Drachten haalt het Nederlands kampioenschap dammen voor de vijfde keer in de geschiedenis naar Fryslân

Drachten is tussen 8 en 17 november gastheer van het Nederlands kampioenschap dammen. Plaats van handeling is het Van der Valk Hotel. Het is voor de vijfde keer in de historie dat het NK dammen in Fryslân wordt gehouden.

Maart 1967. Harm Wiersma uit Leeuwarden is pas 13 jaar als hij in Utrecht deelneemt aan het NK dammen.  Wiersma zal derde worden. Achter hem is Ton Sijbrands, de latere winnaar van het toernooi, vol ontzag over het talent van Wiersma.

Maart 1967. Harm Wiersma uit Leeuwarden is pas 13 jaar als hij in Utrecht deelneemt aan het NK dammen. Wiersma zal derde worden. Achter hem is Ton Sijbrands, de latere winnaar van het toernooi, vol ontzag over het talent van Wiersma. Foto: ANP

De grote initiator die het Nederlands kampioenschap naar Fryslân haalde, is de 32-jarige Jan van Dijk. De Wolvegaster is sinds begin 2022 penningmeester van de Koninklijke Nederlandse Dam Bond (KNDB) en als zodanig mede betrokken bij de organisatie van het NK. Omdat er niemand uit de damwereld zich aanmeldde om de organisatie van het NK op zich te nemen, trok Van Dijk zelf de stoute schoenen aan.