Harkemase Boys is 75 jaar creatief, inventief en dankzij het karakter van het dorp een begrip in het amateurvoetbal

Een middagje De Bosk is door de jaren heen voor vele duizenden mensen een heerlijke voetbalmiddag geweest. Bakje koffie voor de aftrap, in de rust naar ‘t loket voor een warme rookworst en na het eindsignaal de befaamde afzakker in de kantine. Vandaag viert Harkemase Boys zijn 75e verjaardag.

Volle tribune tijdens het bekerduel tussen Harkemase Boys en Feyenoord in 2009.

Volle tribune tijdens het bekerduel tussen Harkemase Boys en Feyenoord in 2009. Foto: ANP

Mensen die er ooit eens geweest zijn, zullen het beamen. Een middagje De Bosk moet je als voetballiefhebber ervaren hebben. Of het nu tijdens een wedstrijd van Harkemase Boys 1 is of bij bijvoorbeeld het toernooi op Hemelvaartsdag; voetbalsfeer adem je zodra je door de toegangspoort stapt. Momenteel is Harkemase Boys de beste club van Fryslân, want geen club speelt hoger dan de Harkiten. De derde divisie is een mooi thuis voor de ambitieuze club, die ondanks twee door corona verpeste seizoenen bruist als nooit tevoren.

Vrijdag vond de ledenvergadering plaats. Geen massale opkomst, maar gewoon met een select groepje. ,,Pas als de prijs van het bier omhoog gaat, wordt het druk op de ledenvergadering”, klonk het met een lach uit de mond van voorzitter Sippe Heeringa. Waar veel clubs in coronatijd kozen voor een digitale ledenvergadering, wachtte het bestuur van Harkemase Boys geduldig af op een moment dat het weer op een ‘normale’ wijze kon. ,,Wij praten liever echt met elkaar. Volgens de statuten moeten wij voor 1 juli een ledenvergadering hebben gehad. Daar houden we ons aan. En wat is er mooier dan een ledenvergadering organiseren aan de vooravond van ons jubileum?”

Sport Staalt Spieren

Gevoetbald wordt er in Harkema al langer dan 75 jaar. In de jaren dertig al voor het eerst, om precies te zijn. In Harkema was al een zondagclub, waarmee de werkende bevolking zich affilieerde. Maar in Harkema was de werkloosheid hoog en dus genoeg tijd om ook op zaterdag te voetballen. Zo ontstond SSS (Sport Staalt Spieren), maar na een paar jaar verdween de club door een gebrek aan financiën.

Het duurde tot een jaar na de Tweede Wereldoorlog voordat de drang naar de bal terugkeerde. In het dorp lagen de plannen om een zondagclub op te richten al klaar. Een week voor de oprichting van Harkema Opeinde, zag Harkemase Boys het levenslicht. Een terugkeer van de naam SSS werd geweerd door de bond, aangezien er al meer clubs waren met deze naam. Faciliteiten waren schaars, maar oprichters Melle Holthuis en Bareld Weening sleepten Harkemase Boys met het nodige kunst- en vliegwerk door de lastige beginjaren. De clubkleur? Blauw.

Achter begraafplaats

Dat veranderde al snel in rood, omdat het voor voetballers lastig bleek om een blauw shirt te verkrijgen. Op een stuk bouwland achter de begraafplaats rolde de bal voor het eerst in wedstrijdverband. Niet veel later verhuisde de club naar een ander veld, vlakbij de huidige ijsbaan. De eerste titel behaalde Harkemase Boys in 1949 en in 1952 promoveerde het uit de FVB naar de KNVB. De club keek vervolgens niet meer om.

In 1958 kwam de club terecht op sportpark De Fûgelkamp. Bij de komst van een paar nieuwe voetbalvelden in 1972 werd het oude hoofdveld (tegenwoordig het derde veld) verlaten en veranderde de naam van het complex in De Bosk. Op De Bosk kende Harkemase Boys in de jaren tachtig en negentig mindere jaren. Pas na de titel in de derde klasse van 1994 pakte de club de opwaartse lijn weer op.

Beroemde wedstrijd

Een van de meest legendarische wedstrijden uit de geschiedenis van Harkemase Boys is de kampioenswedstrijd in 1996/1997 in de eerste klasse. Twee duels voor het einde van seizoen koestert koploper ONS Sneek een voorsprong van vijf punten op Harkemase Boys. Als ONS op de voorlaatste speeldag verliest en de Harkiten winnen, komt alles aan op de laatste speeldag. Op De Bosk staan, voor 3500 toeschouwers, Harkemase Boys en ONS Sneek tegenover elkaar. Alexander Kuik brengt De Bosk in extase door al binnen tien minuten voor 1-0 te zorgen. Nog voor rust zet Jan Harm Schippers Harkemase Boys op 2-0. Martin Speelman brengt na een uur de spanning terug (2-1), maar een rake strafschop van Kuik bezorgt Harkemase Boys de titel. Daar verandert de 3-2 van Patrick Veltman niets aan.


Bekerwedstrijden

De club kent vele successen sinds die tijd, met meerdere titels in de hoofdklasse en eindzeges in de districtsbeker. Ook wedstrijden met betaaldvoetbalclubs in de KNVB-beker staan vers in het geheugen. Het bezoek van Feyenoord in 2009 (4-0 verlies), de winst op Willem II dankzij een fenomenale Oebele Schokker in 2011 (4-2) die resulteerde in een Friese twist met sc Heerenveenin het Abe Lenstrastadion (6-1 verlies). Zwarte bladzijden zijn er ook. Bijvoorbeeld de supportersrellen die het duel met Quick Boys in 2003 overschaduwden.

Hoe is het toch mogelijk dat een dorpsclub zo’n hoge status veroverd heeft in het Nederlandse voetbal? ,,Het is natuurlijk heel bijzonder dat een club uit Harkema zo hoog voetbalt”, aldus Heeringa. ,,Maar op een bepaald moment is er natuurlijk wel een bewuste keuze gemaakt met de komst van een sponsorgroep. Allemaal enthousiastelingen bij elkaar die ieder jaar wat centen opzij legden voor Harkemase Boys. Zo kon de club de beste spelers uit de regio naar Harkema halen.”

Niet moeilijk over doen

Waar er genoeg clubs zijn die verbolgen reageren als het gaat om het mogelijk betalen van spelers, maken ze daar in Harkema geen probleem van. ,,Geen exorbitante bedragen, maar een normale vergoeding op een legale wijze”, legde Heeringa uit. ,,Daar hoeven we ook helemaal niet moeilijk over te doen. Al is ons budget totaal niet te vergelijken met wat onze tegenstanders in de derde divisie besteden.”

Maar het draait uiteindelijk om het clubgevoel. De zaterdag op De Bosk. Het eerste team is de publiekstrekker, alle andere teams zijn de aorta van de vereniging. Onmisbaar op het veld en in de kantine. ,,Dat hebben we ontzettend gemist het laatste coronajaar”, zei Heeringa. ,,Maar op zijn ‘Harkema’s’ zijn we door deze vervelende situatie gebeukt en nu kijken we weer uit naar een nieuw en normaal seizoen. We hebben fantastische leden, vrijwilligers en een stabiele sponsorgroep. Het karakter van de mensen uit het dorp is al 75 jaar de kracht van Harkemase Boys. En dat jubileumfeest? Dat komt er volgend seizoen wel. Maak je daar maar geen zorgen over.”

Erelijst. Kampioen op het hoogste zaterdagniveau: 1956, 2003 en 2009. Districtsbeker Noord: 2006, 2007, 2009, 2011, 2013 en 2015.