Esther Kiel uit De Knipe wint Grand Prix op Zweedse zee-ijs. Harm Visser uit De Westereen bij de mannen net naast het podium

Esther Kiel (vooraan) in actie tijdens de Alternatieve Elfstedentocht marathonschaatsen op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee.

Esther Kiel (vooraan) in actie tijdens de Alternatieve Elfstedentocht marathonschaatsen op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee. Foto: ANP

Esther Kiel woonachtig in De Knipe heeft de derde wedstrijd in de Grand Prix op natuurijs gewonnen. De in Bloemendaal geboren marathonschaatsster was na iets meer dan 80 kilometer de snelste in de sprint van een kopgroepje van vijf. Tessa Snoek eindigde als tweede in het Zweedse Lulea, Laura van Ramshorst werd derde.

De derde wedstrijd in de Grand Prix, de eerste van dit seizoen in Lulea, stond aanvankelijk in het teken van een lange ontsnapping. Elsemieke van Maaren en Sara van Vliet reden direct na de start weg en hielden dat bijna 50 kilometer vol. De maximale voorsprong van het duo bedroeg 2 minuten. Maar het peloton rekende de vluchters in, waarna de groep lang bijeen bleef. Pas in de laatste kilometer ontworstelde een vijftal zich aan het peloton om in de sprint te strijden om de winst.