Heerenveen maakt leed bij TOP niet nog erger

Op 21 december 2011 won Heerenveen in de achtste finales van de KNVB beker met 11-1 van FC Oss. In het eigen stadion waren de Friezen gisteren een stuk milder voor de door corona zwaar getroffen opponent uit Brabant: 3-1.

Joey Veerman (rechts) viert samen de aangever Hamdi Akujobi de 1-0 van Heerenveen.

Joey Veerman (rechts) viert samen de aangever Hamdi Akujobi de 1-0 van Heerenveen. Foto: Henk Jan Dijks

En zo bleef de 11-1 uit 2011, zoals verwacht, in de boeken staan als de grootste zege van Heerenveen op een profclub sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. Waar in 2011 Luciano Narsingh (2), Bas Dost (2), Rajiv van La Parra (2), Filip Djuricic (2), Sven Kums, Daryl Janmaat en Jeffrey Gouweleeuw voor de doelpunten tekenden, waren dat gisteren Joey Veerman, Benjamin Nygren en Rodney Kongolo.

Lange tijd bleef het gisteren onzeker of het duel in de eerste ronde van de KNVB beker wel doorgang zou kunnen vinden. Net als buurtclubs PSV en NAC Breda kampt TOP Oss, de nummer veertien van de eerste divisie, sinds vorige week met een corona-uitbraak. Vrijdagmiddag bleek dat vijf spelers het virus hadden opgelopen, waardoor het competitieduel een paar uur later tegen Jong FC Utrecht te elfder ure nog moest worden geannuleerd.

Nieuw coronageval

Uit een laatste test gisteren bleek dat van het kwintet besmette spelers er twee het virus niet meer onder de leden hebben. Wel kreeg TOP Oss-trainer Klaas Wels te maken met één nieuw geval, waardoor hij in het Abe Lenstrastadion geen beroep kon doen op aanvoerder Rick Stuy van den Herik, Lion Kaak, doelman Ronald Koeman jr. en de ervaren verdediger Niels Fleuren. Uiteindelijk reisde TOP Oss gistermiddag met een selectie van veertien veldspelers en twee doelmannen naar Fryslân af.

Tot grote opluchting van trainer Johnny Jansen is Heerenveen er tot dusver in geslaagd om het virus buiten te deur te houden. Daardoor kon Jansen voor het duel met TOP Oss, dat eerder dit seizoen SC Cambuur op 2-2 hield, de keuzes maken die hij wilde maken. Bijvoorbeeld het trio Oliver Batista Meier, Jan Paul van Hecke en Sherel Floranus (lichte hamstringklachten) rust geven. Daarmee kwamen er basisplekken vrij voor Ibrahim Dresevic, Sieben Dewaele en Hamdi Akujobi.

Standje gemakzucht

De laatste had in de elfde minuut mede een hand in de openingstreffer van Heerenveen. De voorzet van de rechtsback kwam via een Brabants been bij Joey Veerman, die vanaf de rand van het strafschopgebied hard en zuiver uithaalde: 1-0. Daarmee had Heerenveen, de bovenliggende partij, de in dergelijke duels zo vurig gewenste vroege voorsprong. Maar tot ergernis van Jansen verkwanselde Heerenveen de kansen die dit bood. De ploeg verviel in standje gemakzucht en nadat Dennis van der Heijden en Giovanni Büttner nog hadden verzaakt om dit af te straffen viel de gelijkmaker na een klein half uurtje uiteindelijk wel. De assist van Van der Heide (hakje) was fraai, het afronden van Joshua Sanches (diagonale schuiver) idem dito: 1-1.

Voordat Heerenveen in paniek kon schieten stelde het orde op zaken. Vier minuten na de gelijkmaker kreeg Joey Veerman de bal in het strafschopgebied van TOP Oss ietwat gelukkig mee, waarna het voor de Zweedse nieuweling Benjamin Nygren een koud kunstje was om de assist van de Volendammer tot doelpunt te promoveren (2-1). Zeven minuten later gaf Nygren zelf de assist op de 3-1. Bij de tweede paal kopte Rodney Kongolo de corner van de vleugelaanvaller fraai binnen.

In de tweede helft zakte het spel van Heerenveen opnieuw naar een bedenkelijk niveau terug, hetgeen TOP Oss de gelegenheid gaf om mee te voetballen. De Brabanders kregen ook kansen, maar Heerenveen-doelman Erwin Mulder wenste niet mee te werken aan nog meer Brabantse doelpunten. Aan de andere kant had Van Bergen de definitieve beslissing op de voet, maar de uithaal van de vleugel-aanvaller spatte op de paal uiteen. 3-1 was ook wel prima, zeker voor TOP Oss. Met de uitslag en het vertoonde spel bleef de Brabanders erger leed dan de corona-uitbraak bespaard.

Vier thuiszeges op rij

En zo won Heerenveen voor de vierde keer op rij een thuiswedstrijd. Dat gebeurde voor het laatst vijf seizoenen geleden, toen Heerenveen in het najaar van 2015 na de 1-0 zege in de bekerwedstrijd tegen Helmond Sport in het Abe Lenstrastadion achtereenvolgens met SC Cambuur (2-0), Roda JC (3-0) en Excelsior (2-1) afrekende. Het was uiteindelijk ADO Den Haag dat, tegen alle verwachtingen in en nog hardhandig ook (0-4), een einde aan de mooie reeks maakte.

Laat het voor Heerenveen een wijze les zijn als AZ volgende week zondag naar Fryslân komt. Het zijn echter zaken waar Jansen zich nog niet om bekommert. Komende zondag is op Spangen eerst nog Sparta Rotterdam de tegenstander. Dat het beter moet dan tegen TOP Oss is helder.

sc Heerenveen - TOP Oss 3-1 (3-1). 11. Joey Veerman 1-0, 29. Joshua Sanches 1-1, 33. Benjamin Nygren 2-1, 40. Rodney Kongolo 3-1. Scheidsrechter: Edgar Bijl. Toeschouwers: 0.

sc Heerenveen: Mulder; Akujobi (80. Floranus), Dresevic, Bochniewicz en Woudenberg; Kongolo en Joey Veerman; Dewaele (72. Hajal); Van Bergen, Henk Veerman en Nygren (72. Llanez).

TOP Oss: Geens; David, Piqué, Sanches en Rooskens; Van Nispen, Hutten, Overgoor (61. Lammers) en Büttner (72. Aramburu); Van der Heijden en Remans (Guezen).

Nieuws

menu