Dit artikel is vandaag gratis

Enerverende Derby van het Noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen kent twee gezichten en één winnaar: het publiek

Tibor Halilovic viert de 0-1 voor sc Heerenveen op bezoek bij FC Groningen. Foto: Cor Lasker

Als fans van FC Groningen de supporters van de bezoekende partij verwelkomen met de klassieker ‘boeren, boeren, boeren’ dan is het de dag van de Derby van het Noorden. In de Euroborg werd het gisteren 1-1. Het was een uitslag die bekend in de oren klonk en herinneringen opriep aan de laatste drie ontmoetingen in Fryslân. Inderdaad: telkens werd het 1-1.

Waarmee min of meer gezegd is dat Heerenveen en Groningen op hetzelfde niveau opereren. Schijn bedriegt in dezen. FC Groningen eindigde de afgelopen drie seizoenen (inclusief het afgebroken coronaseizoen ‘19-’20) niet alleen drie keer boven Heerenveen, het zit financieel bovendien beter in de slappe was. Of moet je zeggen: veel minder slecht?

Feit is dat de technisch directeur van de Groningen, oud-Heerenveenspeler Mark-Jan Fledderus, vorige maand door de verkoop van Azor Matusiwa (voor vier miljoen naar Stade Reims) en Gabriel Gudmundsson (voor zes miljoen naar de Franse kampioen Lille OSC) tussen de bedrijven door ‘zomaar’ eventjes tien miljoen euro voor de club binnen harkte. Het was zo’n beetje het bedrag dat Heerenveen eiste bij een verkoop van Joey Veerman. Maar ofschoon er wel werd gehapt, werd er niet gebeten.

Opvallend genoeg - of misschien wel juist omdat - speelde de verkoop van Matusiwa en Gudmundsson en ook de transfer van Ahmed El Messaoudi (voor 400.000 euro naar het Turkse Gaziantepspor) gisteren nog een flinke rol. Danny Buijs, de coach van Groningen, achtte het niet verstandig om al te veel nieuwelingen op te stellen (want zelf kochten de Groningen natuurlijk ook het nodige ‘materiaal’) en zodoende kon het gebeuren dat hij begon met een mix van jong (eigen jeugd), nieuw en ervaring. En het moet gezegd worden: dit elftal bakte er helemaal niets van.

Heer en meester

Het resultaat was dat Heerenveen, zonder heel goed te spelen, de eerste helft in de Euroborg heer en meester was. En dat terwijl Heerenveen-trainer Johnny Jansen (woonachtig in Groningen) zelf ook niet zijn ideale elf had kunnen opstellen. Zowel Rodney Kongolo alsook de in de basis verwachte nieuwkomer Anthony Musaba hadden zich ziek bij de trainer afgemeld. Zodoende kwam er een plek op het middenveld vrij voor de 21-jarige Deen Nicolas Madsen, gehuurd van FC Midtjylland. En ook de Zweed Benjamin Nygren mocht (opvallend) weer eens aan de aftrap verschijnen.

Wat Nygren betreft was er weinig nieuws onder de zon. Als invaller dikwijls redelijk tot goed, maar als basisspeler vaak matig tot slecht. Zijn optreden in de Euroborg bungelde gisteren ergens tussen die twee laatste waarden in. Wat dat betreft deed Madsen het een stuk beter. Rustig aan de bal, solide, goed overzicht en meedogenloos als dat gevraagd werd. Dat Kongolo er op het middenveld een serieuze concurrent bij heeft is wel duidelijk. Dat Heerenveen op de Deense krullenbol een eerste recht tot koop bedongen heeft is dus een prettig gegeven.

Zoals gezegd: Groningen hing het eerste bedrijf als los zand aan elkaar. Tot ergernis van de Groningse fans, want ja: prachtig voetbalweer en een grasmat om je vingers bij af te likken. Heerenveen, spelend in het schitterende navy blauw/oranje uittenue, deed het wat dat betreft veel beter. En dus was het terecht dat de Friezen, nadat Henk Veerman en Tibor Halilovic het ‘bal’ hadden geopend met twee afstandsschoten (beide redelijk ver naast), na twintig minuten de leiding pakten. Nadat Tomas Suslov rond de middellijn uit was gegleden, nam Heerenveen over en ofschoon de counter allesbehalve perfect uitgevoerd werd, kwam het leder (via de voet van Joey Veerman) wel op het juiste moment op de juiste plaats: bij Halilovic. Met zijn linker haalde de Kroaat, onderweg geholpen door een touché van de nieuwe Groningse aanvoerder Mo El Hankouri, hard uit voor alweer zijn derde competitietreffer dit seizoen (0-1).

Uit balans

In de twintig minuten na die treffer was Groningen rijp voor de slachtbank, maar Heerenveen verzaakte om nog voor de pauze de klus te klaren. Henk Veerman kreeg nog de beste kans toen hij een diepe bal van Ibrahim Dresevic subliem uit de lucht plukte. Vervolgens duurde het echter net wat te lang om in juiste schietpositie te komen, waardoor de Volendamse spits door de Groningse defensie zodanig uit balans kon worden gebracht dat zijn schot bijkans de Euroborg uitvloog.

Kort voor de pauze was daar dan eindelijk ook FC Groningen dat van zich liet spreken, al had dat niets met goed voetbal te maken maar veel meer met het ouderwetse kick and rush . Maar goed, eerder dit seizoen bewezen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk al dat Heerenveen kwetsbaar is als het onder druk wordt gezet, dus ja: de keuze van Buijs was snel gemaakt.

De Groningse oefenmeester wist zich bovendien verzekerd van een bank waar buiten Ajax en PSV elke club in Nederland jaloers op zou zijn. Buijs greep daarom met drie wissels in de rust met harde hand in. Een van de nieuwelingen luisterde naar de naam van Daleho Irandust en de 23-jarige Zweed had zoveel indruk op het Groningse scoutingsapparaat gemaakt dat hij bij binnenkomst direct maar werd aangekondigd als de ‘Koning van de Groene Kathedraal’.

Nu was dat een tikkeltje overdreven, maar feit was wel dat zijn eerste balbehandeling direct een subliem steekpassje op Cyril Ngonge was. De Belg haalde met links hard en vooral zuiver uit, maar de paal redde Heerenveen. Het was het voorspel van een heerlijke tweede helft, waarin de rollen duidelijk omgedraaid waren. Groningen trok ten strijde en Heerenveen moest terug. Zelfs tot schoten van afstand, in het eerste bedrijf meermalen beproefd, kwam de ploeg van Jansen niet meer.

Met z’n allen achter Heerenveen

Omdat Groningen met de minuut dichter bij de gelijkmaker kwam, groeide met de minuut ook de vocale ondersteuning vanuit het vak met de Friese fans. De kaartjes voor dit duel (zo’n zevenhonderd) gingen op maandagochtend 23 augustus binnen een half uur van de hand; menig FeanFan moest worden teleurgesteld. De fans die wel een kaartje hadden bemachtigd mochten zich gelukkig prijzen, want wat was de tweede helft een boeiend schouwspel.

Heerenveen kraakte en zwichtte tenslotte nadat Jansen kort daarvoor had besloten spits Henk Veerman naar de kant te halen ten faveure van Arjen van der Heide. Of het een wat met het ander had uit te staan was niet helemaal zeker uit te maken, maar feit was wel dat Ngonge, normaal gesproken bij de corners de man van Henk Veerman, de hoekschop van Suslov in mocht koppen: 1-1. Waar was Madsen? Dat was nu de vraag die gesteld moest worden.

1-1 dus en nu kon het alle kanten op. Met de mannetjesputters Sven van Beek, Milan van Ewijk en Tibor Halilovic voorop knokte Heerenveen zich terug in de wedstrijd en toen Joey Veerman een kleine tien minuten voor tijd over de knie ging van Mike te Wierik (tweede geel) keerde de hoop op drie punten terug in de harten van de Friese fans. De droom kwam niet uit omdat eerst Joey Veerman de toegewezen vrije trap snoeihard op de paal schoot en vervolgens, in extremis, Arjen van der Heide bij de tweede paal (na een zuivere voorzet van Van Ewijk) een enorme kans miste.

Zo werd het 1-1 en daarover hoefde geen van de beide partijen zich te beklagen. Op naar Fortuna Sittard, zaterdagmiddag op het niet alledaagse tijdstip van 16.30 uur


FC Groningen - sc Heerenveen 1-1 (0-1). 20. Halilovic 0-1, 69. Ngonge 1-1. Scheidsrechter: Dieperink. Toeschouwers: 15.000/ Rode kaart: 85. Te Wierik (FC Groningen/ 2x geel). Gele kaart: Duarte (FC Groningen), Madsen, Halilovic, Woudenberg en Stevanovic (sc Heerenveen).


FC Groningen: Leeuwenburgh; Te Wierik, Kasanwirjo, Sverko (46. Irandust) en Meijer (46. Van Hintum); Suslov, El Hankouri, Ngonge, Joosten (66. Abraham) en Duarte (75. Van Kaam); De Leeuw (46. Postema).

sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic en Woudenberg; Madsen, Halilovic en Veerman; Nygren (81. Stevanovic), Veerman (66. Van der Heide) en De Jong.

Nieuws

menu