Eindelijk valt alles op z’n plek voor Antoinette de Jong tijdens de WK afstanden

De WK afstanden en Antoinette de Jong waren de afgelopen jaren vaak geen goede combinatie, maar gisteren schudde de Rottumse de frustratie met haar eerste individuele wereldtitel op de 3000 meter eindelijk van zich af.

Antoinette de Jong (rechts) wordt gefeliciteerd door ploeggenoot Joy Beune.

Antoinette de Jong (rechts) wordt gefeliciteerd door ploeggenoot Joy Beune. Foto: ANP

Het was een bijzonder tafereel op het middenterrein van Thialf, waar Antoinette en Michelle de Jong gisteren minutenlang met elkaar spraken. Aangezien hun ouders vanwege de coronamaatregelen niet bij de race aanwezig mochten zijn en ook vriend Coen Rijpma om diezelfde reden ontbrak, leek het Michelle de Jong een goed idee om wél acte de présence te geven. ,,Zo konden we het moment samen beleven.”

Dat ‘moment’ was het, tot op heden, hoogtepunt uit de carrière van Antoinette de Jong. Jarenlang droomde ze van een individuele wereldtitel bij de senioren, maar telkens kwam het er niet van. Twee winters geleden vormde Martina Sáblíková een struikelbok, vorig seizoen strandde de Rottumse al bij het kwalificatietoernooi.

Mislukte missies

De herinneringen aan die mislukte missies komen zo nu en dan nog boven bij De Jong. Zo ook afgelopen week, toen een foto van twee jaar geleden plotseling op haar telefoon verscheen. Waar zo’n treurig plaatje (ze zag zichzelf teleurgesteld op een bankje zitten na het mislopen van WK-goud) in het verleden nog wel eens een negatief effect had kunnen hebben, putte De Jong er ditmaal juist motivatie uit. ,,It wie in goeie reminder om it ferline efter my te litten.”

Lees ook: Jorrit Bergsma is niet meer onbevangen, maar nog altijd gretig op het ijs

De Antoinette de Jong van 2021 is immers aan verbeterde versie van de schaatsster die de voorbije jaren wel veel internationale medailles pakte, maar nooit de stappen maakte die ze wilde maken. Na de WK allround in Hamar, waar ze elf maanden gereden derde werd, ging het roer om. Meer slagen op de schaatsplank en andere fietstrainingen zorgden voor de benodigde fysieke progressie, maar ook qua techniek veranderde er – mede dankzij nieuwe, stevigere schoenen – veel.

It lêste rûntsje wie foar myn dwaan echt hiel stadich. De eintiid wie better as by de wrâldbekers en de EK allround

Het resultaat mag er zijn. De kracht die De Jong eerst vooral naar achteren leek te trappen, wordt door een goede zijwaartse afzet nu omgezet in snelheid op het ijs. ,,En dat skeelt gigantysk folle enerzjy.” Het leverde haar deze winter zowel een Nederlandse als een Europese allroundtitel op. En gisteren dus eindelijk ook goud bij de afstandswereldkampioenschappen.

Dat dat er kwam, had De Jong na haar race tegen Joy Beune (3.58,47) niet meer verwacht. ,,Want it lêste rûntsje wie foar myn dwaan echt hiel stadich. De eintiid wie better as by de wrâldbekers en de EK allround, mar ik wist ek dat Irene Schouten, Sáblíková en Voronina op de ein in soad goedmeitsje koene.”

Nummer 1

Geen van genoemd drietal dook echter onder De Jongs tijd. ,,En dan steane je dêr ynienen mei nûmer 1 op it boerd en binne je wrâldkampioen”, glunderde de allroundster van Jumbo-Visma. ,,It wie de lêste jierren altiten krekt net, mar hjoed foel alles op syn plak. Hiel bysûnder, mei sa’n sterk dielnimmersfjild.”

De gouden medaille die ze aan het einde van de middag zelf om haar nek mocht hangen (want corona), was volgens De Jong het resultaat van het durven kiezen voor verandering. ,,Dêrom kin ik no ek wol sizze dat ik dit seizoen folwoeksener wurden bin. No’t de grutte linen yn oarder binne, kin ik oan de details tinke en stappen meitsje.”

Dêr bin ik hiel bliid mei. Ik woe altiten sa graach dat ik mysels op de ferkearde wize stikken ried. No ryd ik mear fan-út de rêst

Zodanig dat De Jong in Thialf definitief afrekende met het verleden. De jaren waarin ze na weer een teleurstellend WK-optreden vaak verdrietig werd van zichzelf. ,,En dêr bin ik hiel bliid mei. Ik woe altiten sa graach dat ik mysels op de ferkearde wize stikken ried. No ryd ik mear fan-út de rêst.”

Lees ook: Marathonschaatser Bob de Vries is voorlopig nog laatste winnaar van een natuurijsklassieker

Rust die De Jong vandaag tijdens de ploegenachtervolging en zondag bij de 1500 meter ook goed kan gebruiken, maar dankzij het 3000 meter-goud is de kop er inmiddels af. ,,Ik woe gewoan in kear wrâldkampioen wurde en gelokkich is dat no einlik slagge.”

Achter De Jong legde Sáblíková (3.58,57) beslag op de zilveren medaille. Irene Schouten (3.59,75) pakte het brons.

Nieuws

menu