SC Heerenveen steekt de nodige zaken op van oefennederlaag (0-2) tegen Maccabi Tel Aviv, in eindfase van het veld valt nog veel te winnen

Heerenveen heeft gisteren de oefenwedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv verloren. In Putten wonnen de Israëliërs met 0-2. Bij vlagen kon het veldspel van de Friezen best bekoren, maar in de eindfase van het veld valt nog veel te winnen.

Tibor Halilovic in actie tijdens het oefenduel van sc Heerenveen met Makkabi Tel Aviv.

Tibor Halilovic in actie tijdens het oefenduel van sc Heerenveen met Makkabi Tel Aviv. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Hij had best leuke dingen gezien bij sc Heerenveen, ondanks het ietwat teleurstellende resultaat. Nu ziet een trainer in een oefenwedstrijd altijd wel bepaalde zaken waar hij iets mee kan, maar Johnny Jansen kon ze zo benoemen. ,,Het veldspel, de wil en vooral ook de durf om te voetballen, het creëren van overtalsituaties op het veld.” Het waren allemaal dingen die goed liepen.

In het opnoemen van de pluspunten zat het woordje ‘maar’ verstopt. Want een ploeg die alles goed doet, verliest niet. En dat deed Heerenveen wel (0-2). ,,Er waren bepaalde situaties waarin we er voetballend goed uitkwamen en dreiging creëerden. Maar die eindpass”, klonk het kritisch. ,,Op het moment dat die gegeven kon worden, gebeurde dat niet of was de pass slecht.”

Doorpakken

Het is iets wat hoort bij de voorbereiding. De trainer van sc Heerenveen is de eerste om dat te bevestigen. ,,Maar het moet wel echt beter. Ja, we zitten pas in de tweede week. Ja, het is pas onze derde oefenwedstrijd. Maar je mag een tegenstander best pijn doen op zo’n avond. Doorpakken als er zich een kansrijke situatie voordoet. En dat hebben we echt te weinig gedaan.”

Aan het veldspel van sc Heerenveen mankeerde niet zoveel gisteren. Voor zover mogelijk speelde Heerenveen met de sterkst denkbare opstelling op dit moment. Dat betekende met Joey Veerman en nog zonder de kersverse versterking Filip Stevanović. Zijn werkvergunning is nog niet rond en de hoop is dat hij bij het eerstvolgende trainingskamp kan aansluiten.

Loeren

Maccabi Tel Aviv, vorig jaar als tweede geëindigd in Israël, opent over tien dagen het seizoen met een wedstrijd om de Israëlische Supercup en zit dus al in de eindfase van de voorbereiding. De bezoekers kozen voor een behoudende tactiek. Inzakken, afwachten en loeren op de counter.

Die plaatste het al snel in de vijfde minuut, waarna nieuweling Milan van Ewijk geen andere optie zag dan een overtreding te maken om de snelheid uit de tegenaanval te halen. De afdraaiende vrije trap die Matan Hozez voor het doel bracht viel recht op het hoofd van de volledig over het hoofd geziene Sheran Yeini, die Erwin Mulder kansloos liet voor de 0-1.

Het maakte het er voor de tweehonderd aanwezige toeschouwers geen leukere wedstrijd van. Heerenveen redde zich zoals gezegd prima aan de bal, maar kon niet meer doelgevaar produceren dan enkele afstandsschoten. Pogingen van Joey Veerman en Arjen ter Heide verdwenen door de bomen heen het parkeerterrein op.

Valt mee

De grootste kans voor rust was voor Tibor Halilovic, die op aangeven van Veerman te veel tijd nodig had en de bal van dichtbij naast schoot. Mitchel van Bergen stuitte met een laag schot op de doelman en moest zich even later laten vervangen met een blessure, na een schop van de tegenstander. ,,Mitchel had wat last van zijn achillespees, maar het valt mee”, stelde Jansen gerust.

Kwetsbaarheden toonde Heerenveen ook. Met het hoge positiespel van de Friezen, werd de kwetsbaarheid ook duidelijk. Maccabi loerde op de tegenaanval en dwong Pawel Bochniewizc tot sprintduels met de rappe rechtsbuiten van de bezoekers. Het is niet de kracht van de verdediger, die Mulder dankbaar mocht zijn dat de schade voor rust niet verder opliep.

Rebound

Na rust leek Maccabi iets meer van zich af te willen bijten, maar van die gedachte kwam het al snel terug. Na een uur wisselde Jansen zijn sterkhouders en kregen jongere spelers hun kans. Veel te genieten viel er vanaf dat moment niet meer en na de late 0-2 van Dor Turgeman, die alert reageerde op een door Mulder weggegeven rebound, was het mooi geweest.

Jansen zag zijn spelers veel meters maken en de pressiemomenten af en toe goed uitvoeren. Maar soms ook niet. ,,En dan zie je meteen de kwetsbaarheid. We moeten nog heel veel zaken finetunen en daar gaan we veel energie instoppen. Ja, er staat een nederlaag. Maar we hebben goede dingen laten zien en aan de mindere dingen kunnen we werken. Het is pas onze tweede week samen. In die zin was het voor ons een prima avond, waar we wat van leren.”

sc Heerenveen - Maccabi Tel Aviv 0-2 (0-1). 5. Sheran Yeini 0-2, 88. Dor Turgeman 0-2.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Dresevic, Bochniewiscz (60. Van Ottele), Kaib (60. Akujobi); Kongolo (60. Zaal), J. Veerman, Halilovic (70. Wendt); Van Bergen (44. Nygren), H. Veerman (60. Driouch), Ter Heide (60. Shopov).