Dit artikel is vandaag gratis

Onverwachte keepers, een rode kaart voor de grensrechter en een sprookje in Oldeholtpade: dit gebeurde op de Friese amateurvelden op 29 en 30 oktober

Het fel meelevende thuispubliek op het Klaas-Jongsma-Terras deelt na de 2-0 van Oldeholtpade mee in de feestvreugde. Op de voorgrond is de tweevoudig doelpuntenmaker Emiel de Vries bijkans in extase. Foto: Rens Hooyenga

Een nieuwe speelronde in het amateurvoetbal en die leverde weer genoeg stof tot napraten op. Over rode kaarten, wel of geen buitenspel en vijf keer scoren in één wedstrijd. Geniet nog één keer na van het voetbalweekeinde van 29 en 30 oktober 2022.

Een zeer welkome overwinning voor Harkemase Boys zaterdag, na vier nederlagen in de competitie. En dat gebeurde met een nieuwe speler binnen de lijnen: Oege Sietse van Lingen. Die voetbalde al in Frankrijk en Griekenland, maar nu dus weer in it heitelân. Verslaggever Lars Goerres sprak met hem én zag hoe de Harkiten met 2-0 wonnen van Excelsior’31.

Zegekar

En ja, daar was weer een overwinning voor Buitenpost, de vijfde op rij. Vier keer in de competitie, waardoor de ploeg van Willem Brouwer daar op een zeer verdienstelijke vierde plek bivakkeert, en tussendoor bond Buitenpost ook DWP uit Sintjohannesga aan de zegekar. De winnende treffer zaterdag in de wedstrijd tegen Olde Veste ‘54 werd gemaakt door Sam Wormmeester. En als dat het enige doelpunt van de wedstrijd is, is het wel leuk als die op beeld staat.

Nieuwe keeper?

Een prachtige goal, een rode kaart, een opstootje en een onverwachte keeper: er gebeurde genoeg in de wedstrijd in de eerste klasse F tussen ‘t Fean ‘58 en Blauw Wit ‘34. Helaas voor de Feansters bleven de punten in Leeuwarden, want Blauw Wit won met 2-1. En dat terwijl ‘t Fean voldoende kansen kreeg, zag assistent-trainer André van der Molen: ,,Zo jammer, zat kansen en dan maken zij het wel af. Wel een wereldgoal, dat moet gezegd.”

Dat laatste sloeg op de 1-0 van Arjen Boonstra, te bewonderen op deze video (even doorspoelen naar minuut 37). Het opstootje vond plaats in de laatste minuut van de wedstrijd, toen keeper Kevin Wilpstra van Blauw Wit in een poging de 2-1 over de streep te trekken te veel tijd nam voor het nemen van een doeltrap, zijn tweede gele kaart kreeg en kon inrukken. En wie moest er toen keepen? Ervaren rot Gert Jan Spindelaar, normaal gesproken rechtsback, pakte zijn verantwoordelijkheid en trok de keeperhandschoenen aan. En het moet gezegd: hij hield de nul in de resterende minuut.

Chocoladebeen

Scoren in de laatste minuut is mooi, zeker als je een zege veilig lijkt te stellen. Dat leek zo te zijn toen Haye Boersma in de 90e minuut voor vv Balk de 3-1 scoorde tegen Workum. Maar als in diezelfde minuut de tegenstander nog terugkomt tot 2-3 (doelpunt van Ruben Ybema) is het toch fijn dat de wedstrijd daarna snel afgelopen is. Voor Balk was een overwinning meer dan welkom, na drie gelijke spelen en een nederlaag. Workum wacht nog op de eerste overwinning en bezet de laatste plek.

De 0-1 voor Balk viel in de eerste helft, gemaakt door Marnix Zeldenrust en volgens de clubverslaggever schoot hij ‘met zijn chocoladebeen’. Daar kun je natuurlijk ook doelpunten mee maken. De 0-2 staat zelfs op beeld.

Wel of geen buitenspel?

Een off-day, een teleurstelling, niet goed gespeeld en een doelpunt afgekeurd: Be Quick Dokkum kwam niet goed voor de dag in de wedstrijd tegen Veendam 1894. Die club verkeert in de onderste regionen van de tweede klasse L, dus Be Quick hoopte op (veel) meer dan een 3-0 nederlaag in Veendam. En dan zit het ook niet mee als in de 70e minuut bij een stand van 1-0 een doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Onterecht, vond trainer Jan Faber, al stak hij sportief de hand in eigen boezem. Snel vooruitkijken maar weer, want zaterdag wacht een gemeentelijke derby als Kolllum op bezoek komt. Die ploeg ging zaterdag hard onderuit tegen Achilles 1894 uit Assen, dus ook Kollum zal uit zijn op een revanche.

Hattrick-plus twee

Eén keer scoren in een wedstrijd is leuk, twee keer is nog leuker, drie keer is een hattrick, maar vijf keer scoren... dat doen alleen bijzondere spelers. Bij Heerenveense Boys hebben ze dit seizoen zo iemand: Kevin Regts, vorig seizoen nog spelend voor vv Heerenveen, vond zaterdag vijf keer het net in de wedstrijd tegen Makkum. Einduitslag: 7-1. Is Regts dan nu topscorer in de derde klasse A? Nee, of nou ja, gedeeld: ploeggenoot Lars Koelman heeft er ook al vijf gescoord dit seizoen.

Zinderende derby

Achter komen met 3-1, terug komen tot 3-3 en dan vijf minuten voor tijd de 4-3 tegen krijgen: het overkwam Zwaagwesteinde in de derby tegen sc Twijzel. En dan kwam dat laatste doelpunt ook nog van de voet van Wytze Pilat, die ooit zelf nog drie seizoenen het rood/groen van Zwaagwesteinde droeg. Dat doet zeer. De clubverslaggever was op Twitter gelukkig niet te beroerd om Twijzel te feliciteren met deze overwinning. Een verslag van de wedstrijd vind je hier .

Blij gifje

Het was de eerste overwinning in deze competitie van dit seizoen en dus waren ze blij bij IJVC. Na drie gelijke spelen en een nederlaag pakten de IJlsters nu de volle buit tegen SVN’69 uit Nijeveen. Het werd in Drenthe 3-0, door doelpunten van Melle Kramer, Jelmer van der Zee en Niels Albertsma. Dolle vreugde dus, blijkt uit dit gifje van IJVC.

Herdenking

Voetbal is leuk, maar soms niet belangrijk. Bij AVC uit Sexbierum was dat zaterdag het geval. Twee leden van de club - heit en soan - kwamen om bij het bootongeluk bij Terschelling. Beide leden werden zaterdag herdacht met een minuut stilte. Want woorden zijn er even niet op zo’n moment.

Feestje in de bus

Ouwe Syl moest het zaterdag opnemen tegen koploper in 3A Opende, dat tot dan toe het maximaal aantal punten had gehaald. En daar kwam ook zaterdag geen verandering in: Opende won met 3-0 en vierde een feestje in de bus terug (het was dan ook een heel eind: 58 kilometer, de verste uitwedstrijd voor de formatie uit de provincie Groningen, aldus de eigen clubverslaggever). Volgens de clubverslaggever van Ouwe Syl had de ploeg het verlies deels aan zichzelf te wijten, omdat het cadeautjes weggaf. Zo liet de keeper een bal uit zijn handen vallen waar de 0-1 uit voortkwam en leidde een miscommunicatie tussen verdediging en doelman tot de 0-2. Tja, dan gaan de punten mee in de bus naar Opende.

Feeststemming

Vier gespeeld, vier gewonnen en dat met klinkende cijfers: de stemming zit er goed in bij De Wâlde, uitkomend in de vijfde klasse A. Ga maar na, als je achtereenvolgens met 7-3, 6-0, 7-4 en 6-0 wint: dan ben je in de feeststemming als supportersvereniging van De Wâlde. Die laatste uitslag werd zaterdag behaald, tegen Blokzijl.

Rood voor de grensrechter

Rood voor de keeper, dat hadden we al meer gehad dit weekend. Het overkwam ook Max Dam van Eastermar, en helaas voor Eastermar gebeurde dit niet pas in de 90e, maar al in de 5e minuut van de wedstrijd, na hands buiten het strafschopgebied. Spits Jelle van der Bij ging op doel staan, maar kon niet voorkomen dat Wichard Alink de penalty binnen schoot: 1-0 voor GSVV uit Gerkesklooster. Twee minuten later was het 2-0, daarna werd het 2-1 en 3-1. Wedstrijd gespeeld, zou je denken, maar Eastermar richtte zich op en kwam via Sietse Nijboer terug tot 3-2. Dat gebeurde in de tweede helft, toen Jelle van der Bij weer stond waar hij meestal staat in het veld (voorin) en verdediger Knelis Kootstra doelman was. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was de vreugde bij Eastermar compleet, toen Menno Dijkstra zelfs nog 3-3 scoorde. Dat was dan weer tegen de zin van de grensrechter (een wisselspeler van GSVV), die buitenspel constateerde. Terecht? Wij weten het niet, want beelden van het doelpunt zijn er niet, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt in elk geval goed. Daarop volgde een woordenwisseling met de grensrechter en het eind van het liedje was dat deze speler kon douchen. Rode kaart voor de grensrechter. Dat gebeurt dan weer niet zo vaak.

Sprookje

Een lust voor het oog, dat is het voetbal van Oldeholtpade.. En het is een soort sprookje: tussen 2016 en 2022 ging Oldeholtpade van de vijfde klassen naar de tweede klasse en nu is de ploeg van trainer Theo Los de trotse koploper in zondag tweede klasse J met een doelsaldo van 14 voor en 1 tegen. Hulde!

Hoppa!

Er zijn wedstrijden waar 90 minuten niets gebeurt en er zijn wedstrijden waar binnen tien minuten drie keer is gescoord. Geel Wit - Dronrijp (zondag 3B) was zo’n wedstrijd: ‘dramatisch verdedigen’ (aldus de eigen verslaggever) zorgde na 7 minuten voor een 0-2 achterstand op Ameland. In de tiende minuut scoorde Pieter Kiewiet wel de aansluitingstreffer, maar het was al met al niet genoeg om een punt of zelfs drie punten te halen. Dronrijp voer terug naar de vaste wal met een 2-3 overwinning en drie punten in de zak. Hoppa, zeg je dan!

Dat was ‘em weer voor deze week. Wil je onze eigen amateurvoetbalverhalen graag lezen zonder op een (betaal)muurtje te stuiten? Neem dan een abonnement voor slechts 81 cent per week! Kun je dat missen en daarbij de regionale journalistiek én de aandacht voor regionale sport ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

menu