Dit artikel is vandaag gratis

Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela stunten met zilveren medaille op 4x400 meter estafette

Ramsey Angela, Terrence Agard, Liemarvin Bonevacia, Tony van Diepen pakten zilveren in de olympische finale 4x400 meter mannen in het Olympic Stadium. Foto: ANP

De Nederlandse mannenploeg heeft op de Olympische Spelen verrassend een zilveren medaille gepakt op de 4x400 meter estafette. Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela eindigden in de finale als tweede achter de Verenigde Staten.

De Nederlandse mannen verpulverden met 2.57,18 hun eigen Nederlands record. Ze waren slechts anderhalve seconde langzamer dan de Amerikanen: 2.55,70.

Starter Bonevacia was het langzaamst in zijn ronde en bij de wissel kwam hij bovendien ten val. Hij hinderde Agard echter niet en Agard begon aan een inhaalrace. Nederland lag al snel op de derde plaats en een medaille lonkte na een goede ronde van Van Diepen. Angela maakte het karwei af; hij klopte op de finish Bayapo Ndori uit Botswana. Het viertal uit Botswana was 0,09 langzamer.

De Nederlandse mannen vierden vervolgens uitvoerig feest en werden ook gefeliciteerd door de estafettevrouwen, die kort daarvoor ook de finale van de 4x400 meter hadden gelopen.

Uitstekende prestaties

De estafetteploeg op de 4x400 meter deed in aanloop naar de Spelen van Tokio al van zich spreken op twee internationale toernooien. Het mannenteam met Jochem Dobber, Bonevacia, Angela en Van Diepen, veroverde in mei goud op de WK estafette in het Poolse Chorzow. Hetzelfde viertal greep in maart ook al het goud op de 4x400 meter bij de EK indoor in het Poolse Torun.

Bonevacia kreeg rust in de series omdat hij de dag ervoor achtste was geworden in de finale van de 400 meter. Hij verving in de finale Dobber.

Het Nederlandse viertal bracht het aantal atletiekmedailles in Tokio op het onwerkelijke aantal van zeven. Sifan Hassan pakte drie plakken, Femke Bol won brons op de 400 meter horden en Anouk Vetter en Emma Oosterwegel pakten respectievelijk zilver en brons op de zevenkamp.

Nieuws

menu