In de zoektocht naar een doelman hoopt voetbalclub FVC uit Leeuwarden op een toevalstreffer

In de rubriek De thuisblijver laat wekelijks een sporter of nauw betrokkene zijn of haar licht schijnen op de nieuw ontstane situatie in coronatijd en de gevolgen die dat met zich meebrengt. Ditmaal een gesprek met Gerrit Wijbenga, bestuurslid van voetbalclub FVC uit Leeuwarden. Op sportpark Wiarda is men op zoek naar doelmannen.

Sportcomplex Wiarda, thuishaven van voetbalclub FVC.

Sportcomplex Wiarda, thuishaven van voetbalclub FVC. Foto: Marcel van Kammen

Hoi Gerrit, ik moest even twee keer knipperen met mijn ogen toen ik jullie bericht zag. FVC is niet op zoek naar één, maar twee keepers?

,,Het kan zijn dat dat zo lijkt in het bericht, dat weet ik niet. Maar we zijn alleen op zoek naar een doelman voor ons zondagteam. Ons zaterdagteam heeft gelukkig wel iemand onder de lat staan.”

Dat scheelt. Het maakt de zoektocht wellicht iets gemakkelijker.

,,Dat valt nog tegen, moet ik zeggen. We zijn al een poosje op zoek naar een vervanger voor Levi de Ron, die vertrekt naar Pelikaan S. We hebben al van alles geprobeerd, maar zonder succes. Op 15 juni verloopt de overschrijvingstermijn in het amateurvoetbal, dus hebben we maar een noodoproep geplaatst. We hopen dan maar op een toevalstreffer. We weten dat de kans klein tot nihil is, maar niet geschoten is altijd mis.”

Hij mag misschien wel wat ouder zijn, maar heeft de vader van Levi geen tijd om op zondagmiddag even de plek van zijn zoon in te nemen?

,,Haha, laten we dat Wim maar niet meer aandoen.”

We hebben in Fryslân ook zo’n clubhopper. Een doelman die bijna elk jaar een andere club heeft. Ik ben zijn naam even kwijt...

,,Dat zou kunnen, ik heb geen idee wie je bedoelt.”

Ik weet het alweer, zijn naam is Bert Boddema.

,,Nooit van gehoord, maar ik zal zijn naam eens door Google halen.”

Maar wat nu als de oproep ook geen nieuwe doelman oplevert?

,,Er komt een doelman over uit de Onder-19 en de tweede doelman van vorig jaar, Kevin Kingma, is er ook nog. Maar we willen een jeugdspeler niet voor de leeuwen gooien en zo’n jongen niet vernielen. Zij zullen dan de concurrentiestrijd aan moeten gaan. Maar we spelen in de eerste klasse en willen daar ook graag blijven, met het oog op de mogelijke horizontale overstap van de zondag naar zaterdag over een jaar. Kevin weet overigens dat we uitkijken naar een extra doelman op zondag, het is niet dat we dit achter zijn rug om doen.”

Die horizontale overstap. Is dat al beklonken?

,,We roepen nog een algemene ledenvergadering uit, waarin dit punt wordt behandeld.”

Maar wat gebeurt het met het huidige zaterdagteam als jullie zondagteam horizontaal overstapt?

,,In het zaterdagteam zitten ook goede voetballers, maar ze hebben beide seizoenen niet af kunnen maken. Anders waren we waarschijnlijk al eens gepromoveerd. Dus de beste spelers van beide teams vormen het eerste en daarachter komt dan weer een prestatief tweede elftal.”

Duidelijkheid. Lekker.

,,Dat vinden we belangrijk. De schwung zit er goed in bij de club. De binding tussen zaterdag en zondag is goed en we zijn bij onze jeugd een gelijke kansen-systeem aan het invoeren. Alle jeugdspelers krijgen hetzelfde niveau aan trainingen voorgeschoteld. Opleiden voor het eerste elftal is ons doel.”

Harm Zeinstra heeft het hier ook wel eens over gehad in deze krant. Helpt hij jullie daarbij?

,,Nee, ik wist niet dat Harm zich hier ook mee bezig hield. Maar het zal vast op hetzelfde neerkomen.”

Zeinstra is overigens ook een doelman en volgens mij clubloos.

,,Kijk, dit zijn de betere tips voor een club die op zoek is naar een doelman.”