De Grouster Amateur Voetbal Club GAVC viert het 100-jarig bestaan als zaterdagvereniging

GAVC gaat volgend seizoen met de hoogste seniorenelftallen op zaterdag voetballen. Dat hebben de leden maandagavond op een extra ledenvergadering beslist.

44 aanwezigen, 30 stemmen voor. Na bijna 100 jaar gaat GAVC met het prestatievoetbal naar de zaterdag

44 aanwezigen, 30 stemmen voor. Na bijna 100 jaar gaat GAVC met het prestatievoetbal naar de zaterdag Foto: Twitter GAVC

Met de overstap volgt GAVC de afslag die vele andere (grote) Friese amateurvoetbalclubs de afgelopen jaren al namen. Het moment van de overstap is wel opvallend: juist volgend jaar bestaat de Grouster Amateur Voetbal Club 100 jaar.

GAVC werd op 22 oktober 1922 opgericht en altijd was zondag de speeldag. Maar de tijden zijn veranderd, zo merkte ook Bert Nicolai in de twaalf jaar dat hij nu voorzitter is van de club. ,,Tweeënhalf jaar geleden klonk er een duidelijke roep vanuit de A-selectie om de overstap te maken naar de zaterdag. Daar zijn we als bestuur mee aan de slag gegaan. Je doet dit werk tenslotte voor de voetballers.”

Op de extra AV waren gisteravond 44 stemgerechtigden aanwezig. Met de dertig voorstemmers was de zaak beklonken. Een hamerstuk was het overigens geenszins. Nicolai: „De hazen kunnen altijd anders gaan lopen dan je vooraf hebt ingeschat. Denk maar aan wat er drie jaar geleden bij VC Trynwâlden gebeurde.” In Oentsjerk stonden alle seinen op groen om de prestatie-elftallen op zaterdag te laten voetballen, maar toen er werd gestemd rolde toch de zondag uit de bus. Overigens gaan er binnen VC Trynwâlden toch weer geluiden op om het besluit te herzien. Om de meningen te peilen hield het bestuur vorige week een inloopspreekuur.

Horizontaal overstappen

Anders dan zondagclubs die eerder de overstap maakten hoeft het eerste elftal van GAVC niet in de vijfde klasse te beginnen. Met ingang van het seizoen 2022/’23 is het voor standaard mannenteams uitkomende in de eerste klasse of lager namelijk mogelijk om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom. U

iteraard gaat GAVC van die mogelijkheid gebruik maken. Nicolai: ,,Al onze hoogste jeugdteams spelen in de hoofdklasse. Daarom hebben we toen we tweeënhalf jaar geleden aan deze klus begonnen ook uitdrukkelijk tegen de spelers van het eerste gezegd: wacht nog even met wat je doet.”

Weerstand tegen het besluit was er amper. „Maar die was er wel. En dat mag ook als je 99 jaar lang op zondag hebt gespeeld”, aldus Nicolai. Overigens blijft er ruimte voor recreatief voetbal op zondag. „Als er zich daar twintig man voor aanmelden, dan doen we dat.”