Dit artikel is vandaag gratis

Een weergaloze kampioensomhaal, een weggespoelde kater en een rondvaart door de gracht. Dit gebeurde erop de Friese amateurvelden op zaterdag 21 en zondag 22 mei

Trainer Mike Rozendaal van Lions'66 weet het zeker: de titel is binnen. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Op het ene sportpark was feest, op het ander sportpark was vreugde en er waren plaatsen waar beide emoties gelijktijdig werden beleefd. Het reguliere voetbalseizoen zit er bijna op. Welke ploegen gaan de ‘verlenging’ in en wie is daar blij mee en wie juist niet? En we hebben nog een weergaloze omhaal in de aanbieding.

In de derde divisie maakt Harkemase Boys pas op de plaats als het gaat om de strijd in de derde periode. Na een terechte nederlaag op bezoek bij nummer twee Sparta Nijkerk 4-1 lijkt het seizoen er wel op te zitten voor de ploeg van interim-trainer Hans Schrijver. Die kan terugkijken op een geslaagde missie, want handhaving is wel bereikt. Dus kan het vizier op De Bosk naar andere voetbalgerelateerde zaken. Neem nu donderdag. Hemelvaartsdag. Al sinds 2008 dé dag voor de lagere elftallen uit de regio om in alle vroegte de voetbaltas te pakken, richting Harkema te fietsen of taxiën om daar het Hemelvaartstoernooi te spelen. De afgelopen twee jaar vond het toernooi geen doorgang, waardoor de Harkiten de nodige inkomsten misliepen en de spelers uitgaven en gezelligheid. Maar nu is het weer zover. Er is zelfs nog een regionaal sportjournalistenteam actief op deze dag. Staan de beste stuurlui voor de verandering eens niet aan wal.

Jorn Feenstra

Gek genoeg was er geen volledig programma in de hoofdklasse B. Zodoende konden Buitenpost en ONS Sneek herstellen van de pijntjes om zo okselfris het slot van het seizoen in te gaan. Waar men in Harkema zich voorbereidt op het Hemelvaartstoernooi, is er ook op het Zuidersportpark van ONS Sneek actie komende donderdag. Het Jorn Feenstra jeugdvoetbaltoernooi staat op het programma. Jorn Feenstra was een jeugdvoetballer van ONS Sneek die in 2007 door de gevolgen van kanker op een veel te jonge leeftijd van 17 jaar overleed. Hij was elf jaar lid van ONS Sneek en om zijn naam binnen ONS Sneek levend te houden en de jeugd te laten beseffen hoe gelukkig je moet zijn als je gezond bent en kunt sporten, werd de naam van Jorn Feenstra verbonden aan het Internationaal U13 toernooi. Het is goed om af en toe eens stil te staan bij alles wat voor ons zo vanzelfsprekend is.

Veilig

Zowel Blauw Wit’34 als Broekster Boys houdt zicht op de nacompetitie. Beide clubs wonnen dit weekeinde en dus blijft de spanning in de derde periode nog wel even hangen. Onderin is in ieder geval duidelijk dat drie Friese clubs met elkaar gaan uitmaken wie er de nacompetitie ingaan en wie er degradeert. Leeuwarder Zwaluwen kan zich verheugen op nog een seizoen in de eerste klasse. Een doelpuntloos gelijkspel met Burgum was voldoende voor de Leeuwarders. Burgum bezet momenteel het hoogste nacompetitieplekje, maar de voorsprong op hekkensluiter Zeerobben bedraagt slechts twee punten.

Voorschot

Dit kan niet meer fout voor ‘t Fean’58. Door de nederlaag van de laatst overgebleven concurrent Kollum (1-4 tegen VVI) nam het zaterdag dankzij een 2-0 zege op Marum een voorschot op het kampioenschap in de tweede klasse I. We weten dat we de huid niet moeten verkopen voordat de beer geschoten is, maar met vier punten voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan is de ploeg uit Surhuisterveen nog één zege af van de titel en promotie naar de eerste klasse. Die overwinning moet dan geboekt worden op VVI (uit) of SC Joure (thuis). Kollum treft laagvlieger Nijland (uit) en middenmoter Wolvega (thuis), dus is natuurlijk nog niet helemaal kansloos. Maar voor de club die tot voor kort nog bovenaan stond in de tweede klasse I zal het misschien niet meer zo voelen. Assistent-trainer André van der Molen deelde zijn jubelstemming op social media met de schitterende vrije trap van Rienk Bouma, die de zege in blessuretijd veiligstelde: 2-0.

Code oranje

Oei, SV Oosterwolde. Eerst gaf het zaterdag een 0-2 voorsprong weg tegen DESZ, dat terugkwam tot 2-2. Toen de Friezen in Zwartsluis de leiding weer namen, knokte de thuisploeg zich opnieuw terug op gelijke hoogte tot een 3-3 eindstand. En omdat concurrent De Weide met 1-2 won van hekkensluiter NEC Delfzijl, staat SV Oosterwolde nu onder de streep en is het - als het zo blijft - veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. Dit was iets waar bij het ingaan van de fusie toch geen rekening mee werd gehouden. Het is nog geen code rood in Oosterwolde, maar toch minstens code oranje. Er zijn punten nodig, te beginnen zaterdag tegen het al uitgespeelde Drenthina.

Kater wegspoelen

Bijna alle beslissingen in de derde klasse A zijn gevallen. Oudehaske en TONEGO gaan de nacompetitie in en als de stand zo blijft als die nu is, gaat TONEGO het in de finale opnemen tegen Waterpoort Boys. Heerenveense Boys en SVM gaan de nacompetitie in om promotie, alleen is nog de vraag wie de derde ploeg gaat zijn. Dat wordt dan de verliezer van de kampioensstrijd tussen Sneek Wit Zwart en Workum. Beide ploegen maakten wederom geen fout dit weekeinde. De Snekers revancheerden zich op Oeverzwaluwen met een 5-0 zege van een eerdere nederlaag in Koudum met dezelfde cijfers. Workum velde hard het vonnis over Willemsoord. Het won met 8-0 van het tiental (!), wat voor de ploeg uit Overijssel degradatie naar de vierde klasse betekende. Het verschil blijft zodoende twee punten in het voordeel van de Snekers, maar bij een mogelijke misstap in de vorm van een gelijkspel heeft Workum dan weer het betere doelsaldo. Willemsoord bracht na de degradatie een bezoekje aan de kantine van vijfdeklasser SV Hielpen, om zo de lichte kater (was die er überhaupt wel?) alvast weg te spoelen. Ook de Hindelopers konden wel een verzetje gebruiken na een 0-9 thuisnederlaag tegen Bakhuizen. En afgaande op deze foto is dat beide partijen goed gelukt.

Onderste vier tegen elkaar

Dat ze zich niet rechtstreeks zouden gaan handhaven, daar hadden ze zich bij Ropta Boys wel een beetje bij neergelegd. Maar met directe degradatie naar de vierde klasse toch niet. Na zaterdag zijn die zorgen flink toegenomen. In eigen huis kon Haulerwijk het laatste zetje naar de vierde klasse meegegeven worden, maar de hekkensluiter greep de laatste strohalm in de derde klasse B en won met 2-3. Het verschil tussen Ropta Boys en de hekkensluiter is nog maar twee punten met nog twee speelrondes te gaan. Ropta Boys gaat komende zaterdag op bezoek bij Rottevalle, dat dankzij een 1-3 zege op Grootegast bijna veilig is. Haulerwijk gaat naar Waskemeer, dat een zege nodig heeft om nog boven de streep te kunnen eindigen. De onderste vier spelen dus allemaal tegen elkaar. Er zullen wat lijntjes naar andere velden uitgegooid worden.

Fenomenale omhaal

Soms moet je niets zeggen, maar gewoon kijken. We schetsen alleen de situatie. Bolsward heeft tegen AVC een zege nodig om zich officieus tot kampioen te kronen van de vierde klasse A. In eigen huis tegen AVC staat het 3-3 als de blessuretijd aanbreekt. En dan doet Bart Gietema, bijgenaamd ‘Der Bomber’, dit.

Standbeeld

Zowel GSVV als Oostergo kon zaterdag een enorme tik uitdelen in de strijd tegen rechtstreekse degradatie naar de vijfde klasse. De gedeelde hekkensluiters in de vierde klasse B lieten zaterdagmiddag zien niet alleen op de ranglijst gelijkwaardig te zijn. In Ee eindigde het degradatieduel in 2-2, waar GSVV op basis van een beter doelsaldo nog het meest tevreden kon zijn. ‘Na afloop was centrale verdediger Johannes Meinsma het ‘standbeeld van de dag’ in Ee. Naar schatting vier keer wist hij de bal van de doellijn te halen, met als gedenkwaardigste moment die bal in minuut 87’, schreef journalist Rynk Bosma in zijn verslag van deze wedstrijd .

Rondvaart

We hebben na het Nederlands Elftal van 1988, het Ajax van 1995 en het Oranje van 2010 nu ook het IJVC van 2022. Een rondvaart door de gracht, dat maak je niet vaak mee. Zaterdag kon na een minimale zege op Woudsend (0-1) dan eindelijk de kampioensschaal (in de vorm van een KNVB-certificaat) in ontvangst genomen worden. De Kypmantsjes vierden dit met een boottocht van Woudsend naar IJlst, waar het publiek zich verzameld had langs de kade. Het was - naar het schijnt - nog lang onrustig in de stad.

Koperdieven

Na een bizarre anderhalve week, waarin tot vier keer toe bij de club werd ingebroken, deden de voetballers van Lions’66 uit Leeuwarden zaterdag wat ze het hele seizoen al doen: winnen. De 2-0 zege op SSS’68 was genoeg voor het kampioenschap in de vijfde klasse B. Journalist Lars Goerres sprak met Mike Rozendaal over het succes van de Leeuwarders. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat we mee kunnen in de vierde klasse”, zei de trainer .

Ongeslagen

Er zijn nog twee wedstrijden te spelen, maar zonder ook maar een enkele nederlaag te lijden heeft Drogeham zaterdag het kampioenschap in de vijfde klasse C veroverd. Dit deed het dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen de nog laatst overgebleven concurrent Noordbergum, dat zich kan opmaken voor de nacompetitie. Trainer Wilco van der Heide werd bedolven onder een bierdouche, maar vond tussen al het feestgedruis door toch de tijd om nog even een paar hoogtepunten op een rijtje te zetten.

In eigen hand

Het was een gekke zondag in de eerste klasse F. VKW kreeg op zaterdagavond ineens te horen dat de promotie al binnen was, wegens de horizontale overstap van koploper Hoogezand naar de zaterdag. De champagne kon ontkurkt worden in Westerbork, waar Jubbega met snode plannen op bezoek kwam. Want een zege op de kersverse promovendus zou de eigen promotiedroom in leven houden. En Jubbega zette de aspiraties kracht bij met een knappe 0-1 uitzege. Jubbega heeft deelname aan de nacompetitie volledig in eigen hand, wat razendknap is. Onze collega’s van RTV Drenthe waren op bezoek bij het duel en maakten er een samenvatting van.

Achterhoofd

Drachten kende een uitstekende zondag in de tweede klasse K, door met 2-1 te winnen van Pesse. Daardoor blijft het zicht houden op de opponent van gisteren, dat bij winst veilig was geweest. Nu is het verschil nog drie punten, maar nog belangrijker voor Drachten is dat de rode lantaarn is overhandigd aan Oerterp. Wat nu daadwerkelijk het verschil was tussen Drachten en Pesse is lastig te zeggen, maar een spits met ogen in zijn achterhoofd (in dit geval Erwin Elzinga) kan op moeilijke dagen toch best goed van pas komen. Met EMMS en Oerterp nog op het programma in de laatste twee speelronden, zou Drachten zomaar eens het Sparta van de tweede klasse K kunnen worden door zich rechtstreeks te handhaven. En wie niet waagt...

12-0

Het staat er echt. Goeiedag. Een heel dozijn aan tegentreffers voor Nieuweschoot. Officieel zijn ze nog niet gedegradeerd, maar in de praktijk is het voor de hekkensluiter van de derde klasse D onmogelijk om nog van de laatste plek af te komen. Daarvoor moet het niet alleen de laatste twee duels zien te winnen, maar dat ook beide keren met 13-0 zien te doen, er vanuit gaande dat THOR beide duels met 1-0 verliest. Dat gaat de club die dit seizoen zelf pas 19 keer scoorde en er liefst 109 incasseerde natuurlijk nooit lukken. Een kwartier na rust was het zondag al 10-0 voor Dronrijp, waar Bauke Kamminga zes keer trefzeker was. Daarmee is hij meteen de huidige topscorer van de derde klasse A met 23 goals. Hier de 5-0 van gisteren, zijn tweede van de middag.

Weinig hulp

Ja, dat ligt inderdaad lekker in het zonnetje als je als SV Olyphia al op zaterdagavond de aanval van directe concurrent Sweel hebt afgeslagen. Een doelpuntloos gelijkspel betekende dat de ploeg uit Noordwolde er niet alleen een puntje bijkreeg in de strijd tegen degradatie, maar ook dat Sweel op twee punten afstand bleef. Enig nadeel was dat de andere twee concurrenten ook een puntje grepen. USV deed dat in eigen huis tegen Trinitas, Protos deed dat op bezoek bij kampioen HODO. Dan lig je lekker in het zonnetje, maar krijg je geen hulp vanaf de andere velden. Ook Olyphia zal het zelf moeten doen in de slotduels met Oldemarkt en Raptim.

Veilig

De Blesse is veilig. Die conclusie kan getrokken worden na de uitzege van zondag op VWC in Munnekeburen: 0-3. VWC moet nog even aan de bak om rechtstreekse handhaving te bewerkstelligen. Vier punten in twee wedstrijden verdedigen kan in theorie nog fout voor De Blesse, maar niet in dit geval, aangezien twee achtervolgers VWC en BEW nog tegen elkaar spelen. Dus ook volgend seizoen komt De Blesse uit in de vierde klasse, wat natuurlijk een felicitatie waard is.

Dorpsfeest

Promoveren tijdens de dorpsfeesten. Soms is het juist leuk om je feestjes te verspreiden, maar als een dergelijk evenement samenvalt met een sportief succes (of andersom) dan geeft het ook wel weer een extra dimensie aan het feest. Het weekeinde in Bakkeveen was al feestelijk en werd alleen maar feestelijker. Goed voor de omzet, laten we maar zeggen. Een aantal weken geleden werd bekend dat niet alleen de kampioen, maar dat ook de nummer twee uit de vierde klassen rechtstreeks zou promoveren naar de derde klasse. En omdat Bakkeveen zondag met 0-2 won in Sneek van Black Boys en Harlingen verloor van SF Deinum met dezelfde cijfers, was de promotie nu al een feit. Na tien jaar keert de ploeg weer terug in de derde klasse. Proficiat! De loftrompet werd gestoken op het plein door de man die we dit seizoen ook al eens in het stadion van Cambuur zagen.

Kampioensmodus

Stânfries laat er geen (gesproeid) gras meer over groeien: het zit volledig in de kampioensmodus. Het voorlaatst staande Uffelte werd getrakteerd op een flink pak slaag door de koploper van de vijfde klasse A: 9-1. Marc Drenth nam vier treffers voor zijn rekening voor de ploeg uit Appelscha, die nog minstens één zege nodig heeft om kampioen te worden. Die kan over zes dagen mogelijk al behaald worden in Giethoorn. Of het dan ook op een rondvaart door de grachtjes uit gaat lopen, betwijfelen we. Maar het feest zal er bij Stânfries niet minder om zijn. Gebeurt het niet tegen Giethoorn, dan krijgt het een week later in eigen huis weer een kans tegen Wapserveen.

Alle kanten op

Blauwhuis gaf alles wat ze hadden, maar het was niet genoeg om terug te keren in de titelstrijd in 5B. Koploper Blue Boys uit Nij Beets sloeg de aanval af en keerde met een punt huiswaarts: 2-2. Met nog twee wedstrijden te gaan is de voorsprong zes punten op Blauwhuis en Tijnje, maar nog vier op Oldeboorn. Normaal gesproken moet Blue Boys het nu wel gaan redden. De grootste spanning zit nog in de strijd om de nacompetitieplekken. Er zijn nog altijd vijf kanshebbers over voor twee plekjes. Het kan dus nog alle kanten op.

Dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Voor dat geld koop je nog geen bakje koffie bij de kantinejuffrouw, maar heb je wel een week lang onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

menu