Heerenveen beleeft met zes uit twee perfecte start in de eredivisie, maar zwak slotstuk tegen RKC Waalwijk bewijst andermaal de wisselvalligheid

Met zes punten uit de eerste twee duels beleeft sc Heerenveen vooralsnog een droomstart in de eredivisie, maar de benauwde zege op RKC Waalwijk (3-2) legde zaterdag tegelijkertijd opnieuw het wisselvallige karakter van de ploeg bloot.

Sven van Beek (r) probeert Michiel Kramer van de bal te zetten.

Sven van Beek (r) probeert Michiel Kramer van de bal te zetten. Foto: ANP

Het is een terugkerend fenomeen, dat Heerenveen-supporters de laatste jaren dikwijls tot wanhoop drijft. Speelt hun elftal eens een voortreffelijke eerste helft, na rust gaat het ondanks het aanvankelijke overwicht toch nog (bijna) mis, zonder dat iemand daar een goede verklaring voor heeft.

Zaterdag was het weer raak en bleek Heerenveen de wisselvalligheid die de ploeg vorig seizoen zo kenmerkte ‘vrolijk’ naar de nieuwe voetbaljaargang te hebben meegenomen. Anders kon het zwakke tweede bedrijf tegen RKC Waalwijk niet worden uitgelegd. Trainer Johnny Jansen zag zijn spelers na een comfortabele 3-0 voorsprong halverwege een tandje terugschakelen. ,,En dat kan absoluut niet op dit niveau.”

IJzersterke eerste helft

Voor het eerst sinds 7 maart 2020 speelde Heerenveen weer eens voor grotendeels gevulde tribunes (13.600 toeschouwers). Het inspireerde de ploeg van Jansen tot een ijzersterke eerste helft en door doelpunten van Henk Veerman (twee) en Tibor Halilovic stond er bij rust al een 3-0 voorsprong op het scorebord.

Wat naast de doelpunten opviel, was de souplesse waarmee Heerenveen zich bij vlagen een weg naar het doel van RKC-keeper Joel Castro Pereira baande. Niet dat alles goed ging, maar het plan om Siem de Jong in een vrije rol op links te laten rouleren met Halilovic zorgde voor verwarring bij de tegenstander uit Waalwijk en ook nieuweling Filip Stevanović baarde opzien, met goede acties en een slimme assist.

Niet helemaal goed

Geen enkele reden tot zorg, zou je zeggen. ,,Maar ondanks dat we het ook in het eerste kwartier na rust nog wel onder controle hadden, voelde ik dat het niet helemaal goed zat”, vertelde Jansen na afloop. Zijn gevoel werd bewaarheid, want in de 68e minuut deed RKC iets terug, via oud-Heerenveen-spits Jens Odgaard nota bene. Later scoorde ook Richard van der Venne.

Beide doelpunten waren onnodig geweest, oordeelde Jansen. ,,En of dat dan komt omdat het voor ons te gemakkelijk ging in de eerste helft is ook voor mij nog de vraag”, zei de oefenmeester uit Noordwolde. ,,Een ding is wel zeker: het moet beter, qua mentaliteit maar vooral fysiek. Daarin zitten we nog lang niet aan ons plafond.”

In ontwikkeling

Genoeg ruimte voor progressie dus, met net als een jaar geleden na twee wedstrijden al zes punten in de tas. Die moeten Jansen helpen om zonder druk van buiten verder te bouwen aan een elftal dat – zoals hij het zelf zegt – nog volop in ontwikkeling is en bovendien nog wel wat versterking kan gebruiken.

Of die er komt voor de transfermarkt op 1 september sluit, hangt af van veel factoren, zoals een eventueel vertrek van Joey Veerman. Maar door Mitchell van Bergens aanstaande transfer naar Middlesbrough wordt er financieel wel meer mogelijk, hoewel Heerenveen van de naar verluidt twee miljoen euro die met de overstap gemoeid is wel 20 procent af moet staan aan zijn vorige club Vitesse.

Extra spits

Naast een vervanger voor Van Bergen richt technisch manager Ferry de Haan zich de komende week andermaal op het aantrekken van een extra spits. Zodat Jansen voorin meer mogelijkheden krijgt en Veerman kan aflossen, mocht die een mindere fase doormaken of geblesseerd raken.

Feit is dat Heerenveen de, qua punten, perfecte start over een week een goed vervolg kan geven tegen AZ. Een opponent die de voorbije vijf jaar telkens te sterk was in het Abe Lenstra-stadion, maar dit seizoen ook al kwetsbaar bleek.

sc Heerenveen – RKC Waalwijk 3-2 (3-0). 14. Henk Veerman (pen.) 1-0, 30. Halilovic 2-0, 44. Henk Veerman 3-0, 68. Odgaard 3-1, 89. Van der Venne 3-2. Scheidsrechter: Nagtegaal. Gele kaarten: Van Ewijk (Heerenveen), Van der Venne, Kramer, Touba (RKC). Toeschouwers: 13.600.

sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Dresevic, Van Beek, Kaib; Kongolo, Joey Veerman, Halilovic (88. Shopov); Stevanovic (75. Nygren), De Jong (84. Woudenberg); Henk Veerman.

RKC Waalwijk: Pereira; Gaari, Meulensteen, Touba, Lutondo (46. Odgaard); Azhil (84. Oukili); Büttner; Bel Hassani (46. El Bouchataoui), Van der Venne, Bakari (70. Daneels); Kramer (69. Stokkers).