Een geldgedreven gotspe in de woestijn. Dat is het WK voetbal in Qatar

Het zal niemand zijn ontgaan: zondag start het WK voetbal in Qatar. Sinds de toewijzing van het toernooi aan de puissant rijke oliestaat in 2010 is er hevige kritiek geweest, maar wezenlijke stappen om het te verplaatsen naar een ander land zijn er niet geweest. Een gemiste kans voor open doel.

Het land dat op 18 december de wereldbeker krijgt uitgereikt mag het uiteraard op zijn palmares bijschrijven, maar daarmee zal dan ook alles zijn gezegd. Pas daarna begint de echte strijd: de strijd om het mondiale voetbal weer op een constructieve wijze te laten runnen door vakmensen met oprechte liefde voor de populairste sport ter wereld.

Het land dat op 18 december de wereldbeker krijgt uitgereikt mag het uiteraard op zijn palmares bijschrijven, maar daarmee zal dan ook alles zijn gezegd. Pas daarna begint de echte strijd: de strijd om het mondiale voetbal weer op een constructieve wijze te laten runnen door vakmensen met oprechte liefde voor de populairste sport ter wereld. Foto: EPA

Nu het WK aanstaande is, wordt de druk op spelers en trainers in de media opgevoerd om hun mening te geven. Hele volksstammen vinden dat juist zij zich moeten uitspreken tegen voetballen in een land waar homoseksualiteit als een geestelijke afwijking geldt, waar vrouwen niet als gelijkwaardig worden gezien en waar arbeidsmigranten nauwelijks tot geen rechten hebben en als moderne slaven worden uitgebuit. Om over het aantal slachtoffers onder die arbeiders bij de bouw van de tot voor kort niet bestaande stadions nog maar te zwijgen.

Nieuws

menu