Dronryp treedt toe tot de ‘sterrenhemel’ van de Freule

Geen langzaam handjeklap toen Jellum-Bears tegen Dronryp tegen een ietwat kansloze achterstand aankeek in de finale van de Freule, editie 118. Dat gebeurde in Wommels op die merkwaardige zaterdag 19 september. Corona had gezorgd voor een herfstklassieker in een sobere uitvoering.

Coach Rinze Steneker, Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma: winnaars van de 118e Freulepartij.

Coach Rinze Steneker, Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma: winnaars van de 118e Freulepartij. Foto: Dijks Fotografie

Dus geen wave en ook niet dat uit de tenniswereld gejatte ‘externe’ handjeklap. En corona had gezorgd voor een moedige Stichting de Freulepartij Wommels die het toch nog aandurfde de Freule te organiseren.

Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma moesten de kater van een jaar geleden wegspoelen. Ook toen waren ze torenhoog favoriet maar bij ‘alles aan de hang’ in de eerste omloop tegen St. Jacobiparochie spatte die droom uit elkaar. Dit jaar was VvV Sjirk de Wal opnieuw de beoogde koning die alleen nog maar de bijbehorende mantel hoefde op te halen. Maar kaatsen blijft ‘in nuver spultsje’.

Ruim de tijd

Dat bleek maar weer in de eindstrijd. Jellum-Bears werd bemand door Harold de Boer als eerste opslager en voorin, Wiebe Siemen Leenstra met de relatief vederlichte taak van buiten het perk en een tweede opslag en als sluitstuk de slagkracht van Jelmer Miedema in het achterperk en op de boven. Zij hadden met een staand nummer in de halve finale ruim de tijd zich te bezinnen op de strijdwijze voor de finale. Dronryp daarentegen moest in de halve finale het wel erg lastige Sint Jacobiparochie, de plaaggeest van een jaar eerder, van zich afhouden.

Met Verry van der Meer als de lastige horzel die halverwege het induttende Dronryp ruw wakker schudde. Hij stond voorin met de lange Wesley van der Vaart achter zich. Met Van der Meer aan de eerste opslag en Van der Vaart als tweede opslager. Te weinig vuurkracht, zo leek het. Want Jorn Lars van Beem wist zich als eerste opslager gesteund door bijvoorbeeld veel slagkracht van Rick Minnesma in het achterperk. En bovendien met een nuttige Rutger Kumbangsila die de goede gewoonte had om zelden het perk te missen als tweede opslager.

De jongens waren meer dan opgelucht, want de nachtmerrie van een omloop eerder lag nog vers in het geheugen

Het werd 4-1 voor Dronryp en toen was het even tukken voor de oranje groene brigade van Sjirk de Wal. Van der Meer soleerde aan de opslag naar een heel eerst en toen Van Beem ook nog eens twee keer op de zes miste kreeg Dronryp het op 4-3 even benauwd. Van Beem schrok wakker en haalde twee keer op de zes aan de opslag het eerst binnen. De laatste op 5-4 en 6-2 met een zitbal. De jongens waren meer dan opgelucht, want de nachtmerrie van een omloop eerder lag nog vers in het geheugen.

Sterrenhemel

De geboorteplek van sterrenkundige Eise Eisinga dreigde even geen toegang te krijgen tot de sterrenhemel van winnaars die Freule heet. En dat door Franeker. Uitgerekend de stad waar Eisinga later met zijn planetarium wereldfaam verwierf. Het waren Jelmer Kuiken, Elmer Feenstra en Jan-Tymen Eisma die zorgden voor geduchte winkelhaken in die zo fraaie koningsmantel aan de horizon. Was het een verlaat middagdutje op de stand 4-3 met een kleine kaats op 6-6 die door Dronryp niet voorbij werd geslagen? In ieder geval verhoogde heit Jan Willem van Beem het wandeltempo om het veld en begon zwijgend aan ronde 564 toen zoon Jorn Lars het op 6-6 wel erg spannend maakte.

Hij retourneerde tot in het perk en zorgde zo voor wanhoop in het Franeker planetarium waar de hoofden knakten als vallende sterren

Junior miste het perk en dat betekende 5-4 voor de stad van het planetarium. Eisma, ja hoe bedenk je het, miste voor Jan Bogtstra vervolgens op 6-6 het perk en dat betekende een onvervalst Holland Casino scenario: 5-5. Minnesma roerde zich danig in het laatste eerst met twee bovenslagen en toen Jorn Lars op 4-4 dat ook nog een keer deed verleidde dat senior tijdens ronde 565 tot een ongebruikelijke oerkreet. Vervolgens sloeg Minnesma de bal kwaad en dus werd het Russische roulette op 5-5 en 6-6 met een kleine kaats die Van Beem moest opslaan. Hij retourneerde tot in het perk en zorgde zo voor wanhoop in het Franeker planetarium waar de hoofden knakten als vallende sterren. De les voor de eindstrijd was duidelijk, geen middagslaapje meer.

‘Beem boem, boem’

Het vuur was tijdens de finale uit de nap van Miedema verdwenen. Harold de Boer miste net even vaker het perk, Wiebe Siemen Leenstra kwam bijna niet in de voorstelling voor. Kwam nog bij dat Van Beem het beste voor het laatst had bewaard. Je zou met Van Beem aan de opslag bijna in de verleiding komen om de slogan ‘Beem boem, boem’ van stal te halen. En dat begon op 3-2 en 2-2 toen Van Beem eerst drie zitballen op rij afleverde. Vervolgens sloeg hij nog acht keer op en de bedrijfsboekhouder zou tevreden vaststellen dat zes van die elf ballen zitballen waren.

Op 5-2 en 6-6 miste De Boer voor de zevende en laatste maal het perk. En dat terwijl de wapenfeiten van Jellum-Bears eerder op de dag toch indruk maakten. Op de derde lijst versloeg het bij voorbeeld Ingelum met het grote talent Jurrit Osinga.

Een volle telegraaf tegen Franeker, ook op de tweede lijst, en dan de bal tegen je voorperkspeler slaan

Je zou ook bijna vergeten dat het grote opslagtalent Steven Koster van Tzum al op de tweede lijst op het nippertje verloor van het verrassende Bolsward. Koster, een fantastisch opslagtalent dat nog te vaak ten onder gaat aan de juiste richting. En wat te denken van de exit van de ongekroonde koning van vorig jaar, Thomas Dijkstra van Berltsum. Een volle telegraaf tegen Franeker, ook op de tweede lijst, en dan de bal tegen je voorperkspeler slaan. Dan weet je dat de sterren in Wommels je opnieuw niet welgezind zijn. Want dat is wel een voorwaarde om toe te treden tot de ‘sterrenhemel’ van de Freule.

Prijswinnaars 118e Freule: 1. Dronryp, (Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma), 2. Jellum-Bears (Harold de Boer, Jelmer Miedema en Wiebe Siemen Leenstra), 3. Sint Jacobiparochie (Raymon de Vries, Wesley van der Vaart en Verry van der Meer), 4. Franeker (Jelmer Kuiken, Elmer Feenstra en Jan-Tymen Eisma) en 4. Bolsward (Redmar Cnossen, Yoram Elzinga en Dietmer Kuperus).

Willem Westra en 125 jaar kaatsen in Arum

De op 18 april 1864 in Arum geboren onderwijzer Willem Westra was niet zomaar iemand binnen de kaatssport. Als (inmiddels) inwoner van Franeker richtte hij in 1893 in de voormalige universiteitsstad kaatsvereniging Jan Bogtstra op. Vier jaar later stond hij ook aan de basis van de vorming van de Nederlandse Kaatsbond (toen nog niet Koninklijk).

Nieuws

menu