Dit artikel is vandaag gratis

Heerenveen kan Ajax in eigen huis weer niet onder de vier treffers houden; het wordt 5-0 in de Johan Cruijff Arena

Alex Emilio Timossi duikt alleen op voor doelman Remko Pasveer, maar de doelman houdt de jonge Zweed van scoren af. Foto: ANP

Net als de voorgaande acht keer op bezoek in Amsterdam is sc Heerenveen er niet in geslaagd om Ajax onder de vier treffers te houden. Het werd zaterdag in de Johan Cruijff Arena zelfs 5-0 voor Amsterdammers; één doelpunt meer dan SC Cambuur zeven dagen eerder tegen kreeg.

De laatste acht onderlinge confrontaties in de Johan Cruijff Arena regende het ook doelpunten - 36 in totaal - en dan met name tegen het Friese netje. Zaterdag dreigde het opnieuw die kant uit te gaan, want in een kwartier tijd was het al 2-0 voor de Amsterdammers. Davy Klaassen, in de Champions League tegen Glasgow Rangers nog op de bank, was binnen vier minuten al trefzeker. Dusan Tadic kreeg van Rami Kaib alle tijd en ruimte om een voorzet te geven, die hij achter Andries Noppert kopte.

De Jouster goalie was in de zestiende minuut opnieuw kansloos. En weer stond Tadic met een verdekt genomen vrije trap aan de basis, waarna Kenneth Taylor vanaf een meter of twintig in de linkerhoek raak schoot, 2-0. Daar bleef het de eerste 45 minuten bij, omdat Ajax met het oog op het Europese optreden van dinsdag tegen Liverpool een tandje terug schakelde. En Heerenveen uit de schulp kroop, waarin het traditioneel in de Arena te lang verbleef.

Alex Timossi

De Friese ploeg had daarvan in het resterende deel van de eerste helft kunnen en moeten profiteren, maar Alex Timossi miste oog in oog met doelman Remko Pasveer. De twintigjarige Zweed mocht na drie invalbeurten in de basis beginnen, omdat zijn landgenoot Amin Sarr de afgelopen week ziek was geweest. Naast Timossi waren er ook mogelijkheden voor Sydney van Hooijdonk (naast) en Pawel Bochniewicz, maar miste de bal finaal in het vijfmetergebied voor Pasveer.

Mocht Heerenveen nog hoop hebben gehad op een beter resultaat dan was die hoop drie minuten na rust verdwenen, nadat Mohammed Kudus sterker was dan Sven van Beek en uit de draai de 3-0 achter Noppert prikte. En binnen het uur was het diezelfde Kudus, man of the match, die op aangeven van invaller Jorge Sánchez Noppert voor de vierde keer kansloos liet in Arena. Het werd nog erger voor Noppert c.s., want Brian Brobbey tekende twintig minuten voor tijd voor de 5-0.

Later meer vanuit Amsterdam, met reacties van spelers en trainer Kees van Wonderen.

Nieuws

menu