Voetbalster Sisca Folkertsma uit Sloten speelt volgend jaar Champions League met FC Girondins de Bordeaux

Sisca Folkertsma heeft een prachtige transfer te pakken naar het buitenland. De 24-jarige Friezin, die in haar geboorteplaats Sloten begon met voetballen bij vv Sleat, tekende vandaag een contract bij het Franse FC Girondins de Bordeaux.

Sisca Folkertsma toont het shirt van FC Girondins de Bordeaux, waar ze een contract heeft getekend tot de zomer van 2023.

Sisca Folkertsma toont het shirt van FC Girondins de Bordeaux, waar ze een contract heeft getekend tot de zomer van 2023. Foto: FlowSports

Folkertsma begon al op jonge leeftijd te voetballen bij Sleat en droeg daarna nog het shirt van ONS Sneek en sc Cambuur. In 20212 kwam ze terecht bij sc Heerenveen en debuteerde op vijftienjarige leeftijd in de eredivisie. Na drie seizoenen vertrok ze uit Fryslân en tekende ze een contract bij PSV. Na twee seizoenen in Eindhoven en daarna nog een seizoen bij Ajax, trok ze in 2018 naar FC Twente.

De middenveldster werd drie keer op rij landskampioen, veroverde de KNVB Beker en de Eredivisie Cup. In 2016 werd ze international bij Oranje en ze was reserve bij het Europees kampioenschap van 2017, dat door Nederland gewonnen werd. Pech trof haar in maart 2019, toen ze tijdens een wedstrijd tegen Ajax haar kruisband scheurde. Ze miste daardoor het wereldkampioenschap voetbal met de Oranje Leeuwinnen.

Een jaar later keerde ze terug en sindsdien keek de Friezin niet meer om. Momenteel maakt Folkertsma zich met Oranje op voor de Olympische Spelen, waar ze hoogstwaarschijnlijk een basisplek krijgt als rechtsback. Het experiment dat bondscoach Sarina Wiegman twee weken geleden uitoefende met Folkertsma in de achterhoede, pakte goed uit in een oefencampagne.

Volgende stap

„Ik ben klaar voor een volgende stap in mijn carrière”, reageerde Folkertsma. ,,Na negen jaar op het hoogste niveau in Nederland te hebben gespeeld en vijf prijzen te hebben gewonnen, kijk ik uit naar mijn eerste buitenlandse avontuur. Bordeaux gaat volgend jaar de Champions League in en ik heb bovendien goede verhalen gehoord van Katja Snoeijs die daar ook speelt. Ik kijk er naar uit om na de Olympische Spelen aan te sluiten bij Bordeaux.”

De Franse club eindigde vorig seizoen op de derde plek. Daarmee kwalificeerde Bordeaux zich voor het eerst voor de Champions League.