Dit artikel is vandaag gratis

Als de bal rolde, dan gebeurden er leuke dingen. Alleen rolde de bal vaker niet dan wel. Dit was het amateurvoetbaljaar 2021

De 'tredde helte' op het sportpark van Ropta Boys. Er werden relatief weinig derde helften 'gevierd' in 2021, met alle coronamaatregelen die het hele jaar door van invloed waren op de amateurcomplexen. Foto: Piet Jan Nauta

Pak de champagne, oliebollen en de trektouwtjes er maar bij. In dit overzicht blikken we nog één keer terug op het amateurvoetbaljaar 2021. Het kwam vaak aan op de creativiteit van de Friese clubs, maar de spelers zorgden voor het toetje.

Weet u het nog? Dat kan bijna niet anders. Al voelt het misschien wel iets langer geleden dan dat het daadwerkelijk was. Voetballen begin 2021 was er nog niet bij en halverwege de maand januari was er in heel Nederland sprake van een avondklok. Tussen 21:00 uur en 4:30 was het niet toegestaan om je op straat te verschijnen, mits je daarvoor toestemming had. Problematisch voor de voetballers in Fryslân, want veel clubs trainen nog volop rond de klok van negen. Zeker bij de grotere clubs in onze provincie. Maar groot of klein, in elke kantine was het gebrek aan stamgasten voelbaar. Vijf voorzitters uit Noardeast-Fryslân sloegen daarom de handen ineen. ,,Mar it wichtichste is dochs hoe’t wy as fiif klups byinoar komme en oparbeidzje yn dizze drege tiid”, aldus Klaas Sipma.

Politiek en sport

Twee afgebroken voetbalseizoenen, de haat-liefdeverhouding met de politiek en het brengen van perspectief waar men zo naar snakt. Voor Jan Dirk van der Zee uit Oranjewoud, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, was het jaar 2020 van uitersten. En toen moest 2021 nog goed en wel beginnen. Het is pas februari, maar al langer stoorde de Friese bestuurder zich aan de houding van het kabinet ten opzichte van de sport. ,,Dat de politiek sport onvoldoende in de kern van haar eigen beleid meeneemt, moet anders”, vertelt Van der Zee in dit interview.

Verjaardag met zure bijsmaak

Na tijden van trainen in duo’s en kwartetten, mocht er in maart weer in groepsverband getraind worden. Maar met de bijzondere regel dat alleen spelers tot en met een leeftijd van 26 jaar dit onbeperkt mochten. Was je ouder? Dan had je pech en moest je aan de overkant van het veld gewoon in viertallen trainen. Een rare maand voor Pistis Nzoko, voetballer van vv Balk. Want na twee weken onbeperkt trainen in groepsverband, vierde hij zijn 27e verjaardag en werd daardoor gedwongen om weer gescheiden van de groep te gaan trainen. Wat doet dat met een speler?

Comeback

Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat ontdekte Martijn van der Laan, die begin 2021 zijn draai probeerde te vinden in de maatschappij. Bij vijfdeklasser Noordbergum moest eerst z’n plezier in het voetballen weer terugkeren. ,,Ik dacht redelijk anoniem en dus lekker rustig in de vijfde klasse te gaan voetballen, kom jij ineens met een interview- en fotoverzoek. Ik zit daar helemaal niet op te wachten, man.”

Fluit in de kast

We hebben doorgaans genoeg aandacht voor de amateurvoetballers in Fryslân. Maar zij zijn niet het enige element waardoor de sport blijft draaien en voor wie de weekeinden oersaai werden zonder voetbal. Ook voor scheidsrechters waren de zaterdag- en zondagen kaal en leeg. ,,Mijn tuin heeft er nog nooit zo mooi bij gelegen als dit voorjaar. Je moet toch iets doen in het weekeinde”, vertelt Jan Wagenaar van scheidsrechtersvereniging Drachten, waar ze de moed niet lieten zakken in het zestigste jubileumjaar.

Regio Cup

Eindelijk werden er weer wedstrijden gespeeld, ook al betrof het slechts oefenwedstrijden voor de jeugd. Maar de Regio Cup, die de KNVB na meerdere keren uitstel bij de senioren definitief moest afstellen, kwam er op deze manier toch. Ouders waren nog niet toegestaan langs de lijn en voor veel clubs bleek het teveel geregel om de jeugd te kunnen laten voetballen. ,,Maar als je ziet hoe het leeft bij de jeugd, dan moet je er als bestuur gewoon alles aan doen om hen te laten voetballen zodra er mogelijkheden zijn”, aldus voorzitter Bauke Schat van vv Kollum. ,,De periode waarin dat niet kon, heeft immers al veel te lang geduurd.”

Eerste voetbalzaterdag in 259 dagen

Op de valreep was er dan toch groen licht voor de seniorenvoetballers in Fryslân. De restricties op de velden waren verleden tijd: voetballen met die hap. En dat lieten veel clubs zich geen twee keer zeggen. Dus werd er in het laatste weekeinde van juni ineens gevoetbald. Vriendschappelijk, welteverstaan. Maar alleen al de kleedkamer betreden om daar een shirtjestas te zien staan deed veel spelers goed. Het Friesch Dagblad reed een zaterdag dwars door de provincie om zoveel mogelijk potjes mee te pikken van deze middag.

Seizoensouverture

De maand juli bleef rustig, maar in augustus begon het spektakel. Terwijl de meeste clubs nog in de voorbereiding zaten op het nieuwe seizoen, beet Harkemase Boys eind augustus het spits af met de wedstrijd in de derde divisie tegen GOES. Het was meteen een genot om naar te kijken met zes doelpunten, eerlijk verdeeld over beide partijen: 3-3. Eigenlijk had de seizoensouverture tussen Harkemase Boys en GOES zaterdagmiddag alles in zich (3-3). Mart Dijkstra, oud-speler van Cambuur en nu Harkemase Boys, genoot er zichtbaar van.

‘Broers’ in goede verstandhouding

De start van het bekertoernooi in district noord zorgt steevast voor mooie affiches die je normaal gesproken niet snel tegenkomt. Neem nu het duel tussen QVC en Hielpen. Clubs die door de jaren heen altijd wel met elkaar verbonden zijn, zonder bij elkaar in een competitie te spelen in de standaardklasse. Twee ‘broers’ in een goede verstandhouding. En dan doe je elkaar geen pijn in een onderlinge bekerwedstrijd, zo zag verslaggever Rynk Bosma.

Coronapas

In september wordt alles weer anders. Anderhalve meter afstand houden hoeft weliswaar niet meer, maar zonder QR-code een kopje koffie drinken in de kantine is vanaf eind september wel verboden. Veel sportclubs weigeren leden echter om hun coronapas te vragen. Een van die clubs is Leeuwarder Zwaluwen. ,,We hebben een riant terras en zullen mensen erop wijzen dat ze het beste daar kunnen plaatsnemen, maar degenen die even in de kantine blijven hangen om een kopje koffie op te drinken naar hun QR-code vragen, gaat te ver. We willen geen wig drijven tussen de leden.”

Overstappen

Wanneer clubs horen dat het mogelijk is om vanaf 2022 horizontaal over te stappen van speeldag, zijn er een aantal die hier gretig op inspringen. Maar liefst zes Friese clubs maken komende zomer met het eerste elftal de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Het zijn Heerenveen, FVC, GAVC, LAC Frisia 1883, VC Trynwâlden en SF Deinum. Nooit eerder maakten zoveel clubs tegelijkertijd de overstap. Ook ONB is inmiddels aan dat rijtje toegevoegd en het zal zeker niet de laatste club die meegaat in de verschuiving in het amateurvoetbal.

Online overzicht

In oktober lanceerde het Friesch Dagblad een nieuwe online voetbalrubriek. Een nieuwe manier om het voetbalweekeinde in beeld te brengen, ook wegens de teruggang in pagina’s amateurvoetbal in de papieren krant. Elke week brengen we het weekeinde in beeld met dank aan de clubs, die actief waren op sociale media. Dus wie actief is op sociale media voor zijn club, maakt een grote kans om eens in ons overzicht terecht te komen! We hebben er acht gehad, die allemaal terug te vinden zijn via onderstaand artikel.

Vader en zoon

Het is stiekem de droom van elke vader om ooit eens met zijn zoon op een voetbalveld te staan. Het is echter maar heel weinig voetbalvaders gegeven. Maar niet als je Tjeerd Rijpma heet. Tot zijn vijftigste jaar speelde hij in een eerste elftal, voordat hij bij Hardegarijp zijn schoenen in de wilgen hing. In Oentsjerk trok hij ze er weer uit en nam ze mee naar Joure, waar VC Trynwâlden door een spelerstekort zijn hulp goed kon gebruiken. De hulp van Rijpma junior was ook geen overbodige luxe en op bezoek bij het bekerduel in Joure stonden ze beide samen op het veld. Dat blijft toch iets bijzonders.

Wie is er zondag?

En toen gingen de poorten weer op slot. Alleen de voetballers waren in november en december nog welkom, maar voor de rest mocht er op een enkele vrijwilliger na geen hond het sportpark meer betreden. Desondanks maakten de voetballers er het beste van, wetende dat ze een jaar eerder zelf ook niet meer welkom waren op een voetbalveld. Maar in Damwâld zijn er andere zorgen. Zijn er op zondag wel genoeg spelers beschikbaar? Het is elke week weer de vraag of dit zo is. Een horizontale overstap lijkt ook bij De Wâlden aanstaande, maar tot die tijd zetten de clubmensen stug door.

De bal ligt stil

Begin december gebeurt waar menig voetballer al voor vreest. De KNVB legt de competities in de hoogste klassen bij de amateurs na het weekeinde van 4 en 5 december stil voor de a-categorie. De voetbalbond neemt dat besluit nadat duidelijk is geworden dat het voorlopig definitief niet is toegestaan om na 17.00 uur te sporten. Het goede nieuws is dat de b-categorie nog wel mag voetballen. Hoe de toekomst er nu uitziet? De hoop is dat er eind januari weer kan worden getraind, maar of dat ook daadwerkelijk het geval is lijken maar weinig mensen in te geloven. En dus eindigen we het jaar 2021 zoals we hem 364 dagen geleden begonnen. De bal ligt stil.

Uitsmijter

We gaan eruit met nog een collectie fraaie doelpunten die onze overzichten hebben gehaald. Met als allerlaatste de slotfase der slotfasen uit het duel tussen Eastermar en De Lauwers. Hopelijk tot heel snel weer ziens langs de lijnen in Fryslân en in ons overzicht. Op een sportief (en) gezond 2022!

Lees ook

Nieuws

menu