Dit artikel is vandaag gratis

Douwe Amels uit Drachten eerste Nederlander ooit met goud bij hoogspringen op EK indoor

Douwe Amels wint goud op het EK indoor in Istanbul. Foto: EPA

Hoogspringer Douwe Amels uit Drachten heeft bij de EK indooratletiek in Istanbul een enorme stunt geleverd door goud te bemachtigen bij het hoogspringen. Hij was zeker van de titel met een sprong over 2,31 meter. Dat was een evenaring van het Nederlands record van Wilbert Pennings uit 2002.

Amels bemachtigde eerder deze maand bij de NK indoor in Apeldoorn zijn negende Nederlandse titel. Het was in totaal zijn achttiende nationale titel, want hij heeft er ook negen outdoor in bezit. De Fries staat al jaren op eenzame hoogte in Nederland, maar internationaal was zijn inbreng niet aansprekend. Met de voor de Nederlandse atletiek historische gouden medaille op dit technische onderdeel heeft hij daar nu mee afgerekend.

Amels is in de vorm van zijn leven. De 31-jarige Fries was deze winter tot 2,25 meter gekomen, maar hij nam daar in de Ataköy Arena geen genoegen mee. Eerst ging hij in twee pogingen over 2,26 en vervolgens in één keer over 2,29. Toen was hij al zeker van een medaille, maar met zijn sprong over 2,31, na een onwaarschijnlijk lange aanloop, verraste hij zijn overgebleven concurrenten.

Andrii Protsenko uit Oekraïne sprong twee keer af op 2,31 en gebruikte zijn laatste poging voor een wanhoopssprong over 2,33. De lat viel en de dolblije Amels was kampioen. Hij liet Protsenko achter met zilver en de Belg Thomas Carmoy, die ook drie keer 2,31 miste, met brons.

Ruud Wielart was in 1977 de eerste Nederlandse hoogspringer met een medaille op de EK indoor. Hij haalde destijds brons.

Nieuws

menu