Christian Fassnacht werd van een figurant in Zwitsers sportprogramma een hoofdrolspeler

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag op de Zwitser die het van het intro van een sportprogramma schopte naar de hoofdact.

Christian Fassnacht tijdens een training van het Zwitserse nationale team in Rome

Christian Fassnacht tijdens een training van het Zwitserse nationale team in Rome Foto: AFP

Wat NOS Studio Sport is voor Nederland, dat is SRF Sportaktuel voor Zwitserland. Op de publieke omroep zendt de Schweizer Radio und Fernsehen het Zwitserse voetbal uit. Dat doet het al jaren. Zo zien de Zwitsers ‘met het bord op schoot’ al sinds 2014 Christian Fassnacht over hun beeldscherm flitsen. Pas in 2016 leren ze zijn naam kennen.

Het is een mooie speling van het lot. Als SRF in 2014 besluit een nieuw intro op te nemen voor het voetbalprogramma, gaat het op zoek naar voetballers die willen figureren in de welkomstvideo. De eisen zijn simpel. Ze moeten wel iets kunnen met een bal, maar beslist niet bekend zijn. De publieke omroep komt terecht bij een bescheiden amateurclub genaamd FC Thalwil, spelend op het vierde voetbalniveau van Zwitserland. En daar loopt Fassnacht rond. Vergelijk het met de derde divisie waar Harkemase Boys in acteert. Lekker drie keer per week trainen en gewoon een baantje erbij. Of een studie.

Mager en klein

Hij is geboren in Zürich en speelt in de jeugdopleiding van de plaatselijke FC, maar wordt als vijftienjarige te mager en te klein bevonden met een lengte van slechts anderhalve meter. Bij de amateurs gelden andere regels. Het spel is harder en Fassnacht leert er voor zichzelf opkomen. Een groeispurt zorgt ervoor dat hij aan het einde van zijn puberjaren nog 35 centimeter groeit en met 1,85 meter en een verbeterde fysiek staat er een flinke kerel in de aanval bij FC Thalwil.

Fassnacht wordt gevraagd door SRF om met de bal langs wat tegenstanders te dribbelen, een kopduel te winnen en een technisch hoogstandje te produceren. Na een middag opnames, blijft er uiteindelijk een clipje over dat acht seconden duurt. En dat krijgt in 2014 een plek in de intro van niet alleen het programma Sportaktuel , maar ook van Goool .

Als de mensen Fassnacht in beeld zien verschijnen, weten ze dat er een programma begint waar wedstrijden van de Zwitserse topclubs Young Boys en FC Basel te zien zijn. Fassnacht, dan 21 jaar oud, stapt gedurende het seizoen 2014/2015 zelf over van Thalwil naar het twee niveaus hoger spelende Winterthur. Die beelden worden niet door SRF uitgezonden.

Multifunctioneel

In de schaduw van het Zwitserse hoogste niveau kent Fassnacht een sterk seizoen. Hij is een multifunctionele speler die hoofdzakelijk in de spits of op ‘tien’ speelt. Maar gedurende het seizoen draaft hij ook op als linksbuiten, rechtsbuiten, linksmidden en rechtsmidden. In 34 wedstrijden scoort hij negen keer en levert drie assists af. Winterthur eindigt als zesde.

Bij FC Thun hebben ze genoeg gezien. De ploeg die in 2005 nog tegenover Ajax stond in de Champions League haalt hem in 2016 naar de Super League, zeg maar de eredivisie van Zwitserland. Fassnacht, laatbloeier met zijn 23 jaar, kan moeiteloos mee met het hogere niveau, scoort in 35 duels tien keer en is zes keer de aangever.

Maar nog bijzonderder is dat Fassnacht nu te zien is in programma’s als Sportaktuel en Goool , waarin hij nog altijd als figurant optreedt in de intro. Hoe vaker de aanvallende middenvelder te zien is in samenvattingen van FC Thun, hoe meer mensen doorkrijgen dat ze eigenlijk al twee jaar naar hem zitten te kijken.

Hoofdrolspeler

Een jaar later maakt hij alweer de volgende stap naar BSC Young Boys, in 2017 bezig met het smeden van een team dat voor het eerst sinds 1986 weer eens kampioen moet worden. Met Fassnacht in de groep lukt dat. Sterker nog: Young Boys wordt vanaf dat moment de alleenheerser in Zwitserland en grijpt ook in de drie volgende jaren het kampioenschap. Op 12 oktober debuteert Fassnacht in het nationale team van Zwitserland en dit jaar staat hij voor het eerst op een EK. De man die zeven jaar geleden nog op het niveau van Harkemase Boys speelde, is niet alleen meer bekend als figurant. Hij is een hoofdrolspeler geworden in het Zwitserse voetbal.