Heerenveen speelt tegen RKC voor het eerst sinds maart 2020 weer in een gevuld Abe Lenstra-stadion, maar ziet Mitchell van Bergen naar Middlesbrough vertrekken

Voor het eerst sinds maart 2020 zijn de tribunes van het Abe Lenstra-stadion zaterdag weer grotendeels gevuld met fans, maar een garantie op succes tegen RKC Waalwijk is dat volgens Heerenveen-trainer Johnny Jansen geenszins.

Johnny Jansen wordt geïnterviewd voor de laatste thuiswedstrijd van vorig seizoen tegen Sparta Rotterdam.

Johnny Jansen wordt geïnterviewd voor de laatste thuiswedstrijd van vorig seizoen tegen Sparta Rotterdam. Foto: Cor Lasker Cor Lasker

Soms verbaast Jansen zich wel eens over het gemak waarmee er door mensen op voorhand over winnen van clubs als RKC, Sparta en NEC wordt gepraat. Het beeld dat Heerenveen weinig moeite met zulke ‘zwakkere broeders’ zou moeten hebben, klopt volgens hem niet, ,,omdat het niveau binnen de eredivisie gewoon ontzettend dicht bij elkaar ligt. Daardoor moeten wij áltijd spijkerhard knokken voor een goed resultaat.”

Dat lukte een week geleden, ondanks een mindere tweede helft, wel in Deventer, waar Heerenveen met één doelpunt verschil van Go Ahead Eagles won (0-1). ,,En als ik kijk naar hoe we trainen, dan zie ik elke dag ontwikkeling”, zei Jansen vrijdag in zijn vooruitblik op de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen RKC. ,,Wij zijn geen Ajax, dat zoveel miljoenen op de bank heeft om spelers mee te kopen, maar moeten het hebben van structuur en een duidelijk plan. Vanuit daar is het de kunst om alles stap voor stap beter uit te voeren.”

Zeventien maanden geen volle tribunes

Tijdens het duel met RKC wordt Heerenveen voor het eerst in bijna anderhalf jaar tijd weer aangemoedigd door een flinke schare fans. Op 7 maart 2020, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, verloor de ploeg in een uitverkocht huis van Ajax, maar daarna bleven de meeste stoeltjes in het Abe Lenstra-stadion zeventien maanden lang leeg.

Natuurlijk, er waren vorig seizoen thuisduels met Willem II (4000 toeschouwers), VVV-Venlo (6500) en PEC Zwolle (2000) en ook tijdens de gestaakte oefenwedstrijd tegen US Lecce speelde Heerenveen eerder deze maand voor publiek. Maar die aantallen vallen in het niet bij de circa 14.000 fans waar bij de krachtmeting met RKC op wordt gerekend.

Van Bergen vertrekt

Hoewel de maximaal toegestane bezettingsgraad (twee derde van de totale capaciteit: 16.700) vermoedelijk dus niet wordt aangetikt, is Jansen blij met de terugkeer zijn de supporters. ,,Je ziet ook dat het iets met spelers doet”, aldus de trainer. ,,Als het publiek er achter gaat staan, dan geeft dat een extra boost en kun je als thuisploeg vaak nog net iets extra’s. Onze tweede tweede helft in Deventer was daar een goed voorbeeld van.”

Jansen heeft tegen RKC niet de beschikking over de geblesseerde Arjen van der Heide, Jan Ras, Paweł Bochniewicz en Rami Hajal. Daarnaast vertrekt Mitchell van Bergen, mits de laatste plooien zijn gladgestreken, definitief naar Middlesbrough. Heerenveen ontvangt naar verluidt twee miljoen euro voor de 21-jarige vleugelspits, die drie jaar geleden overkwam van Vitesse.

Geen Nygren

Daartegenover staan zekere basisplaatsen voor Filip Stevanovic en Siem de Jong. Benjamin Nygren zit wederom op de bank. De twintigjarige Zweed zou weliswaar een logische vervanger voor Van Bergen zijn geweest, maar moet volgens Jansen eerste stappen maken voor hij in aanmerking komt. ,,We zijn op dit moment gewoon minder tevreden over Benjamin. Het is zaak samen te kijken hoe we hem weer op de rit krijgen.”

Alles met als doel een beter seizoen te draaien dan het vorige. ,,Want daar draait het uiteindelijk om”, zei Jansen. ,,Ik hoop dat we stabieler worden, de klik met het publiek die er vorig jaar vanwege corona niet was terugkrijgen en er samen voor zorgen dat we het elftal naar een hoger niveau stuwen. Als dat lukt, is het voor mij geslaagd en rolt er ook wel een mooie plek op de ranglijst uit.”