Bakkeveen en Deinum de komende tijd nog punten verspelen, dan zijn de Leeuwarders ook een serieuze kanshebber voor winst van de eerste periode.

Zorgen

Wat gebeurt er als de nummer laatst van de vijfde klasse B het opneemt tegen de nummer voorlaatst? Dan komt verslaggever Lars Goerres een bezoekje brengen. Eens even kijken hoe het leven in de kelder van het zondagamateurvoetbal ervoor staat. Want het niveau hoeft soms niets te zeggen over de plaatselijke belangstelling voor de voetbalclub. Echter maakt men zich in Olderberkoop zorgen over de toekomst van Sport Vereent, dat gisteren het eerste punt pakte in dit seizoen tegen Langezwaag (3-3). Hoe ernstig die zorgen zijn? Dat lees je hier.

Op de fiets

In de reserveklasse rolde de bal ook gewoon. Zo nam Oudega (SWF) 1 het op tegen De Wâlde 2. Het duel eindigde in 0-1. Vanaf het aangrenzende terras van dorpshuis It Joo konden mensen gewoon naar de wedstrijd kijken, zolang ze maar ‘achter de witte lijn’ bleven staan. De wedstrijddag voelde daar vrij normaal aan. Alhoewel. Een man met een fiets langs de lijn zien we niet vaak. Maar voor alles is een eerste keer, natuurlijk.

Plaatjes

We gaan eruit met nog een paar fraaie plaatjes uit het afgelopen amateurvoetbalweekeinde. Gewoon omdat het kan. En omdat zoveel mensen hun geliefde zaterdag- of zondagmiddag langs het voetbalveld werd ontnomen. We hopen dat de tijd van lege sportcomplexen snel weer ten einde is, evenals we ook hopen dat de besmettingen weer snel gaan dalen. De clubs blijven in ieder geval hun best doen de fans zo weinig mogelijk te laten missen. Gelukkig maar!


Nieuws

menu