De plek op de bank van Cambuur is vooralsnog beslist geen straf voor ambitieuze doelman Brett Minnema uit Workum

Wedstrijden spelen zat er vorig seizoen niet in voor Brett Minnema. De beloften van Cambuur werden door corona veroordeeld tot het trainingsveld en het spelen van wedstrijden was geen optie. Maar op het trainingsveld bij Cambuur, tegenover de beste spits van de eerste divisie, ontwikkelde de Workumer zich volop. Dit seizoen reist hij mee door de eredivisie.

Brett Minnema uit Workum is de trotse derde doelman van SC Cambuur en eerste doelman in de onder-21.

Brett Minnema uit Workum is de trotse derde doelman van SC Cambuur en eerste doelman in de onder-21. Foto: Henk Jan Dijks

Spreken van een verloren seizoen wil Brett Minnema niet. Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen te veel geleerd in het vorige voetbaljaar. Maar de negentienjarige doelman uit Workum, derde keeper bij SC Cambuur, moest het wel een jaar doen zonder wedstrijden.

Want waar Cambuur 1 gewoon mocht voetballen, bleef het belofteteam veroordeeld tot partijtjes op het trainingsveld. ,,Maar van elke dag op het veld staan met deze jongens geniet ik met volle teugen.”

Was getekend: Brett Minnema. Naast Doke Schmidt uit Heerenveen en Pieter Bos uit Buitenpost de derde Fries in de selectie van Cambuur, dat morgen eindelijk mag aftrappen in de eredivisie. Een jaar te laat, zo vindt men in Leeuwarden. Maar beter laat dan nooit. Vijf jaar na de degradatie is Cambuur weer terug op het hoogste podium. Met Minnema op de bank.

Normaal gesproken is een plek op de bank een straf voor een voetballer. Op het veld, in de schijnwerpers van de mooiste stadions in Nederland, daar moet het gebeuren. Daar wil iedereen staan en daar wil iedereen schitteren. Natuurlijk geldt dat ook voor de Workumer, maar hij is realistisch en geduldig. Vanuit de jeugd van Workum, Cambuur, ONS Sneek en opnieuw Cambuur klom hij naar de eerste selectie. Een mooie weg is al afgelegd. ,,Maar ik ben er nog lang niet.”

Mühren

Over zijn ambities bestaan geen twijfels. ,,Ooit eerste doelman worden bij Cambuur”, klinkt het vastberaden. Momenteel moet hij nog twee mannen voor zich dulden. Maar daar is niks mis mee, als je zoals vorig seizoen dagelijks Robert Mühren tegenover je ziet verschijnen op de training. De topschutter van Cambuur bezorgde Minnema flink wat tegengoals. ,,Echt een klasse apart”, aldus de Fries. ,,Hij schiet nooit hard, maar altijd beheerst en met precisie. Met de binnenkant voet in de verre hoek, dan ben je bijna altijd kansloos.”

Bij voetbalvereniging Workum werden de keeperstalenten van Minnema ontdekt. ,,Ik speelde in een jeugdteam zonder vaste keeper. Elke week stond er dus iemand anders op doel. Ik was wat meer spits, maar baalde ontzettend als een teamgenoot geen ballen wist tegen te houden. Mijn ouders zeiden dat ik dan zelf maar op doel moest gaan staan en dat heeft goed uitgepakt.”

Wat heet. De keeperswanten brachten hem al onvergetelijke momenten. Zijn eerste oproep in de A-selectie van Cambuur in april 2019, toen nog onder trainer René Hake. De terugkeer van Henk de Jong, die hem ook weer opnam in de selectie. Het missen van promotie, gevolgd door een kampioenschap een jaar later. Minnema heeft op negentienjarige leeftijd al meer meegemaakt dan menig veteraan in het betaalde voetbal. ,,Ik heb weliswaar geen minuten gemaakt, maar voel me wel ontzettend betrokken bij de selectie.”

Hoge ballen plukken

Een lach galmt over de tribunes. ‘’Brettje! Interviewtje?”, schreeuwt Michael Breij naar Minnema. De Fries weet dat de schijnwerpers niet vaak op een derde doelman gericht zijn. Zijn kwaliteiten kennen we van de training, waar hij laat zijn een goede lijnkeeper te zijn. ,,Mijn één op één met een aanvaller is aardig”, onderschrijft hij. ,,Verder liggen mijn krachten in het plukken van hoge ballen en het onderscheppen van een steekpass van de tegenstander. Voetballend gezien kan ik veel leren van Sonny Stevens en Pieter Bos. Sonny beheerst niet alleen dat, maar ook het kalm blijven onder druk. Daar wil ik mezelf nog in ontwikkelen.”

Die ruimte krijgt Minnema bij Cambuur, waar hij nog tot de zomer van 2023 onder contract staat. De doelman leeft voor zijn sport. Een ‘zuipvakantie’ met vrienden? Niks daarvan. ,,Maar daar heb ik totaal geen moeite mee. Ik ben het gewend. Ik ben nooit weg of op stap. Ik vind dat dat niet kan. Ik geniet weer van andere dingen. Het trainen met Cambuur, de reisjes met het elftal en dat ik straks op het veld mag staan in De Kuip. Mijn vader nam mij vroeger vaak mee naar Feyenoord.”

Op Noord

Minnema is een liefhebber. Kijkt ook veel voetbal als het kan, zoals de Europese wedstrijden die PSV al speelde dit seizoen. Volgende week mag hij zich met Cambuur opmaken voor een avondje Eindhoven. ,,Ik ben blij dat de fans weer terug zijn. Ons promotiefeestje op het bordes bij het Cambuurplein vergeet ik ook nooit weer. Ik houd van supporters en de sfeer. Als ik geen speler van Cambuur was geweest, had ik zelf tussen de supporters op Noord gestaan.”