Een kijkje in de wondere wereld van profvoetballer Royston Drenthe, voormalig toptalent dat zich meer door geld dan sportieve ambities liet leiden

De naam Royston Drenthe doet voetballiefhebbers vaak terugdenken aan het door Jong Oranje gewonnen EK onder 21 van 2007. Maar zo mooi als toen werd het daarna nooit meer voor het voormalig toptalent uit Rotterdam-Oost. In de nieuwe zomerserie van Andere Tijden Sport een terugblik op diens wonderlijk verlopen carrière, waarin geld vaak belangrijker bleek dan sportieve ambities.

Met bondscoach Foppe de Haan (r) na het behalen van het Europees kampioenschap in 2007.

Met bondscoach Foppe de Haan (r) na het behalen van het Europees kampioenschap in 2007. Foto: KOEN SUYK KOEN SUYK

Hij is ‘the next big thing’, een speler op wie het Nederlands elftal nog jaren kan gaan bouwen en helemaal op zijn plek tussen de sterren van Real Madrid. Eigenlijk twijfelt niemand in de zomer van 2007 aan de sportieve mogelijkheden van Royston Drenthe. De manier waarop de Rotterdammer zich met het Jong Oranje van bondscoach Foppe de Haan op het EK onder 21 aan de wereld heeft getoond, getuigt van groot potentieel.

Dat wordt halverwege de jaren negentig voor het eerst ontdekt door Feyenoord. De club pikt hem op bij amateurvereniging Neptunus en schotelt Drenthe, na diverse jeugdelftallen te hebben doorlopen en een kort uitstapje naar ‘buurman’ Excelsior, eind 2005 zijn eerste profcontract voor.

Lieveling van het legioen

Daarna gaat het snel. Drenthe debuteert binnen een half jaar in Feyenoord-1 en groeit door zijn werklust en passie uit tot lieveling van het legioen. Het levert hem naast 32 optredens in het daaropvolgende seizoen (competitie, UEFA-cup en play-offs) ook een uitnodiging voor Jong Oranje op.

Foppe de Haan wil net als in 2006 het EK winnen met het oudste Nederlandse jeugdteam en ziet in Drenthe een ideale linksback. Maar omdat Ismaïl Aissati al in de eerste wedstrijd tegen Jong Israël geblesseerd raakt, besluit de oud-trainer van sc Heerenveen zijn vleugelverdediger door te schuiven naar het middenveld. Daarop maakt hij furore.

Niet dat Drenthe numeriek zo’n groot aandeel heeft in de tweede opeenvolgende Europese titel (hij scoort alleen in het groepsduel met Jong België), het zijn de acties waarmee hij de linkerflank bestrijkt die opvallen. Zelfs bij Europese topclubs.

Real Madrid

Barcelona wil hem hebben, Chelsea belt ook. Maar Drenthe kiest voor de allergrootste club ter wereld: Real Madrid. De ‘Koninklijke’ maakt dertien miljoen euro over naar Feyenoord, dat zijn groeibriljant met tegenzin laat vertrekken. En zo belandt een pas twintigjarige Rotterdamse straatjongen temidden der Galácticos.

Dat die stap achteraf bekeken misschien niet het beste voor zijn carrière was, zien we in de laatste aflevering van de zomerserie van Andere Tijden Sport . Hoewel Drenthe bij Real meteen indruk maakt, wordt hij nooit een vaste waarde en naarmate het aantal speelminuten afneemt, verliest hij zichzelf steeds vaker in randzaken.

Gigantische villa

Drenthe bewoont een gigantische villa in Madrid met twee zwembaden, bezit meerdere peperdure auto’s en zoekt regelmatig het nachtleven op. Familie laten overvliegen vanuit Nederland? Geen probleem. Hij heeft dankzij zijn riante salaris toch geld zat.

Hoeveel hij precies verdient? 2,2 miljoen euro per jaar, vertelt Drenthe aan de documentairemakers van Andere Tijden Sport . Een bedrag dat in het seizoen 2011/’12 voor de helft betaald wordt door Everton, dat hem op huurbasis naar Noordwest-Engeland haalt.

Bij The Toffees beleeft Drenthe een van zijn succesvolste periodes en na een goed eerste jaar wil de club hem dolgraag definitief aantrekken. Maar het aanbod waarin staat dat hij dan genoegen moet nemen met de helft van zijn Spaanse salaris, blijkt een struikelblok voor een langer verblijf.

Reis langs tal van clubs

In Rusland wil men Drenthe wél genoeg betalen. En dus verkast hij naar Spartak Vladikavkaz, waarna een lange reis langs tal van clubs volgt. Zo nu en dan laat de oud-Feyenoorder nog wel eens in positieve zin van zich horen, maar eigenlijk lopen de dienstverbanden bij achtereenvolgens Reading, Sheffield Wednesday, Erciyesspor, Baniyas, Sparta Rotterdam en Kozakken Boys allemaal op een sportieve teleurstelling uit.

Inmiddels is Drenthe 34 jaar oud en alweer een half jaartje speler van Racing Murcia, uitkomend op het derde Spaanse profniveau. De absolute top heeft hij na zijn tijd in Madrid nooit meer gehaald, maar spijt? Welnee. ,,Voor mij zelf heb ik een fantastische carrière gehad”, klinkt het aan het einde van de documentaire. ,,Natuurlijk hadden dingen anders kunnen lopen, maar life is life . Alles gebeurt met een reden en dit is gewoon mijn lot. Zolang je nog steeds kan werken om je eigen boontjes te doppen, kun je altijd geld maken.”

Andere Tijden Sport . Royston Drenthe, The Million Dollar Question. Zondag 1 augustus, 22.15 uur op NPO1.