SC Heerenveen is in oefenduel met US Lecce na één helft klaar; onweer maakt voortijdig einde aan generale repetitie

De generale repetitie van sc Heerenveen voor de competitiestart duurde zaterdagavond welgeteld 45 minuten en veertien seconden. Toen maakte een onweersbui een voortijdig einde aan het oefenduel met het Italiaanse US Lecce.

Centrale verdediger Ibrahim Dresevic, de vervanger van Pawel Bochniewicz, moest halverwege de eerste helft van het oefenduel met US Lecce geblesseerd naar de kant.

Centrale verdediger Ibrahim Dresevic, de vervanger van Pawel Bochniewicz, moest halverwege de eerste helft van het oefenduel met US Lecce geblesseerd naar de kant. Foto: FPh/Riana Jongema

Zo was Heerenveen na een helft klaar en werd het een duur grapje. De club moest de afgelopen weken alle zeilen bijzetten om zes dagen voor de start van de competitie tegen Go Ahead Eagles in Deventer, nog een geschikte sparringpartner te vinden. Bovendien moest de Friese club de portemonnee trekken om de Serie B-club te kunnen bewegen naar Fryslân te komen, want de kosten waren volledig voor Heerenveen. En verzekeren tegen dergelijke calamiteiten is vaak niet mogelijk. Dus zat de Friese ploeg zaterdag feitelijk met een dubbele kater.

Standaardsituatie

,,Je wil graag een goed gevoel overhouden aan de laatste wedstrijd voor de start van de competitie en negentig minuten in de benen hebben. Dat is helaas niet gelukt en dat is vervelend”, vond doelman Erwin Mulder. De nieuwe aanvoerder van Heerenveen, opvolger van Henk Veerman die zelf bedankte voor die functie, baalde van de tegentreffer. ,,Ze hebben eigenlijk geen grote kansen gehad, maar we krijgen wel weer een goal tegen uit een standaardsituatie. Zoals wel vaker in de voorbereiding het geval was.”

Dat gebeurde ook tegen de nummer vier van afgelopen seizoen van de Italiaanse Serie B. Na een kwartier spelen kopte spits Coda, die geen strobreed in de weg werd gelegd, uit een hoekschop van Majer de bal onbereikbaar voor Mulder in de linkerbovenhoek. Dat was in een fase dat de gasten in het Abe Lenstrastadion de dienst uitmaakten. Maar het laatste halfuur was voor de thuisclub, die na 25 minuten spelen Ibrahim Dresevic geblesseerd kwijtraakte. Precies een week nadat Pawel Bochniewicz, de man die hij in de basis verving, in Zwolle met gescheurde kruisbanden uitviel.

Nieuwe dynamiek

,,Ik schrik niet zo snel. Volgens mij was het meer een ijsbeentje, maar ik hoop dat het meevalt. Het wordt op deze manier wel wat mager achterin en we moeten er voor waken dat we niet teveel mensen kwijtraken”, vond trainer Johnny Jansen. De Kosovaar werd vervangen door Syb van Ottele, die ondanks zijn jeugdige leeftijd en mindere ervaring een sterke indruk maakte. ,,Hij bracht meer nieuwe dynamiek.” Hij stond koud in het veld en toen was het alweer gelijk, dankzij een doelpunt uit het boekje.

En wie anders dan Joey Veerman drukte zijn stempel op die treffer. Hij zocht de combinatie door het hart van de Italiaanse defensie met Mitchell van Bergen, speelde aanvoerder Lucioni uit en prikte de bal via de binnenkant van de rechterpaal achter doelman Bleve, 1-1. Daarna was de thuisclub nog twee keer kansrijk via reserve-aanvoerder Tibor Halilovic en had naamgenoot Henk Veerman op aangeven van Rami Kaib 2-1 moeten scoren. Maar de spits miste de spitsvondigheid van een aanvalsleider.

1.700 kilometer

De tweede helft duurde welgeteld veertien seconden, toen scheidsrechter Jannick van der Laan na een donderslag een einde maakte aan het duel. De Italianen hadden weinig trek om daarna het duel nog te hervatten. Bovendien zou er volgens de weersvoorspelling nog een tweede onweersbui komen. En het gezelschap moest op vliegveld Eelde voor elf uur het luchtruim hebben gekozen voor een vlucht over 1.700 kilometer van tweeënhalf uur. ,,Ik had het gevoel dat er mogelijkheden lagen om de tegenstander de tweede helft weg te voetballen”, zei Jansen. ,,We zijn groeiende in onze manier van voetballen en dat moeten we nu nog gaan finetunen. Maar we zijn verder in onze ontwikkeling dan vorig seizoen.”

sc Heerenveen US Lecce 1-1 (1-1). 15. Coda 0-1, 26. Joey Veerman 1-1. Scheidsrechter: Jannick van der Laan (Cuijk). Gele kaart: Kongolo (sc Heerenveen). Bijzonderheid: 46. gestaakt vanwege onweer.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beenk, Dresevic (25. Van Ottele) en Kaib; Kongolo, Halilovic en Joey veerman; Van Bergen, Henk Veerman en Stevanovic.