Ervaren verdediger en 'pechvogel' Sven van Beek (26) wil na transfer hogerop in het shirt van sc Heerenveen

Sven van Beek maakte vrijdagmiddag in Rolde zijn eerste meters in het shirt van sc Heerenveen. De pechvogel gaat in Fryslân op zoek naar zijn geluk, want de ervaren verdediger wil met de Friese ploeg hogerop.

Sven van Beek (m) houdt Hamdi Akujobi uit de wind bij een aandringende Bjorn Meijer (links).

Sven van Beek (m) houdt Hamdi Akujobi uit de wind bij een aandringende Bjorn Meijer (links). Foto: Andy Zuidema

In het besloten oefenduel met FC Groningen (2-1 verlies), ter afsluiting van het vijfdaagse trainingskamp in Garderen, hield Van Beek vrijdag in het laatste kwart van 120 minuten – aan de zijde van Ibrahim Dresevic – de Friese defensie gesloten. Daar schortte het in de ogen van de van Feyenoord transfervrij overgekomen verdediger afgelopen seizoen nog wel eens aan. Met name als er gevraagd werd om strijd. ,,Heerenveen is een club die altijd mooi voetbal wil spelen en daar houd ik van. Met een stukje strijd, al vond ik dat afgelopen seizoen allemaal wel wat minder.”

Op dat vlak ligt derhalve een mooie uitdaging voor de centrale verdediger, die woensdag zijn 27e verjaardag hoopt te vieren. Van Beek heeft in vergelijking met bijvoorbeeld voorganger Jan Paul van Hecke heel wat meer voetbalbagage. Al gooide een reeks blessures behoorlijk wat roet in het eten. ,,Ik ben op jonge leeftijd doorgebroken bij Feyenoord en maakte heel snel stappen. Het ging heel erg goed en ik haalde zelfs de voorselectie van Oranje, maar raakte toen helaas geblesseerd.”

Medisch dossier

Dat bleek daarna een repeterend verhaal bij Van Beek, die het kampioensjaar 2016/2017 niet in actie kwam en het titelfeest op krukken meemaakte. Hij bouwde de afgelopen vijf jaar een stevig medisch dossier op met onder andere enkel-, heup- en teenblessures. Daardoor raakte hij in Rotterdam-Zuid op het tweede plan en in februari van dit jaar lokte interim-trainer Zjelko Petrovic, die hem nog kende van zijn Feyenoordtijd, naar Tilburg om Willem II met succes in de eredivisie te houden.

,,Na die lange periode van blessures had ik weer wedstrijdritme nodig. Ik was heel blij, dat Petrovic aan mij had gedacht. Dat ik weer wedstrijden kon spelen en het plezier weer terug heb kunnen vinden”, bekende Van Beek, sinds 1 mei recordhouder eigen doelpunten (7) in de eredivisie – waaronder één tegen Heerenveen. ,,Ik ben blij dat ik bij Willem II weer een aantal wedstrijden heb kunnen spelen en mezelf weer op de kaart heb kunnen zetten. Dat is ook een reden geweest om in Nederland te blijven.”

Moeilijke jaren

Want het is geen gemakkelijke periode geweest, onderkende de uit Gouda afkomstige centrale verdediger. ,,Het zijn moeilijke jaren geweest. Voor mij persoonlijk, maar ook op sportief gebied. Je zit elke dag in de gym en kunt op dat moment niet doen wat je zo graag wilt”, bekende Van Beek. Ik heb wel eens gedacht: waar doe ik het allemaal nog voor en ik stop ermee. Maar de mensen om me heen hebben me altijd gesteund en gezegd dat ik weer lekker moest gaan voetballen. Daar geniet ik nu weer van en daar doe je het voor.”

Niet meer in Rotterdam, waar hij vanaf zijn elfde jaar heeft gespeeld. ,,Het is jammer dat het zo is gelopen, want ik denk dat ik nog zeker van waarde had kunnen zijn.” Behalve van Heerenveen was er vanuit het binnen- en buitenland meer belangstelling voor de transfervrije verdediger. Zoals van Udinese. ,,Maar Heerenveen werd helemaal concreet. Daar had ik meteen goed gevoel bij. Ik vond het altijd al een mooie club. Van buiten dan, want van binnen moet ik nog meemaken”, zei de kersverse Heerenveen-verdediger na een weekje Garderen, waar de club afgelopen week een trainingskamp had belegd.

Stap voorwaarts

,,Het is een mooie club met een goede selectie, waar mijns inziens afgelopen seizoen niet alles is uitgekomen. Ik denk dat de club met spelers met dusdanig goede kwaliteiten in potentie hoger had kunnen eindigen, dan ze hebben laten zien. Het is aan mij om daar wat van mezelf aan toe te voegen om die stap hogerop te kunnen maken”, zei Van Beek, die de overgang naar Fryslân ook als een stap voorwaarts ziet. ,,Ik heb het nodige meegemaakt en die ervaring breng ik mee naar hier. Ik wil de lijn van Willem II doortrekken en bewijzen dat ik het niveau van de top drie weer aankan.”

Met doelman Erwin Mulder en linkerverdediger Lucas Woudenberg staat er inmiddels een aardig Rotterdams blok in de Friese defensie. ,,Woudenberg is van dezelfde lichting en die ken ik door en door. Ik heb ze beiden gebeld, maar uiteindelijk is het mijn keuze.” Van Beek heeft zin in het avontuur en kijkt na de kennismaking met de noordelijk derby al uit naar de Friese derby met SC Cambuur. ,,Dat is het mooiste van het voetbal. Een beetje rivaliteit mag er wel zijn, met veel druk op de ketel. Daar houd ik van en daar moet je als speler van genieten.”