Multifunctionele Syb van Ottele wil een half jaar na zijn komst voor een basisplaats gaan bij sc Heerenveen, maar moet nog wel ,,sneller leren denken", zegt trainer Johnny Jansen

Syb van Ottele (19) was in de slotfase van het teleurstellend verlopen vorige seizoen een van de lichtpuntjes bij sc Heerenveen. Dit jaar mikt de jonge Nijmegenaar op een basisplaats.

Syb van Ottele (r) tijdens het oefenduel met TOP Oss.

Syb van Ottele (r) tijdens het oefenduel met TOP Oss. Foto: FPh/Riana Jongema

De wind zorgt voor een aangenaam verkoelend briesje op een verder warme dag, als Syb van Ottele zich bij de kleedkamers van Sportpark ‘t Paradyske in Langezwaag meldt. Na eerst wat beleefdheden te hebben uitgewisseld, vertelt de talentvolle verdediger uitgebreid over de positieve ervaringen die hij in zijn eerste zes maanden bij sc Heerenveen heeft opgedaan. ,,Ik heb het hier echt naar mijn zin.”

Tot begin dit kalenderjaar speelde Van Ottele zijn wedstrijden bij NEC in de eerste divisie. De transfer die hem uiteindelijk in het Abe Lenstra-stadion deed belanden, kwam echter op het juiste moment. Het idee om tijdens trainingen en misschien eens een invalbeurt eerst een half seizoen te wennen aan het hogere niveau sprak de jeugdinternational meteen aan, in combinatie met het vooruitzicht dat hij na de zomer wél voor een basisplaats kon gaan.

Lijn doorzetten

Inmiddels is dat moment aangebroken, zegt Van Ottele, na de met 3-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen TOP Oss. ,,Daarom ben ik blij dat ik eind vorig seizoen mijn debuut al heb mogen maken. De resultaten als team waren niet goed, maar ik speelde zelf denk ik, op de rode kaart die ik tegen FC Emmen pakte na, best oké. Die lijn wil ik nu doorzetten.”

Tijdens het treffen met TOP OSS, de nummer tien van de eerste divisie vorig seizoen, mag hij van trainer Johnny Jansen net als doelman Xavier Mous en aanvaller Benjamin Nygren de negentig minuten vol maken. In tegenstelling tot eerdere oefenduels niet als middenvelder, maar in het hart van de verdediging, om uiteindelijk op de rechtsbackpositie te eindigen.

Multifunctionaliteit

Die multifunctionaliteit is een voordeel, denkt Van Ottele. ,,Want als je op meerdere plekken uit de voeten kunt vergroot je je kans op speeltijd. Bovendien heeft de trainer vertrouwen in mij. Ik ben niet een voetballer die bewust iemand geblesseerd gaat trappen, maar houd wel van hard spel, met veel strijd. En of je dan op het middenveld staat of achterin maakt eigenlijk niet uit.”

Tegen TOP Oss maakt Van Ottele net als veel van zijn ploeggenoten aanvankelijk een gezapige indruk. Toch komt Heerenveen, met een mix van jong en oud, al na vier minuten op voorsprong. Het is Stanislav Shopov die bij de eerste de beste kans doet wat hij deze voorbereiding nog niet eerder deed: scoren.

Wandeltempo

Zonder aanwinst Filip Stevanovic – nog in afwachting van een tewerkstellingsvergunning – ziet Jansen zijn ploeg in het restant van de eerste helft echter in ,,wandeltempo” voetballen. En dus kan de gelijkmaker niet uitblijven. Sterker nog, TOP neemt zelfs de leiding, via twee rake kopballen van Tijjani Noslin.

Dat Heerenveen de vierde oefenwedstrijd van de voorbereiding toch wint, komt door een beter tweede bedrijf en doelpunten van Tibor Halilovic (afstandsschot) en Rodney Kongolo (intikker). Terecht, zo oordeelt Jansen na afloop. ,,Maar het was met name voor rust niet goed vandaag. We moeten absoluut weer een stap vooruit gaan maken, in alles.”

Sneller denken

De trainer noemt Van Ottele even later een ,,jongen met potentie”, waarin het vertrouwen groot is. ,,Maar hij moet nog wel leren sneller te denken. Dat zag je vandaag vooral in de eerste helft. Syb was vorig jaar mooi onderweg en moet dat nu doorzetten, het tempo omhoog schroeven als dat gevraagd wordt.”

Zelf vindt Van Ottele vooral dat de slordigheden uit zijn spel moeten om op 13 augustus bij de competitiestart tegen Go Ahead Eagles tot de basiself te behoren en daar niet uit te verdwijnen. Voetballen voor volle tribunes in het Abe Lenstra-stadion, daar droomt Van Ottele van.

,,Zoals toen ik hier vroeger een keer was met de kidsclub van NEC. Ik mocht toen, zeven of acht jaar oud, met de spelers het veld oplopen tijdens de line-up en keek mijn ogen uit.” Lachend: ,,Maar om er onder die omstandigheden zelf een wedstrijd te spelen is waarschijnlijk nog veel mooier.”

sc Heerenveen - TOP Oss 3-2 (1-2). 4. Shopov 1-0, 16. Noslin 1-1, 30. Noslin 1-2, 50. Halilovic 2-2, 87. Kongolo 3-2.

Opstelling sc Heerenveen : Mous; Van Ewijk (46. Zaal), Van Ottele, Bochniewicz (46. Dresevic), Akujobi (46. Nunumete); De Jong (46. Hajal), Halilovic (60. Henk Veerman), J. Veerman (46. Kongolo); Van Bergen (60. Van der Heide), Nygren en Shopov (60. Driouech).