Een halve eeuw georganiseerde paardensport in de Trynwâlden

Paardensportvereniging (PSV) Trynwâlden bestond op 30 januari vijftig jaar. Een mooie mijlpaal, waar zaterdag met diverse clinics, shows en demonstraties feestelijk bij wordt stilgestaan.

Willem Dotinga met Eros (het paard van zijn dochter) in de manege van Oentsjerk. Foto: Marcel van Kammen

Willem Dotinga met Eros (het paard van zijn dochter) in de manege van Oentsjerk. Foto: Marcel van Kammen

Een halve eeuw georganiseerde paardensport in Oentsjerk is immers niet niks, beseft ook Willem Dotinga, die zelf alweer vier jaar de voorzittershamer hanteert. ,,En dus gaan we er een mooi feest van maken.” PSV Trynwâlden valt volgens Dotinga het beste te omschrijven als een bruisende vereniging, waar bovengemiddeld veel disciplines kunnen worden beoefend. ,,Van dressuur, springen en mensport tot westernrijden en voltige. Bovendien hebben we een grote hal tot onze beschikking, waarin naast het lesrijden ook altijd ruimte is voor individuele leden, die pas op het laatste moment besluiten om met hun paard of pony te gaan trainen.”

Het was op 30 januari 1969 dat PSV Trynwâlden als gevolg van stijgende vraag naar georganiseerde paardensport in de regio het levenslicht zag. Bij de eerste vergadering meldden zich meteen 24 leden aan. Een manege had men logischerwijs echter niet meteen tot zijn beschikking. ,,En dus werd”, zo vertelt Dotinga, ,,eerst uitgeweken naar een weiland bij een boerderij en later een loods van een lokaal timmerbedrijf gehuurd.” Pas in 1983 kreeg PSV Trynwâlden een eigen thuisbasis aan de Sanjesreed, die samen met de 21 jaar eerder opgerichte praktijkschool voor de veehouderij en het weidebedrijf zou worden gedeeld. Inmiddels is PSV Trynwâlden uitgegroeid tot een van Fryslâns grootste paardensportverenigingen. Met de paardenmarathon - waarbij op de tweede zaterdag in mei 75 tot 100 aanspanningen een hindernissenparkoers moeten zien te bedwingen - als jaarlijks hoogtepunt.

Wanneer er in de maatschappij even wat minder geld voorhanden is, blijkt een paard of pony een luxeartikel

Punt van zorg is niettemin het gedaalde ledenaantal, dat voorheen ruim driehonderd bedroeg, maar nu rond de honderdtachtig schommelt. ,,Logisch”, stelt Dotinga. ,,Want wanneer er in de maatschappij even wat minder geld voorhanden is, blijkt een paard of pony toch een luxeartikel.” Luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. ,,Maar gelukkig zien we sinds kort dat het ledenbestand weer wat groter wordt.” Groot blijft ook de vraag naar vrijwilligers. Zodanig dat Dotinga en zijn medebestuursleden zich een aantal jaar geleden zelfs genoodzaakt zagen een systeem in het leven te roepen om verzakende leden met boetes te kunnen bestraffen. ,,Sindsdien zien we dat de meesten weer gewoon komen opdagen als hun inzet (twee dagdelen per jaar, red.) wordt gevraagd.” Het zijn maatregelen die je als vereniging het liefst niet wilt nemen, benadrukt Dotinga. ,,Maar het moest wel. Bovendien spelen deze problemen niet alleen bij ons, ook de andere verenigingen in de regio hebben er last van.”

De toekomst? ,,Die zien we positief in”, aldus Dotinga. ,,Om de verbondenheid te versterken hebben we dit jaar nog speciale clubkleding aangeschaft. Maar we moeten als vereniging wél in beweging blijven en zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen, zoals extra reclameborden in de hal. Dan kunnen we ook over tien jaar nog gewoon onze eigen broek ophouden.”

In de rubriek Jubileum zet de sportredactie van het Friesch Dagblad jubilerende sportverenigingen in het zonnetje. Viert jouw vereniging binnenkort een feestje? Mail naar: sport@frieschdagblad.nl

Nieuws

menu