Dit artikel is vandaag gratis

Struikelende koplopers, een wonderschone stift en de eerste promotiefeestjes. Dit gebeurde erop de Friese amateurvelden in het weekeinde van 7 en 8 mei

Blijdschap na de 1-0 van Remco Wijma in het duel tussen Drogeham en Eastermar, dat eindigde in 2-0. Marcel van Kammen

Het is mei en dat betekent dat de kampioenskoorts wel eens kan overgaan in kampioensstress. Dat het ineens niet meer lukt. Dat er pap in de benen lijkt te zitten. En dat ploegen onderin ineens de meest rare capriolen uithalen en zo aan hun punten komen. Het beloven nog mooie weken te worden in het Friese amateurvoetbal, maar geniet hier eerst nog even na van de hoogtepunten uit het voetbalweekeinde van 7 en 8 mei.

Lucht voor Harkemase Boys na de knappe 2-0 thuiszege op nummer vier Excelsior’31. Dankzij de overwinning is het verschil met de gevarenzone gegroeid naar een gaatje van zes punten. Met nog vijf wedstrijden te gaan in de derde divisie, lijkt het erop dat de Harkiten na een lange periode van droogte net op tijd zichzelf hebben hervonden. Tapmahoe Sopacua en Kian Visser waren trefzeker voor de ploeg van Hans Schrijver. Met name het stiftje van de spits die na dit seizoen De Bosk inruilt voor sportpark De Westmaat van IJsselmeervogels, was van grote schoonheid .

Derby in aantocht

Fryslân kan zich gaan opmaken voor een onvervalste hoofdklassekraker. Komende zaterdag staan ONS Sneek en Buitenpost tegenover elkaar. De Snekers zijn onder de nieuwe trainer Arnoud Koster bezig aan een flinke opmars en hebben afgelopen weekeinde hun provinciegenoot achterhaald dankzij een 2-0 zege op ASV De Dijk. Omdat Buitenpost met 4-1 verloor bij DETO, staan beide Friese clubs op 29 punten na 26 speelrondes. Wie volgende week de Friese twist naar zijn hand weet te zetten, zal hoogstwaarschijnlijk boven de streep staan na speelronde 27. Het spel is op de wagen. Dat belooft wat komende zaterdag in Sneek.

Strafschop

De problemen bij Zeerobben nemen toe. Een nederlaag bij koploper d’Olde Veste’54 (4-0) kan gebeuren, dat is geen verrassing. Maar waar de concurrenten onderin de eerste klasse E punten sprokkelden, deden de Harlingers dat dus niet. Het gevolg is dat Zeerobben na zaterdag in het bezit is van de rode lantaarn. Balk pakte een punt tegen Drachtster Boys (1-1) en FC Burgum, tot zaterdag de hekkensluiter, won met 2-1 van vv Groningen. Lang tijd om te treuren is er niet, want dinsdagavond staat het thuisduel met Oranje Nassau alweer op de rol. Trainer Berry Zandink kan in zijn voorbereiding beschikken over wat wedstrijdbeelden van het duel van zaterdag in Steenwijk. Voor u is wellicht de strafschop van Olde Veste in de 95e minuut nog het kijken waard.

Kievitsei

Waar te beginnen in de tweede klasse E? Kollum staat na het puntenverlies van ‘t Fean’58 weer alleen op kop. Maar ook onderin blijft het spannend. Nijland bewees de Friese clubs bovenin een dienst door in eigen huis een knotsgek duel met nummer drie Marum in een 4-3 zege om te zetten. In de slotseconden was Nico Pieter Bonnema die de winnende treffer op zijn naam schreef. Qua tweets hadden we voldoende te kiezen vanuit Nijland. Wat te denken van een kievitsei dat werd gevonden op het sportveld. Maar het werd toch dit stukje verbroedering op het Zweitse Huitema sportpark. Elke voetballer kent het gevoel. Ineens verdwijnt alle lucht uit je lichaam na een botsing of een val. Dan is het toch handig dat er spelers in de buurt zijn die een handje helpen. In dit geval Cor Goeman van Nijland bij de onfortuinlijke speler van Marum.

Spanning

SV Oosterwolde had zaterdag goede zaken kunnen doen door het voorlaatst staande De Weide te verslaan en zo afstand te nemen van de gevarenzone in de tweede klasse J, maar dat liet het na. In Hoogeveen verloren de Friezen met 2-1, waardoor het verschil met de nummer dertien nog slechts twee punten bedraagt. Gelukkig voor SV Oosterwolde treft het in de komende weken nog meer concurrenten, zoals morgenavond The Knickerbockers. Daarin krijgt het opnieuw de kans om afstand te nemen. In Hoogeveen grepen ze hun laatste kans op rechtstreekse handhaving en geen wonder dat dit na afloop werd gevierd met een onvervalste ‘kleedkamerselfie’.

Wonderschoon

Alle vizieren waren zaterdagmiddag gericht op het sportpark Tinga in Sneek, waar de topper in de derde klasse A op het programma stond. Koploper Workum kon een vroege genadeklap uitdelen aan Sneek Wit Zwart, door de voorsprong te vergroten van drie naar zes punten. Maar de Snekers zagen hun kans schoon om op gelijke hoogte te komen met de koploper en zegevierden met 2-0. Op een volgepakt sportpark aan de Molenkrite zag men onder andere deze wonderschone 2-0 van Stefan Westhof. Het betekende pas de achtste (!) tegentreffer voor Workum in dit seizoen. Dat kon nog wel eens belangrijk zijn aan het einde van de rit, want bij een gelijke stand aan het einde van het seizoen telt het doelsaldo. Is ook dat gelijk, dan liggen de beste papieren weer bij Sneek aangezien dan de gescoorde doelpunten tellen om de kampioen aan te wijzen. Het doelsaldo van Workum is momenteel +47, dat van Sneek Wit Zwart +45.

De eerste

Daar was hij dan. Eindelijk. Leovardia heeft eindelijk zilverwerk in handen, na jaren van wachten. De Leeuwarders grepen dankzij een 6-0 zege op Anjum de titel in 3B en kroonden zich daarmee als eerste Friese amateurclub dit seizoen tot kampioen. ,,De hele club is er aan toe en de jongens zijn er klaar voor. Ik kijk er naar uit dat we straks wat meer uitgedaagd worden”, jubelde trainer Sander Hart. Vijf duels voor het einde is de schaal al in handen van de Leeuwarders, na achttien zeges, twee gelijke spelen en één nederlaag. Het doelsaldo? 68 voor, 13 tegen. Dat zijn keurige rapportcijfers om mee de tweede klasse in te gaan.

Gestaakt

Schrikken geblazen in Sexbierum, waar een ongelukkige omstandigheid bij een speler van TOP’63 leidde tot het staken van het duel. Met nog een kwartier op de klok was de stand tussen AVC en TOP’63 2-3. Een belangrijke wedstrijd voor de Oppenhuisters om uit de degradatienood te geraken begon voortvarend en met een ruststand van 0-3 leek de buit zo goed als binnen. AVC knokte zich sterk terug, maar op een definitieve uitslag is het nog wachten. Met nog een kwartier op de klok zal er nog een avond gevonden moeten worden om dit duel uit te spelen. Belangrijker is dat het met de betreffende speler weer goed gaat en dat is na zo’n middag vanzelfsprekend het beste nieuws.

Op de loer

Net als in de derde klasse A kent ook de vierde klasse B na zaterdag twee koplopers. Ook hier wist de achtervolger (in dit geval ODV) de koploper (in dit geval RWF) te achterhalen dankzij een zege met twee doelpunten verschil. In Frieschepalen werd het 1-3 voor de bezoekers, die op basis van een beter doelsaldo nu het getal 1 voor de clubnaam hebben staan op de ranglijst. Folkert Hoekstra was de gevierde man met twee treffers. Heel stiekem ligt Kootstertille ook nog op de loer, met drie punten achterstand op beide lijstaanvoerders. Dit konden nog wel eens leuke weken gaan worden in 4B.

Promotie. Of toch niet?

Een voorsprong van vijftien punten met nog vier wedstrijden te gaan. Dat betekent maar één ding voor IJVC en dat is dat ze volgend jaar uitkomen in de vierde klasse! Dankzij een 0-2 zege in Hindeloopen op Hielpen konden de champagneflessen ontkurkt worden. Maar het seizoen zit er nog niet op voor de Kypmantsjes, die een glansrijk seizoen in de vijfde klasse A willen afsluiten met de titel. Deze kan komende zaterdag in eigen huis officieus gepakt worden in een rechtstreeks gevecht met de laatst overgebleven concurrent vv Heerenveen. Een heerlijk affiche! Update 10 mei. In tegenstelling tot wat hier staat beschreven, is IJVC nog niet gepromoveerd. Waar clubs in 5A dachten dat Heerenveen dit seizoen niet meestreed om een promotieplek, daar blijkt dit bij navraag wel het geval te zijn. Heerenveen kan in theorie gewoon promoveren naar de vierde klasse en op 1 juli uit die klasse gehaald worden na de horizontale overstap van de zondagtak. In dat geval is er een vierdeklasser minder in het seizoen 2022/2023.

Bildtse derby

De enige echte Bildtse derby stond zaterdag weer op het programma in de vijfde klasse B. In Vrouwenparochie was het CVO tegen Ouwe Syl, maar spannend werd het nooit: 0-5. In Oudebildtzijl dromen ze al over een verlenging van het seizoen. ‘Een stevige Sylster overwinning in de derby. Vriend en vijand waren het er over eens dat het verschil vandaag te groot was. Alweer drie punten, de derde plek is binnen handbereik en geeft recht op nacompetitie. Het lijkt er op dat de Sylsters net op tijd in de overwinningsflow komen? En wie wil er nou niet een mooie slotakkoord geven aan dit seizoen?’ Wilde plannen bij Ouwe Syl, maar wie in deze fase van het seizoen in een ‘flow’ raakt, kan zomaar eens een mooi toetje tegemoet zien.

Genadeklap

Drogeham deelde zaterdag de genadeklap uit in de vijfde klasse C. De koploper versloeg nummer drie Eastermar en met nog drie wedstrijden te gaan bleef het verschil met achtervolger Noordbergum negen punten. Eastermar zal in het geval van een Drogehamster titel de periode overnemen van de kampioen en is dan zeker van nacompetitie. Zaterdag zou de schaal al uitgereikt kunnen worden aan Drogeham op bezoek bij Suawoude, maar aannemelijker lijkt het dat het een weekje later in eigen huis tegen Noordbergum al zou kunnen. En dat is toch de mooiste manier om het succes binnen te harken. Journalist Rynk Bosma bezocht de derby tussen Drogeham en Eastermar en haalde dit verhaal op.

Periodestrijd

Hoewel beide ploegen ook nog steeds een beetje naar beneden moete kijken, zijn Jubbega en Heerenveen verwikkeld in een strijd om de winst in de tweede periode. Daarin hebben de Feansters momenteel de beste papieren, want uit de eerste zeven duels die deze periode kende pakte het zestien punten. Een punt meer dan achtervolger Jubbega, dat al wel een wedstrijd meer speelde. De hele periode gaat over twaalf wedstrijden en dus ligt de strijd nog volledig open. Zeker na de gelijke spelen van beide Friese clubs. Heerenveen deed dat in Winschoten tegen VVV (1-1), Jubbega in Emmen tegen SVBO (2-2). Bij Jubbega waren ze nogal ontevreden over het optreden van de grensrechter van de tegenpartij, concluderen we uit deze tweet.

Markante clubman

LSC 1890 blijft in de tweede klasse K de druk op koploper SV Epe houden. In eigen huis werd provinciegenoot Oerterp met 5-0 naar huis gestuurd. Een vrolijke dag kreeg een nare wending, toen bleek dat een markante clubman en een bekende verschijning in Sneek en omstreken Wieger Veenstra plotseling was komen te overlijden. De club maakte vanochtend melding van het sterfgeval van de man die jarenlang betrokken was bij de Sneker voetbalvereniging. We wensen de club, vrienden en familie veel sterkte met dit veriles.

Trainingspartijtje

Het had zondag al gekund, maar op de schaal moeten de voetballers van Sint Annaparochie nog minstens tot donderdag wachten. De koploper van 3A was in Oosterlittens veel te sterk voor de plaatselijke vv (0-6) en is klaar voor een stap hogerop, maar of iedereen wel op spelen in de tweede klasse zit te wachten? Deze derde klasse vol Friese clubs is een lust voor het oog, maar met de verschuiving van zondag naar zaterdag in het amateurvoetbal blijven er op hoog niveau weinig over. Ook in Sint Annaparochie worden al gesprekken gevoerd over de zaterdag als speeldag. Hoe dan ook is de sportieve uitdaging in de tweede klasse meer dan welkom. ,,Sommige wedstrijden voelen meer aan als een training”, erkende aanvoerder Danny Kampstra. We brachten een bezoek aan de aanstaande kampioen en het verslag is hier te lezen.

Niet genoeg

Spektakel in Boijl, waar Trinitas een 0-2 achterstand na rust omzette in een 3-2 zege op Raptim. Daarmee is lijfsbehoud in de derde klasse D weer een flinke stap dichterbij. ‘Als u er voor gekozen heeft om thuis te blijven heeft u toch echt een verkeerde keuze gemaakt’, oordeelde de Twitteraar van dienst. En dat bleek. Onderin greep Olyphia een punt tegen Protos: 2-2. De twitteraar uit Noordwolde was iets minder enthousiast, ook omdat concurrenten Sweel en USV twee punten meer pakten. ‘Gezien de uitslagen op de andere velden is 2-2 niet genoeg.’

Twee tickets

Het kan bijna niet meer fout voor MKV’29, dat met nog vier speelrondes te gaan een voorsprong koestert op nummer drie Harlingen van acht verliespunten. Aangezien in alle vierde klassen van het noordelijke zondagvoetbal de nummers 1 en 2 rechtstreeks promoveren, is de strijd om plekje twee nog het spannendst. Bakkeveen heeft de beste papieren, maar Harlingen, SF Deinum en ook Warga azen nog op dat felbegeerde ticket naar de derde klasse. Harlingen treft in de komende weken nog wel Deinum en de aanstaande promovendus uit Leeuwarden. Ook hier nog genoeg om ons op te verheugen!

Zeventien op rij

Na een gelijkspel tegen Fochteloo is Stânfries de koppositie kwijtgeraakt. Vijf speelrondes voor het einde zal dat vast eventjes pijn doen, maar nog wel genoeg om voor te spelen. Zeker als je ziet dat in de laatste vijf wedstrijd je de onderste vier ploegen van de vijfde klasse A nog treft. Het wordt knokken voor de ploeg uit Appelscha, maar het is nog wel steeds bezig meet een indrukwekkende reeks. Zeventien duels op rij is er al niet verloren. De laatste keer was op 2 oktober. Tegenstander destijds? Fochteloo. Dan is het puntje van zaterdag alweer een verbetering.

Bloed

Feest in Tijnje. Vorige week werd directe concurrent Blauwhuis al verslagen en zondag moest koploper Blue Boys eraan geloven in de vijfde klasse B: 4-2. De royale voorsprong van de ploeg uit Nij Beets is in een paar weken tijd geslonken naar vijf punten. Nog altijd genoeg marge om over vier duels nog steeds bovenaan te staan, maar de concurrentie ruikt inmiddels wel bloed. FFS, Oldeboorn, Blauwhuis en Wispolia geven zich samen met Tijnje beslist niet gewonnen in de titelstrijd, ook al zullen de twee laatstgenoemden zich nu vooral bezig houden met plaatsing voor de nacompetitie. Blue Boys treft in de laatste rondes nog Blauwhuis en Wispolia, dus weet dat het aan de bak moet om de platte kar te mogen beklimmen.

Dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Voor dat geld koop je nog geen hete kroket in de kantine, maar heb je wel een week lang onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

menu