Fuseren? DIO en De Griffioen hebben alleen nog ’t jawoord nodig

Fuseren. Er zijn mensen bij wie de haren, alleen al bij het het aanhoren van het woord, recht overeind gaan staan. En toch, eens komt de dag dat alle stormen zijn geluwd, dat het verstand heeft gezegevierd en dat de slotconclusie is: beter zo.

DIO-aanvoerder Martijn Wieldraaijer vecht een verbeten duel om de bal uit.

DIO-aanvoerder Martijn Wieldraaijer vecht een verbeten duel om de bal uit. Foto: Rens Hooyenga

Misschien is de wens de vader van de gedachte, maar Bert Beijert (54) heeft goede hoop dat voetballend Oosterwolde over drie jaar soortgelijk oordeelt over de fusie. Vanaf komende zomer opereren DIO Oosterwolde (van 1 december 1925) en plaatsgenoot De Griffioen (van 21 oktober 1959) onder één paraplu. Toch? ,,Zolang er geen ja is, kan het ook nog nee worden”, zegt de vice-voorzitter van DIO met enige reserve. ,,Maar ik heb goede hoop dat het doorgaat. Eén voetbalclub is cruciaal voor de toekomst van het voetbal in Oosterwolde.”

Business as usual

Het is zondagmiddag, 14.00 uur, en het vlaggenschip van DIO stelt zich in formatie op. Business as usual. En toch is het einde van het zondagvoetbal, in ieder geval prestatief, nabij. Volgende week maandag worden de leden van beide verenigingen in de kantine van de Scholengemeenschap Stellingwerf College in Oosterwolde over de definitieve plannen bijgepraat.

Veel is al duidelijk. Bijvoorbeeld dat er op zaterdag wordt gevoetbald en dat het eerste elftal op het huidige complex van DIO Oosterwolde gaat spelen. Maar op die avond krijgen de leden ook het antwoord op andere vragen. Zoals: wat wordt de naam van de nieuwe club. Sportclub Oosterwolde, vv Oosterwolde en gewoon Oosterwolde zingen op Sportpark Oostenburg rond. En nog wat: in welke kleuren gaat de nieuwe vereniging spelen. Zwart, zo heeft Martijn Wieldraaijer, aanvoerder van DIO, ergens gehoord.

Ik heb een overstap nooit overwogen, maar het lijkt me heerlijk om op zaterdag te spelen

Wat wel duidelijk is, zo zegt Beijert, is dat ,,we niet meer gaan veranderen”. Of de grote meerderheid het er mee eens is, moet op maandag 23 september blijken als de leden van beide verenigingen afzonderlijk van elkaar over het fusievoorstel stemmen. De tijd lijkt er rijp voor, maar niemand in Oosterwolde (bijna 10.000 inwoners) die de uitkomst zeker weet. Immers, in 2013 werd er ook al over een fusie gesproken. Besturen van beide verenigingen stelden een intentieverklaring op, maar de inkt van het document was amper opgedroogd of een grote meerderheid van de leden van De Griffioen wierp het stuk in de prullenmand. Geen fusie. No way.

Van zondag naar zaterdag: Fries voetballandschap verandert in rap tempo

Prestatievoetbal op zondag wordt in de provincie Fryslân steeds minder populair. Daarmee is onze provincie geen uitzondering op een trend binnen Nederland die al een aantal jaren gaande is. Helemaal verdwijnen zal het zondagvoetbal nooit, maar opvallend is wel dat de afname in de laatste jaren een stuk sneller gaat dan in de jaren ervoor.

Beren op de weg

Zes jaar later ziet het landschap er anders uit, al ziet Jan de Jong (67) toch ook nog wel beren op de weg liggen. De Jong, al 55 jaar lid van DIO, weet dat een fusie gevoelig ligt, maar dan vooral ‘aan de andere kant’. ,,Best kans dat je vrijwilligers van De Griffioen nooit meer op een voetbalveld ziet.” De Jong zelf moet ook nog aan het idee wennen. ,,Maar ik zie wel meer voordelen dan nadelen. Het kan gewoon niet anders.” En dus zal hij ook volgend seizoen op maandagochtend het loopje naar Sportpark Oostenburg blijven maken om samen met zijn gepensioneerde vrienden allerlei hand-en-spandiensten voor DIO (Door Inspanning Ontspanning) te verrichten. De club zit in zijn hart.

Dat geldt evenzo voor Wieldraaijer. En dat zal niet veranderen nu hij vanaf komend seizoen op een andere dag gaat voetballen, een ander kleur shirt zal dragen en onder een andere clubnaam speelt. ,,Ik heb nooit een overstap naar een zaterdagclub overwogen, maar het lijkt me heerlijk om op zaterdag te spelen. Na de tijd met z’n allen de kantine in en zondags lekker vrij”, zo vindt de twintigjarige captain van DIO. Dat DIO bij een fusie dit seizoen in de zondag derde klasse D nergens voor speelt, dat is dan maar zo. ,,Als we kampioen worden zal het feestje net zo groot zijn.”

JV Oostenburg

Sinds 2008 speelt de jeugd al onder één paraplu. In de beginjaren was de JV Oostenburg een groot succes, maar dat bleef niet zo. ,,De JVO is, ook budgettair, afhankelijk van de beide moederverenigingen. Dat heeft wel eens gebotst”, bekent Beijert. ,,In de laatste acht jaar hebben we drie of vier besturen gehad. Dat is niet goed. Het is niet voor niets dat ouders ons hebben gevraagd of een fusie weer op de agenda zou kunnen komen te staan.” Er is nog een wereld te winnen, vindt ook Wieldraaijer. ,,Er zijn tijden geweest dat zowel DIO als De Griffioen drie A-elftallen had. Nu is de jeugd bij elkaar en is er één A-elftal. Dan gaat er iets niet goed.”

Als het fusiefeestje wordt gevierd, dan zal ook de kantine van DIO worden aangepakt. ,,We worden een nieuwe vereniging, waar iedereen zich thuis moet voelen. En waar voelt iemand zich thuis? In de kantine! De kantine is dus een heel belangrijk iets”, aldus Beijert, voor wie het vaststaat dat de fusie een succes zal worden. ,,Misschien verliezen we door een fusie een paar leden en duurt het even voordat alles soepeltjes draait. Maar ik weet zeker dat áls het goed draait, dat ze allemaal terug zullen komen.”

Weinig ophef na 'logische' indeling amateurvoetbal (+competitie-indeling)

Twee clubs maakten deze zomer de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal: Udiros uit Nieuwehorne en Irnsum. Beide clubs speelden afgelopen seizoen in de vierde klasse A en stappen nu op het laagste niveau - de vijfde klasse B - in. Met LAC Frisia 1883 is er nog een nieuw gezicht in het zaterdagvoetbal.

Wordt vervolgd dus. Voorlopig wordt er nog ‘gewoon‘ op zondag prestatief gevoetbald. Zoals ook op deze zonnige zondagmiddag, als zondag vijfdeklasser Zevenhuizen voor de beker op bezoek komt . Goed is het niet altijd, vermakelijk wel. Dat dat laatste zo mag blijven op Sportpark Oostenburg.

DIO Oosterwolde - Zevenhuizen 5-4 (4-1). 5. Tim Dijkstra 1-0, 11. Dijkstra 2-0, 21. Klaas Jelsma 2-1, 31. Niels Lindeboom 3-1, 38. Joska Nendissa 4-1, 48. Tim Wekema 4-2, 52.. Martijn Wieldraaijer (pen.) 5-2, 64. Wekema 5-3, 90. Wekema 5-4.

Nieuws

menu