Doelman Xavier Mous komt niet terug in Fryslân bij sc Heerenveen om op de bank plaats te nemen: 'Ik wil gewoon eerste keeper zijn'

Doelman Xavier Mous heeft een tweejarig contract getekend bij sc Heerenveen. Met het doel om eerste doelman te worden. De goalie, die eerder onder contract stond bij SC Cambuur, was transfervrij, nadat PEC Zwolle na twee jaar niet met hem verder wilde.

Nieuw aanwinst  van sc Heerenveen, doelman Xavier Mous.

Nieuw aanwinst van sc Heerenveen, doelman Xavier Mous. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Met Xavier Mous haalt sc Heerenveen een doelman binnen die een verleden heeft bij de kersverse eredivisionist SC Cambuur. Daar in Leeuwarden vierde de goalie uit de Ajax-school, die in Amsterdam woont, in het seizoen 2018/2019 hoogtijdagen. En datzelfde hoopt hij ook dertig kilometer verderop te bewerkstelligen, waar hij met open vizier de concurrentieslag met Erwin Mulder, de onbetwiste eerste keus van afgelopen seizoen, wil aangaan voor een plaats onder de lat.

Geen dealbreaker

De 25-jarige sluitpost is niet de eerste speler die bij beide Friese betaaldvoetbalorganisaties aan de slaag gaat. En hij zal ook zeker niet de laatste zijn. Maar dat is absoluut geen reden voor Mous, die nog steeds goed contact heeft met mensen van de club, om nee te zegen. ,,Ik heb daar een mooie tijd gehad, maar het was geen dealbreaker . Ik weet dat er wat speelt, maar het was voor mij geen reden dat zwaar te laten meewegen. Ik hoop dat de mensen daar begrip voor hebben.”

Want na twee jaar PEC Zwolle was het belangrijk voor de in Aerdenhout opgegroeide Mous om te kijken naar de context en sportieve ambitie. ,,Daarin kon Heerenveen bieden wat ik zocht”, bekent Mous, die onder de vleugels van de huidige bondscoach Frank de Boer met Ajax in de winterstop op trainingskamp was geweest, maar medio 2015 – eerst op huurbasis – verkaste naar TOP Oss. Zijn tweede jaar viel vanwege gescheurde kruisbanden in het water en in zijn derde verdiende hij een transfer naar Cambuur.

Honderd procent

Daar kenden Xavier Mous een sterk seizoen en promotie naar eredivisionist Zwolle. Maar dat avontuur, hij speelde daar het eerste en laatste half jaar, werd geen succes. ,,Ik heb me daar eigenlijk al meteen vanaf het begin nooit helemaal het vertrouwen gevoeld. Mij volledig op mijn gemak gevoeld om te kunnen knallen, zoals ik gewend was. Dat zorgde ervoor dat niet helemaal voor honderd procent heb kunnen presteren”, vertelt Mous over de wereld van verschil in de Friese en Overijsselse hoofdstad.

,,Bij Cambuur had ik een goed jaar gehad en alles kwam samen. Ik zat lekker in mijn vel en voelde vertrouwen. Daar heb ik laten zien wat ik kan en stappen gemaakt. En in Zwolle ook. Daar wil ik op voortbouwen. Ik was toe aan een nieuwe omgeving”, zegt Mous, die niet voor een plek op de bank naar Fryslân zou zijn gekomen. ,,Heerenveen kon me de kans bieden, die ik als ambitieuze sportman zoek. Een reële kans op het eerste keeperschap en dat heb ik nodig. Ik heb goede gesprekken gehad en de club is goed bezig. Die combi maakt het aantrekkelijk voor mij.”

Mooi vooruitzicht

Die gesprekken dateerden alweer van een maand of drie geleden, nog voor zijn vakantie op Ibiza. Om het nuttige met het aangename te combineren - want er is een dochter op komst. ,,Dat kon net met de corona en met het mooie vooruitzicht. Dan konden we nog één keer met z’n tweeën op vakantie”, zegt Mous, die dat niet een doorslaggevende de reden noemt om in Nederland te blijven. ,,Het is vaak een ideaal moment om met een kind tot een jaar of vijf naar het buitenland te gaan. Er was ook wel wat belangstelling, maar het plaatje moest gewoon kloppen.”

Dat was het geval bij Heerenveen, waar de transfervrije doelman een tweejarig contract heeft getekend. De club had vertrouwen in zijn kwaliteiten en wilde hem een eerlijke kans geven. ,,Bij Heerenveen weten ze hoe ik in elkaar steek. Als ik tweede keeper zou worden, dan hoeft dat niet voor mij. Ik wil gas geven, minuten maken en spelen. En ik wil gewoon eerste keeper zijn. Ik ben blij met mijn nieuwe omgeving en wil lekker knallen.”