Dit artikel is vandaag gratis

Verdediger Doke Schmidt van SC Cambuur moet twee duels toekijken vanwege zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Heerenveen

De gemoederen raken verhit in de Friese derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen na de rode kaart van Doke Schmidt. Foto: ANP

Doke Schmidt zal naar aanleiding van de rode kaart in de met 1-2 verloren derby tegen sc Heerenveen twee duels moeten toekijken bij SC Cambuur. De Leeuwarder eredivisionist ging akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB.

Er was na afloop nogal wat te doen over de rode kaart van de 29-jarige verdediger, pas zijn tweede in het betaald voetbal, die in de twaalfde minuut werd uitgedeeld door scheidsrechter Danny Makkelie. Die was van mening dat Schmidt te hard het duel met de Kroaat Tibor Halilovic van Heerenveen inging. Vervolgens waren de rapen gaar op het veld, waarbij de spelers van Heerenveen massaal verhaal haalden bij de speler van Cambuur.

De overtreding deed een beetje denken aan de entree van Schmidt in het betaald voetbal bij Heerenveen in het seizoen 2011-2012. De destijds onervaren verdediger (104 speelminuten) kwam als invaller binnen de lijnen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip. Hij wilde zich in zijn vierde competitieoptreden in de hoofdmacht te nadrukkelijk profileren en kon twee minuten na zijn entree alweer vertrekken na een grove overtreding op aanvaller Ruben Schaken. Hij werd destijds voor drie duels geschorst.

Eén voorwaardelijk

Cambuur ging maandag akkoord met het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Daardoor mist de verdediger woensdagavond de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Ook het thuisoptreden halverwege januari tegen Sparta Rotterdam - bij de hervatting van de competitie in de eredivisie - moet Schmidt aan zich voorbij laten gaan.

Nieuws

menu