Dit artikel is vandaag gratis

Goed georganiseerd sc Heerenveen pakt een knap punt in De Kuip tegen Feyenoord

Doelman Andries Noppert van sc Heerenveen tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. Foto: ANP

Het tweede duel van dit seizoen voor sc Heerenveen is net als het eerste in 0-0 geëindigd. Echter stapten de Friezen in Rotterdam met een beter gevoel van het veld dan een week eerder in Fryslân tegen Excelsior.

Grote man bij sc Heerenveen was ook letterlijk de grootste man bij sc Heerenveen met zijn 2 meter en 3 centimeter: Andries Noppert. De Friese doelman dreef de Feyenoorders tot wanhoop met knappe reddingen op inzetten in het begin en slot van de wedstrijd. Daartussenin was het vooral de organisatie van sc Heerenveen dat het duel vormgaf.

Feyenoord nam vanaf de aftrap meteen de regie en Heerenveen mocht van geluk spreken dat het de openingsfase zonder kleerscheuren overleefde. Al mochten de complimenten in twee gevallen naar Noppert. Ook ging er een dankwoordje naar de dwarsligger, waar centrale verdediger Jacob Rasmussen van Feyenoord zijn kopbal op uiteen zag spatten.

Na een minuutje of twintig ging de storm iets liggen in De Kuip en konden de Friezen het hoofd eenvoudig boven water houden, zonder daarbij zelf tot echte kansen te komen. Heerenveen bleef vanuit een gesloten organisatie geduldig wachten op eigen helft op een mogelijkheid tot een gevaarlijke uitval.

Na rust een ander spelbeeld. Nu was het de ploeg van trainer Kees van Wonderen die de regie nam in De Kuip en Feyenoord terugdrong op de eigen helft. Oud-Cambuurtrainer Arne Slot, die vorig seizoen met Feyenoord de finale van de Conference League bereikte, greep na ruim een uur spelen in en bracht Orkun Kökcü en Oussama Idrissi in de ploeg voor Sebastian Szymanski en Patrik Walemark.

Dubbele wissel

Van Wonderen, die als speler van Feyenoord de UEFA Cup won in 2002, reageerde meteen met een eigen dubbele wissel. Sydney van Hooijdonk en Thibor Halilovic maakten plaats voor debutant Alex Timossi Andersson en nieuweling Simon Olsson, die vorige week al zijn debuut maakte. Feyenoord kwam iets meer van de eigen helft, maar in de problemen geraakte Heerenveen in die fase niet. De beste kans was voor Amin Sarr in minuut 73, maar zijn inzet van dichtbij stuitte op een been van Feyenoord-doelman Justin Bijlow.

Feyenoord vond geen antwoord op de goede organisatie van sc Heerenveen, iets waar Van Wonderen in het seizoen 2020/2021 al succes mee oogstte in Deventer toen hij Go Ahead Eagles naar de eredivisie coachte. De Rotterdammers brachten in het laatste kwartier de net aangetrokken spits Santiago Giménez binnen de lijnen, wat voor hernieuwde energie zorgde op de tribunes in De Kuip.

Die energie sloeg om in een storm in de laatste vijf minuten, plus de zeven minuten extra speeltijd. Maar weer bleek Noppert de grote pretbederver voor Feyenoord, want de Friese sluitpost was niet te passeren. Eerst was er de redding op de inzet van invaller Jens Toornstra, daarna het helpende lijf van Sven van Beek op een inzet van Kökcu en uit de daaropvolgende hoekschop was ook de kopbal van Gernot Trauner een prooi voor de doelman. Giménez dacht in de slotminuut van de extra tijd de bal bij de eerste paal nog binnen te glijden, maar de Mexicaan zag zijn inzet over het doel verdwijnen. Daarna kon het uitvak de spelers bedanken voor het verdiende punt.

Later meer over de wedstrijd tussen Feyenoord en sc Heerenveen (0-0) met analyses en reacties uit het kamp van Heerenveen.

Nieuws

menu