Heerenveen begint met krappe zege op Go Ahead Eagles aan nieuw seizoen en is in ieder geval voor een nacht koploper van de eredivisie

89 dagen na het einde van het vorige seizoen begon sc Heerenveen gisteren in Deventer aan de nieuwe voetbaljaargang. Zonder groots spel legde de formatie van trainer Johnny Jansen promovendus Go Ahead Eagles over de knie (0-1).

Tibor Halilovic juicht nadat hij Heerenveen ietwat gelukkig op 0-1 heeft gezet.

Tibor Halilovic juicht nadat hij Heerenveen ietwat gelukkig op 0-1 heeft gezet. Foto: ANP

Door de zege gaat Heerenveen als koploper van de eredivisie de nacht in. Een status waaraan zo vroeg in het seizoen uiteraard nog niet te veel waarde moet worden gehecht en die de ploeg zaterdag waarschijnlijk alweer kwijt raakt. ,,Maar voor het gevoel is het lekker om zo te beginnen”, sprak trainer Johnny Jansen na afloop. ,,Deze punten hebben we maar weer.”

Heerenveen had tot gisteren al een opvallend goede trackrecord wat betreft uitwedstrijden in de eerste speelronde van de competitie. Sinds de eeuwwisseling begon de ploeg twaalf keer op vreemde bodem aan de eredivisie en daarvan ging alleen de krachtmeting met FC Utrecht in het seizoen 2000/2001 verloren (2-0).

Gunstige trend

Wie alle openingsduels (uit én thuis) die Heerenveen de voorbije twintig jaar speelde op een rij zet, ziet sowieso al een gunstige statistische trend. Slechts vier keer werd er verloren (in 2014 tegen FC Dordrecht voor het laatst), acht keer leverde de eerste wedstrijd meteen een overwinning op en negen keer eindigde de ouverture in een gelijkspel.

Of Jansen deze geschiedenis tijdens zijn wedstrijdbespreking heeft aangehaald? Waarschijnlijk niet. De trainer weet dat statistieken interessant zijn en van steeds grotere waarde worden binnen de voetballerij, maar in het verleden behaalde resultaten bieden nu eenmaal geen garantie voor de toekomst. Zeker als je bedenkt dat de samenstelling van een professioneel voetbalteam aan het einde van de zomer nooit hetzelfde is als het jaar ervoor.

Schone lei

Zodoende trapte Heerenveen vrijdag met een schone lei af voor wat in ieder geval een beter seizoen moet worden dan het vorige. Toen opende de ploeg van Jansen na een slechte voorbereiding weliswaar goed, maar zakte Heerenveen na de winterstop steeds verder weg op de ranglijst en bleken de play-offs een brug te ver.

Niet dat die voor Heerenveen anno 2021 de heilige graal moeten zijn, veel belangrijker is het creëren van een elftal waarin de eigen aanhang zich herkent. Als er maar genoeg passie, strijd en beleving te zien is en de taken naar behoren worden uitgevoerd, dan zal er geen supporter zijn die klaagt, doceerde Jansen al eens.

Droomstart

In dat kader was het optreden van Heerenveen op de Adelaarshorst nog geen alleszeggende graadmeter, wel beleefde de Friese formatie een droomstart van het seizoen, door al na zes minuten op voorsprong te komen. Een van richting veranderd afstandsschot van Tibor Halilovic bleek Go Ahead-doelman Warner Hahn (ex-Heerenveen) te machtig.

Na die vroege 0-1 ontstond een weinig spectaculair duel in een overigens schitterende ambiance, dankzij de toeschouwers die eindelijk weer eens in groten getale naar de Vetkampstraat mochten komen. Zij zagen dat Heerenveen de betere ploeg was, meer creëerde, maar ondanks kansen voor Henk Veerman en Arjen van der Heide (beide over) geen tweede keer scoorde.

Compleet onder druk

In de tweede helft nam Go Ahead het initiatief over en ontsnapte Heerenveen een aantal keer aan de, gezien het spelbeeld, terechte gelijkmaker. ,,Maar we hebben het gered”, sprak Erwin Mulder uiteindelijk opgelucht. ,,Ze zetten ons na rust compleet onder druk en daar gingen we niet goed mee om”, was de keeper eerlijk. ,,We moeten de bal dan beter vasthouden voorin.”

Jansen kon Mulder daar alleen maar gelijk in geven. ,,We vergaten 0-2 te maken en gaven Go Ahead daardoor het gevoel dat er iets te halen viel, terwijl er ook ruimte voor ons lag. Dat is jammer”, zei de trainer, die wel een strijdend elftal had gezien. ,,Daarom zijn dit ondanks de mindere tweede helft drie mooie punten.”

Onduidelijk

Ondertussen blijft het onduidelijk hoe de selectie van Heerenveen er na 31 augustus uit komt te zien, wanneer de transfermarkt sluit. Mitchell van Bergen wil graag weg, maar tot op heden heeft nog geen geschikte club zich gemeld. Dat geldt niet voor Joey Veerman. De sierlijke spelmaker heeft aangegeven toe te zijn aan een volgende stap en al verschillende potentiële nieuwe werkgevers toonden interesse. Geen van hen was echter bereid om aan de forse vraagprijs van Heerenveen – circa twaalf miljoen euro – te voldoen.

Mochten beide spelers de komende weken alsnog vertrekken, dan moet Heerenveen snel schakelen om vervangers aan te trekken, al heeft het met met Van der Heide, Filip Stevanovic en Benjamin Nygren wel drie andere flankspelers in huis. Ook het middenveld is redelijk bezet.

Waar technisch manager Ferry de Haan eventueel te ontvangen transfergelden dan wel aan uit moet geven? Een extra spits. Henk Veerman is, net als vorig seizoen, de enige centrumaanvaller in de selectie en kan wel wat concurrentie gebruiken. Al was het alleen maar om de Volendammer wat gemakkelijker te kunnen wisselen als-ie, zoals tegen Go Ahead, een keer zijn dag niet heeft.

Go Ahead Eagles - sc Heerenveen 0-1 (0-1). 7. Halilovic 0-1. Scheidsrechter: Blom.

Go Ahead Eagles: Hahn; Deijl, Nauber, Bakker, Kuipers; Lucassen, Brouwers (67. Botos); Berden (68. Cardona), Rommens, Oratmangoen (74. Heil); Lidberg (74. Mulenga).

sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Kaib; Kongolo, Halilovic (73. De Jong), Joey Veerman; Van Bergen, Henk Veerman (89. Hajal) en Van der Heide (67. Stevanovic).