Dit artikel is vandaag gratis

Hardloopster Hinke Schokker uit Eastermar haalt na jaren procederen toch haar gelijk in slepende dopingzaak

Marathonloopster Hinke Schokker in 2018, met haar paard. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Hinke Schokker is vrijgesproken van dopinggebruik. De hardloopster uit Eastermar testte in 2019 positief op een middel dat ze om medische redenen nam en werd voor twee jaar geschorst. Gisteren haalde ze in hoger beroep bij de tuchtrechter van het ISR (Instituut Sportrechtspraak) alsnog haar gelijk.

De reden van de vrijspraak is dat Schokker met terugwerkende kracht medische dispensatie heeft gekregen om modafinil te gebruiken. De atlete nam dat medicijn in eerste instantie – zonder doktersvoorschrift – tegen concentratieklachten en toen ze in 2019 Nederlands kampioen op de 100 kilometer werd, kwam de dopingcontroleur langs. Bij die controle volgde een positief testresultaat.

Verboden

Hoewel modafinil buiten competitie gebruikt mag worden door sporters, is het in wedstrijdverband verboden. Schokker zei in haar verdediging op tijd gestopt te zijn, maar dat haalde aanvankelijk niks uit. In het lange proces waarin ze vervolgens belandde hield Schokker steevast vol onschuldig te zijn.

Het met terugwerkende kracht aanvragen van medische dispensatie leidde uiteindelijk tot vrijspraak, na een eerdere afwijzing.

Lees ook

Nieuws

menu