Na bijna een jaar wachten was er eindelijk weer een 'rondje om de kerk' in het Noorden. Wielrenners genieten volop van Omloop van Bedum en Ronde van Usquert

Wie van wielrennen houdt en uit Fryslân, Groningen of Drenthe komt, beleefde zaterdag een prachtige avond. Na bijna een jaar coronapauze werd met de Omloop van Bedum eindelijk weer een criterium op Noord-Nederlandse bodem verreden. Nauwelijks 24 uur later mocht het peloton ook in Usquert aan de bak.

Het peloton, met daarin Björn Bakker (uiterst links), wurmt zich door de bocht in de 37e Omloop van Bedum.

Het peloton, met daarin Björn Bakker (uiterst links), wurmt zich door de bocht in de 37e Omloop van Bedum. Foto: Jan Kanning

Hoe bijzonder het is dat even verderop een peloton wielrenners door de straten dendert? Jan Bakker moet bijna lachen om de vraag. De voorzitter van de Stichting Wielerronde Bedum weet als geen ander wat de organisatie van een ‘rondje om de kerk’ met zich meebrengt. Zeker in coronatijd.

Sinds de pandemie de sportwereld begin vorig jaar platlegde, werd in Fryslân, Groningen en Drenthe bijna geen wedstrijd meer verreden. De uitgestelde Ronde van Usquert haalde het op 20 oktober 2020 als enige criterium wel, maar verder moesten de noordelijke elite-coureurs het doen met koersen in het midden en zuiden van het land, of zelfs uitwijken naar België.

Wedstrijden geschrapt

Dit seizoen verliep aanvankelijk hetzelfde als het vorige. Organisatoren van bijvoorbeeld de Rondes van Gorredijk, Ureterp en De Westereen zagen zich genoodzaakt om net als in 2020 hun wedstrijd te schrappen. Eerst vanwege de coronamaatregelen die competitief sporten in groepsverband tot 26 juni simpelweg nog niet toestonden. Daarna door alle overgebleven onzekere factoren, zoals het mogelijk moeten werken met minder vrijwilligers en het niet of slechts in beperkte mate kunnen toelaten van publiek.

Ook in Bedum is deze zaterdag veel anders dan voorheen. ,,We hebben echt voor de renners gekozen ditmaal”, verduidelijkt Bakker. Pas vier weken geleden werd besloten om het evenement dat normaal al in juni plaatsvindt door te laten gaan op de alternatieve datum van 14 augustus, in combinatie met de Ronde van Usquert een dag later (zie kader). ,,Maar de meningen daarover waren verdeeld binnen het bestuur.”

Alleen een frietkraam

Normaal gesproken is een wedstrijd naast een sportieve happening namelijk ook een feest voor de lokale bevolking, stelt Bakker. ,,Dit jaar kan dat gewoon niet. Waar we anders bijvoorbeeld een uitgebreide braderie en livemuziek in het dorp hebben, staat er nu alleen een frietkraam.”

Terwijl de preses vertelt dat een eventuele financiële min door het gebrek aan randgebeuren wel kan worden opgevangen, schalt het stemgeluid van speakers Andries Nieuwenhuis en Jannes Mulder door de finishstraat. Het duo becommentarieert op bevlogen wijze de vrouwenkoers, alsof de noordelijke wielerwereld nooit stil heeft gestaan.

Gezellig druk

Hoewel er beduidend minder publiek naar Bedum is gekomen dan bij eerdere edities wordt het al snel gezellig druk rondom het parkoers. Mensen zitten op klapstoeltjes in hun tuin, praten al wandelend bij met bekenden en een enkeling heeft zelfs een partytent opgezet.

De verplichte anderhalve meter afstand houden lukt daarbij niet altijd. ,,Maar omdat het in de buitenlucht is, valt het qua risico’s wel mee”, meent Bakker. Hij wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de toeschouwers. ,,En mocht het al ergens de spuitgaten uitlopen, dan grijpen we in.”

Ondertussen valt de wedstrijd halfweg koers al in zijn plooi. Nadat Loes Adegeest (Deventer) als eerste is weggereden uit het peloton voegen Anneke Dijkstra (Olterterp) en Femke de Vries (Nijmegen) zich bij haar. Samen bouwen ze een voorsprong van maximaal 54 seconden op.

Perfect scenario

De soepele samenwerking vooraan brengt Dijkstra (24) uiteindelijk naar de tweede plaats achter Adegeest, die in de laatste meters net wat sneller is. ,,Fertsjinne”, zo oordeelt de renster van WV De Kannibaal na afloop. ,,Ik wit dat ik it net fan in pelotonsprint ha moat, dus dit wie foar my in perfekt senario.”

Dat Dijkstra’s seizoen sowieso al niet meer stuk kan, blijkt uit de zilveren medaille die ze op 16 juni bij de NK tijdrijden veroverde in de categorie elite-zonder-contract. Aanvankelijk was ze daar niet tevreden mee, ,,om’t ik mar tsien sekonden te koart kaam foar de trui.” Maar toen bondscoach Loes Gunnewijk een paar dagen later aan de lijn hing met de vraag of Dijkstra ook met de Nederlandse selectie aan een internationale etappekoers in Tsjechië mee wilde doen, kwam het besef dat ze toch wel iets bijzonders had neergezet.

,,It wie in hartstikke moaie ûnderfining”, blikt Dijkstra terug op de race waarin ze haar zwart-groene tenue van De Kannibaal eenmalig omruilde voor een oranje variant. ,,Ik waard tsiende yn de tiidrit en ek de oare etappes giene goed, al wie it wol in soad klimmen en dat is wat minder myn ding.”

Uitwijken naar België

Inmiddels worden de mannen naar de startlijn gedirigeerd voor hun wedstrijd over tachtig kilometer. Onder hen ook Dijkstra’s partner Björn Bakker. Net als zijn vriendin is de 28-jarige inwoner van Wijnjewoude blij om weer dicht bij huis te kunnen racen, nadat hij daarvoor de afgelopen weken naar België uitweek.

Toen de inschrijving voor de Omloop van Bedum opende, was Bakker er als de kippen bij. Niet ten onrechte, zo bleek al snel. ,,Want binnen de koartste kearen siet it hielendal fol.” Omdat de organisatie een maximum van honderd deelnemers had gesteld, moesten renners die te laat waren het doen met een plek op de reservelijst, vanwaar ze bij eventuele afmeldingen nog zouden kunnen doorschuiven.

Thuiswedstrijd

De Omloop van Bedum is voor Bakker en zijn ploeggenoten van het Groninger John Deere Cycling Team een thuiswedstrijd die, als het een beetje kan, gewonnen moet worden. Logisch dus dat de groene shirts al snel voorin te vinden zijn en uiteindelijk ook mede de kopgroep vormen.

Daarin naast Bakker zelf ook ploegmaats Guillaume Visser (Heerenveen) en Axel van der Tuuk (Assen). Zij moeten vooral de snelle Roy Eefting (Grolloo) zien te lossen, maar ook afrekenen met Niek Voogt (Ouderkerk aan de Amstel) en Robin Löwik, de Nederlands kampioen voor elite-zonder-contract uit Vriezenveen.

,,It gie net hielendal sa’t wy it betocht hiene”, zal Bakker na afloop zeggen over het mislukte plan om zonder Eefting naar de finish te rijden. Maar door om beurten aan te vallen slopen de mannen van John Deere hem wel. Zodanig dat de baanspecialist cruciale krachten te kort komt voor een laatste jump op de eindstreep en slechts derde wordt achter winnaar Van der Tuuk.

Mooie opsteker

Het geslaagde ploegenspel in Bedum is een mooie opsteker na een periode vol valpartijen, lekke banden en andere pech, zegt Bakker. ,,Mar ik hie fansels leaver ek noch in wedstriid yn Fryslân riden. Dat organisatoaren it yn dizze tiid blykber net oandoare om in koers út te skriuwen is skande”, zegt hij over de Friese wielerkalender, die dit jaar naast een aantal club- en jeugdwedstrijden alleen nog een criterium voor vrouwen tijdens de Profronde van Surhuisterveen (2 oktober) bevat.

Erg lang heeft Bakker evenwel niet de tijd om daarbij stil te staan. Na de Ronde van Usquert – die hij en Dijkstra nog geen 24 uur later beiden weten te winnen – rijdt de afgestudeerd fysiotherapeut woensdag nog in het Gelderse Elspeet, om vervolgens met de gelegenheidsploeg van het Global Cycling Team op het vliegtuig te stappen voor een etappekoers in Letland en Estland: de Baltic Chain Tour.

,,It soe moai wêze as ik dêr in kear sprinte kin foar in eareplak”, zegt Bakker. ,,En oars mar in goeie basis lizze foar hooplik in sterk lêste diel fan it seizoen. Ik wol no sa folle mooglik koerse en besykje om oeral oan de start te stean. Traine ha wy ommers al fierstente lang dien.”

Björn Bakker en Anneke Dijkstra winnen wél in Usquert

Nadat ze zaterdag tijdens de Omloop van Bedum al hadden laten zien over goede benen te beschikken, was het zondag in het tweede noordelijke criterium raak voor Björn Bakker (Wijnjewoude) en Anneke Dijkstra (Olterterp). De wielrenners, die in het dagelijks leven een koppel vormen, wonnen beide de Ronde van Usquert. Dijkstra reed vroeg op de middag meer dan een minuut voorsprong op haar naaste belagers bijeen en finishte uiteindelijk solo, voor Lisa van Belle uit Zoetermeer en Paulien Koster uit Delfstrahuizen. Ook Bakker had de rest van het veld al achter zich gelaten toen hij zijn handen enkele uren later in de lucht kon steken, al was zijn marge ten opzichte van nummer 2 Mark Prinsen (Heerenveen) en nummer 3 Casper van der Woude (Westbroek) met 21 seconden wel wat minder groot. Sneker Harry Sweering behoorde eveneens tot de kopgroep en werd vijfde.