Wie in het schaatsen een pleidooi houdt voor sportieve en eerlijke sport, zou moeten beginnen met het afschaffen van de rit

In het deze week verschenen boek Langebaan wordt de moderne Nederlandse schaatsgeschiedenis in 75 legendarische ritten geschetst. Een rit is een rit. Maar ook weer niet. Dat betoogt oud-schaatsjournalist Bert Wagendorp in het voorwoord.

1981. Hilbert van der Duim maakt een hulpeloos gebaar naar trainer Egbert van 't Oever. 'Wat is er aan de hand?' Om er vervolgens achter te komen dat hij nog een rondje heeft te rijden.

1981. Hilbert van der Duim maakt een hulpeloos gebaar naar trainer Egbert van 't Oever. 'Wat is er aan de hand?' Om er vervolgens achter te komen dat hij nog een rondje heeft te rijden. Foto: ANP

Een rit is een rit, dat is nu eenmaal zo. Twee schaatsers rijden naar de start, de starter heft zijn pistool, de schaatsers bevriezen en als de starter de trekker overhaalt vertrekken ze voor hun rit. Alweer een rit, alweer een steekje in het immense borduurwerk dat ‘Geschiedenis van de schaatssport’ heet.

Nieuws

menu