Dit artikel is vandaag gratis

Fierljepster Hanneke Westert uit Sneek springt in IJlst nieuw Nederlands meisjesrecord

De nieuwe Nederlandse recordhoudster Hanneke Westert uit Sneek wordt op het podium geflankeerd door nummer twee Hilde van der Wij uit Sint Jacobiparochie en de nummer Jeltske Terpstra uit Tzum. Foto: Edward

Fierljepster Hanneke Westert uit Sneek heeft maandagavond op de nieuwe schansen van IJlst een nieuw Nederlands meisjesrecord gesprongen. Met haar 16,78 meter sprong Westert 21 centimeter verder dan Marrit van der Wal op 4 augustus 2014. De fierljepster uit It Heidenskip deed dat ook in IJlst.

De 16-jarige Westert noteerde haar record in haar tweede sprong van de avond. Heel even dreigde ze de stok niet over het ‘dode punt’ te krijgen, maar door even in de stok te blijven hangen kon ze dat voorkomen. Vervolgens vloog ze naar de nieuwe recordscore. Het was voor Westert haar vijfde dagtitel.

Met een persoonlijk record van 16,23 meter ging Westert het seizoen in met de gedachte dat een Nederlands record binnen haar mogelijkheden zou moeten liggen. Het gebeurde maandag in IJlst. ,,Ik tocht dat ik efteroer falle soe’’, zo zei de gymnasiumleerling (zesdejaars) aan het Bogerman College. ,,Ik wachte efkes en doe koe ik dochs noch nei de oerkant komme.’’ Met het Nederlands record zijn voor Westert nog niet alle wensen in vervulling gegaan. ,,Stikem hoopje ik it earste famke te wêzen dy’t oer de santjin meter springt.’’

Onder ideale omstandigheden sprong het fierljeppersgilde in IJlst het ene na het andere persoonlijk record. In totaal waren het er negen. Het meest in het oog springende record kwam op naam van Bauke de Jong uit Parrega. De Jong sprong met 20,10 meter voor het eerst in zijn carrière over de 20 meter. Het was goed voor de allereerste dagzege in De Jongs carrière.

De Jong hield met zijn zege een mooie traditie in stand, want hij was alweer de elfde fierljepper die dit seizoen een wedstrijd in de Topklasse won. De wedstrijd in IJlst was de twaalfde dit seizoen. Alleen klassementsleider Oane Galama won twee wedstrijden. In IJlst kwam Galama niet in de buurt van de winnende afstand. Zijn tweelingbroer Ysbrand Galama deed dat wel. Met 20,07 meter en 20,03 meter moest hij de winst net aan De Jong laten. ,,En dat gun ik Bauke fan herte’’, zo liet hij en public weten. Met 20,02 meter eindigde Nard Brandsma op een derde plaats. De regerend Fries kampioen maakte in IJlst zijn rentree na een paar weken rust. Hij sloeg de finale nog wel over.

Schansrecord

Bij de junioren pakte Wisse Broekstra uit Tzummarum zijn achtste dagtitel. Broekstra sprong met 20,42 meter een schansrecord. Met zijn sprong bleef hij slechts elf centimeter verwijderd van het Fries juniorenrecord van Rutger Haanstra. Het was voor Broekstra geen persoonlijk record. Dat staat op 20,72, een afstand die Broekstra sprong in de jongenscategorie.

Bij de vrouwen won Inger Haanstra uit It Heidenskip haar eerste dagtitel dit seizoen met een afstand van 14,68. Bij de jongens greep Auke Jan Jilderda uit Burgum in een nieuw persoonlijk record van 17,14 meter zijn vierde seizoenszege.

Nieuws

menu