Een ode aan de onvoorwaardelijke clubliefde: vrijwilligers zijn de kurk waar de 168 Friese amateurvoetbalclubs op drijven

Van de scheidsrechterscoördinator tot de leider van MO10-1 en van de consul tot de grensrechter van het eerste elftal, vrijwilligers zijn onmisbaar voor een amateurclub. In deel 10 van de Canon van het Friese voetbal: een ode aan onvoorwaardelijke clubliefde.

De meisjes van Irnsum MO10-1 (in het oranje) trappen 'super sneon' af met een duel tegen de jongens van Blauw Wit'34 JO10-4.  

De meisjes van Irnsum MO10-1 (in het oranje) trappen 'super sneon' af met een duel tegen de jongens van Blauw Wit'34 JO10-4.   Foto: Simon Bleeker

Nog voor de klok van de voormalige hervormde kerk zeven keer slaat, opent Libbe de Vries (59) op sportpark De Bining het ‘bal’ met een eerste dans over de velden. In de ochtendschemering signaleert de consul de gebruikelijke oneffenheden. Ze zijn ,,it praat net wurdich.” Jirnsum kan zich met negen thuiswedstrijden, waaronder deze zaterdagmiddag de topper Irnsum - Noordbergum in de zaterdag vijfde klasse B, opmaken voor een ‘super sneon’.

Nieuws

menu