Dit artikel is vandaag gratis

De 'winkelhaak', een behulpzame vrachtwagenchauffeur en de slotfase der slotfasen. Dit gebeurde er op de Friese voetbalvelden in het weekeinde van 27 en 28 november

Door de hevige regenval is het hoofdveld van vv De Wâlden in Damwâld onbespeelbaar. Het duel met Zandhuizen wordt daarom op het kunstgrasveld gespeeld achter op het terrein. Foto: Piet Jan Nauta

Is het de laatste keer? Het is de meest gestelde voetbalgerelateerde vraag van het weekeinde. Niet dat er nu minder te genieten viel op de Friese velden op 27 en 28 november. Hier de hoogtepunten, met dank aan de clubs zelf.

De situatie mag duidelijk zijn. Sportcomplexen en sportscholen zijn met ingang van zondag van 17:00 tot 05:00 uur gesloten. Een besluit om het aantal coronavirusbesmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen wordt gevoeld door de sportwereld. Want wanneer moet er nu getraind worden? De KNVB besloot daarom maandag om de competitie deels stil te leggen. Dit weekeinde kon er echter gelukkig nog wel gevoetbald worden.

Perspectief

Even knipperen met de ogen, hoor. 1-9. Klopt dit? Is dit echt een uitslag in de hoofdklasse? Helaas voor ONS Sneek en trainer Jan Vlap wel. Want het was zo’n dag op het Zuidersportpark dat er bij de Friezen niets lukte, terwijl alles wat tegenstander Eemdijk aanraakte veranderde in goud. Een zeldzaam pak op de broek voor ONS Sneek. Steyn Potma redde de eer voor de altijd optimistische trainer Jan Vlap, die zijn best deed om de grootste nederlaag uit zijn loopbaan in perspectief te plaatsen. Schrale troost: Cambuur verloor ooit met 9-0 van de koploper en kijk eens waar ze nu staan?

Duo-commentaar

Dan over naar Buitenpost, want de ploeg van Willem Brouwer blijft maar punten pakken. Nummertje zeventien van het seizoen werd zaterdag verdiend tegen HZVV, dankzij een 1-1 gelijkspel. Rob Schokker zette vlak voor rust al de eindstand op het doel. Hoewel er amper publiek was op sportpark De Swadde om het te aanschouwen, zagen inmiddels zo’n 1800 mensen de wedstrijd live op YouTube . En zagen we vorige week in Oosterlitens al fraaie beelden die voorzien werden van commentaar, in Buitenpost trokken ze zelfs een co-commentator uit de stalling. Zo pak je dat aan.

Opleidingsplan

We blijven met de ogen knipperen, want ook deze zagen we niet zo snel aankomen. Een klinkende zege van Drachtster Boys op de nummer twee van de eerste klasse E Blauw Wit’34: 6-1. Bij Drachtster Boys plukken ze de vruchten van een nieuw ingezette koers die rust op een ‘gedegen opleidingsplan’. En zie daar een beeld dat ze in de toekomst vaker hopen te zien in het Drachtster Bos. Eigen jeugd die belangrijk is voor het eerste elftal. Dat gaat met vallen en opstaan, maar op een goede dag zoals zaterdag is dit het resultaat. De derde zege van het seizoen, maar eentje waar nog wel eventjes over nagepraat gaat worden. Ook bij Blauw Wit’34, zo is het vermoeden.

Behulpzame chauffeur

Over de wedstrijd van Balk tegen koploper ‘d Olde Veste’54 hoeven we het niet lang te hebben. De uitslag van 0-3 spreekt voor zich. Jammer voor de Balksters, maar niet een nederlaag waar ze lang van wakker zullen liggen. Het bijzonderste voorval deze middag vond plaats zo halverwege de tweede helft. Door een gebrek aan toeschouwers langs de lijn, is het ook langer wachten voordat een weggeschoten bal terug is binnen de lijnen. Zo was ook in Balk het geval. Maar niet getreurd. Er zijn altijd nog koeriers die hun functie uiterst serieus nemen. Zoals deze vrachtwagenchauffeur op de N359. De Suderséwei. Want ineens doemde er een bal op op zijn radar. En dan kun je als transporteur maar één ding doen: die bal even terugschieten over het hek. We moeten elkaar tenslotte een beetje door deze moeilijke tijd heen helpen.

Geslepen

De winnaar sluit aan, de verliezer haakt af. Dat was voor de aftrap van het duel tussen FC Wolvega en SC Stiens zo’n beetje de insteek van de voetbalmiddag. En op deze grijze voetbalmiddag zag verslaggever Bert Kalteren dat het ietwat geroutineerdere Wolvega de overwinning greep. Het was een middag van slimmigheidjes en de ‘geslepen vossen’ van Wolvega gaven een jong Stiens daarin een waardevol lesje. Hoe de beide teams terugkeken op de voetbalmiddag die in 3-1 eindigde? Dat lees je hier.

Elfde seizoen

Het blijft knap wat ze presteren in Idskenhuizen. Het ongeveer vijfhonderd inwoners tellende dorp hoort al bij het interieur van de tweede klasse. Dit is alweer het elfde seizoen voor VVI op dit niveau en in al die jaren is de ploeg zelfs rechtstreeks gehandhaafd. Ook nu staan de oranjehemden keurig in de middenmoot met vijftien punten uit negen duels. Tegen die andere oranjehemden uit deze klasse - vv Kollum - werd met 3-1 gewonnen en daardoor grepen de bezoekers naast de koppositie. Die is in handen van Be Quick Dokkum, al heeft het Groningse Marum de winst van de eerste periode in eigen hand. In Idskenhuizen was het in ieder geval een middag met alles erop en eraan, getuige de foto’s.

Vijf oogjes

Jorn Wester is de naam. Vijf doelpunten in één wedstrijd maken en dan is normaal gesproken de rekening in de derde helft voor je teamgenoten. Mede dankzij zijn productie won koploper Sneek Wit Zwart met 7-0 van Makkum. Wester passeerde in één klap alle topscorers van de klasse, inclusief zijn eigen teamgenoot Kevin Huitema die op acht doelpunten bleef staan. Achter de naam van Wester konden vijf oogjes worden toegevoegd en dat brengt zijn totaal op elf. Na de wedstrijd grepen de Snekers landelijke aandacht, door aan te kondigen dat ze dinsdagochtend om half zes zullen gaan trainen. Publiciteitsstunt? Het antwoord volgt morgenvroeg. Mocht het toch waar zijn, dan wensen wij de spelers van Sneek Wit Zwart veel sterkte. Er is kou en veel regen voorspeld.

Dorpsplein

Terwijl Leovardia in de derde klasse B maar blijft doorgaan met domineren , is er ook elders in de competitie sprake van vreugde. Je wint met 5-1 van Ropta Boys, nestelt je stevig in de middenmoot, maar niemand heeft het kunnen zien. Gelukkig voor de voetballers van SC Berlikum is dat niet helemaal waar. Want toeschouwers mogen dan wel gekeerd worden bij de poort, vanaf het dorpsplein zijn de verrichtingen van het eerste elftal ook uitstekend te volgen. Zelfs vanuit de auto, mocht er onverhoopt toch een buitje overtrekken. De echte die-hards stonden gewoon met de winterjas aan voor het hek en werden na afloop op gepaste wijze bedankt voor de steun uit ‘onverwachte hoek’.

Winkelhaak

Allemaal stil zijn en gewoon eventjes genieten van deze wonderschone treffer van Durk Ennema, hoe zuur het ook is voor de maker van dit overzicht die op dat moment bij de tegenstander in de aanval liep. Dankzij twee treffers van Ennema versloeg AVC in de vierde klasse A HJSC met 2-1. In Sexbierum waren ze zo slim geweest een heftruck langs het veld te zetten met op de lepels een lege aardappelkist (?), van waaruit de cameraman van dienst de treffer op deze manier kon vastleggen en er zelfs nog een slowmotion overheen gooide. Precies in de winkelhaak. Prachtig.

Bijbenen

De enige ploegen die in de vierde klasse B de nog zonder puntenverlies zijnde koploper RWF kunnen bijbenen, zijn ODV en Kootstertille. Eerstgenoemde kwam niet in actie, maar ‘De Tille’ wel. Mede dankzij twee treffers van Gerbrand Waaksma werd het 3-0 tegen Friese Boys uit Kollumerzwaag. De middenvelder is gemiddeld gezien bezig aan zijn productiefste seizoen ooit in het wit met blauw, want de teller staat nu al op negen doelpunten na zeven duels. Kootstertille scoorde al elf keer vaker dan RWF, maar die ploeg laat vooralsnog geen steek vallen, terwijl de ploeg van Pieter Santema al een keer gelijkspeelde. En foutjes zijn duur in 4B. Maar het seizoen is nog lang. Hopelijk.

Laatste seizoen

Ze maken er iets moois van bij vv Heerenveen, bij hun laatste seizoen in de vijfde klasse A op zaterdag. Nog geen punt verspeeld na acht duels. Maar dat niet alleen. Een van de toetjes voor het elftal was het bezoekje aan Hindeloopen, waar met 2-4 werd gewonnen van Hielpen. Deze vrije trap van Luuk Janssen mocht er zeker zijn, al hebben we op het twitterkanaal van Heerenveen ook genoten van de bierestafette na afloop in de kantine. Zo’n hindernisbaan door het houten gebouw blijkt toch niet voor iedereen weggelegd, zo zagen we. Wie nieuwsgierig is geworden doet er goed aan om het te bekijken.

Periode

Na wat magere seizoenen hebben ze bij het Leeuwarder Lions’66 de smaak weer te pakken. Genoeg redenen voor verslaggever Rynk Bosma om eens een bezoekje te brengen bij de club om de sfeer te gaan proeven. En die sfeer is uitmuntend, als we het verslag mogen geloven . Maar dat kan ook bijna niet anders na een 5-1 uitzege op bezoek bij Marrum, resulterend in de winst van de eerste periode.

Alles erop en eraan

Over naar Eastermar, waar dé wedstrijd van het weekeinde werd gespeeld tussen vv Eastermar en De Lauwers. Een onvervalste topper in de vijfde klasse C en wat een wedstrijd. De slotfase bevat alles wat je maar kunt wensen van een voetbalwedstrijd. Doelpunten, rode kaarten, een bal op de paal, zowel een gemiste als een benutte strafschop en twee miraculeuze comebacks. En gelukkig voor ons is het op sublieme wijze vastgelegd op beeld. Twee camera’s, twee commentatoren en zelfs een live klok en live score in beeld. We starten deze video in de 91e minuut van de wedstrijd van een tweede helft die bijna een uur (!) duurt. Geniet van deze slotfase der slotfasen!

De laatste op zondag

Veel afgelastingen op de zondag, maar gevoetbald werd er wel. Zo stonden voor de laatste keer op een zondag Heerenveen en FVC tegenover elkaar op sportpark Skoatterwâld. Volgend seizoen maken beide clubs de horizontale overstap, waarmee beide teams die uitkomen in de vijfde klasse zaterdag komen te verdwijnen. Of er dan niets op het spel staat? Nee. Want de overstap is pas na het huidige seizoen, waarin nog gewoon kan worden gepromoveerd of gedegradeerd. Heerenveen won met 4-1 en steeg naar de middenmoot. FVC blijft het lastig hebben in de eerste klasse F.

Pak op de broek

Opnieuw een negenklapper, nu zonder geredde eer. SV THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast) kreeg een pak op de broek van Read Swart: 0-9. Vooralsnog kunnen we alleen gissen naar hoe dit zo heeft kunnen komen, want het is ook niet zo dat de thuisploeg puntloos onderaan bungelde. Naweeën van de vrijwillige lockdown in het dorp? Hoe dan ook kenden de bezoekers uit De Knipe een feestmiddag.

Thuisvoordeel

Aan strijd en beleving geen gebrek bij de voetballers van De Wâlden in het duel met directe concurrent Zevenhuizen. Maar het is elke week toch de vraag wie er allemaal zijn. Bij thuiswedstrijden is het nooit zo’n probleem, maar als de equipe van trainer Willem Huizing een uitwedstrijd speelt zijn er door verschillende omstandigheden minder mensen beschikbaar. Het begrip thuisvoordeel krijgt in Damwâld een hele andere betekenis. Het Friesch Dagblad wilde hier wel eens wat meer over weten en zette koers naar sportpark Op De Skieding. Het verhaal lees je hier.

Drietje

Onderin de vijfde klasse B zijn de overwinningen schaars. Geen wonder dat ze bij Langezwaag wat in de war raakten na de 3-2 in blessuretijd door Björn Claus. Want pas één keer eerder stonden de blauw-witten pas op voorsprong na het verstrijken van de 90 minuten. De verslaggever van dienst voegde voor de zekerheid zelf nog maar even een ‘drietje’ toe aan het scorebord. En Langezwaag voegde zelf een ‘drietje’ toe aan het puntentotaal van vier.

Dat was hem weer voor deze week. De vraag of het de laatste speelronde van 2021 is geweest, blijft nog minstens een dag hangen. Tot die tijd proberen we het glas maar halfvol te zien en hopen we er volgende week weer te zijn met een overzicht. Denk een beetje om elkaar!

Nieuws

menu