Geen uit- of thuispubliek meer om het voetbalgeweld terug te dringen? ‘Dan straf je zo veel mensen die hier niks mee te maken hebben, dat is de wereld op z'n kop’

Als het gedrag van voetbalsupporters niet verandert en er geweld in en rondom stadions blijft bestaan, dan volgen er ‘verdere restricties die de voetbalbeleving er niet leuker op maken’. Nog minder vaak uitpubliek, of minder of geen thuispubliek. Daarvoor waarschuwt minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid in een Kamerbrief.

Supporters van sc Heerenveen, met een spandoek 'Vuurwerk hoort niet op het veld', tijdens de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Volendam in het Abe Lenstra Stadion op 8 april 2023.

Supporters van sc Heerenveen, met een spandoek 'Vuurwerk hoort niet op het veld', tijdens de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Volendam in het Abe Lenstra Stadion op 8 april 2023. Foto: ANP

Jildou Visser, voorzitter van supportersvereniging FeanFan, zou het een teleurstelling vinden als het daadwerkelijk zover komt. ,,Ik wil voorop stellen dat ik het gedrag van een klein groepje dat ik eigenlijk niet eens supporters wil noemen, volledig afkeur. Maar er zijn wel maatregelen nodig”, reageert Visser.