Heerenveen werd vorig jaar slechts twaalfde in de eredivisie. Dit jaar wil de club, het liefst mét Joey Veerman, op een hogere plek eindigen

Het moet bij sc Heerenveen in elk geval beter dan in het vorige seizoen van de eredivisie, toen de club teleurstellend twaalfde werd. De technische staf is vernieuwd en de verwachting is dat er nog nieuwe spelers bij komen voordat de transferperiode ten einde is.

De selectie van sc Heerenveen voor het seizoen 2021-2022, zoals die er op 27 juli uitzag.

De selectie van sc Heerenveen voor het seizoen 2021-2022, zoals die er op 27 juli uitzag. Foto: ANP

T oen op de fotopersdag de elftalfoto van de A-selectie van Heerenveen werd geschoten, was dat traditioneel met een slag om de arm. Het transferwindow staat nog wagenwijd open en de samenstelling van de selectie kan daarom nog op vele fronten veranderen, zowel ingaand als uitgaand.

Dat is evenwel nog niet gebeurd en dus zal trainer Jansen het in Deventer vooralsnog met deze spelers moeten doen. ,,Uiteindelijk is er niet zo gek veel veranderd in onze selectie, dus we hebben nog steeds te maken met dezelfde dingen die beter moeten”, vindt Jansen.

Want dat het beter móét dan de teleurstellende twaalfde plaats van afgelopen seizoen, is helder. In het spoor van de nieuwe technisch manager Ferry de Haan is ook de technische staf op de schop gegaan. Met de nieuwe assistenten Ole Tobiassen (ex-Almere City FC), Peter Reekers (ex-Heracles Almelo) en keeperstrainer Ruud Hesp staat er een heel nieuw team rond de oefenmeester uit Noordwolde.

En dat er qua spelersmateriaal de komende weken nog wat bij zal komen, ligt voor de hand, zegt Jansen. ,,We willen ons absoluut nog versterken. Het is nu zaak om dat voor elkaar te krijgen. Maar we hebben nog een maand en je weet nooit wat er nog gaat gebeuren.”

Achterste linie

Het wegvallen van de onfortuinlijke Pawel Bochniewicz, die ruim anderhalve week geleden in Zwolle zijn kruisbanden heeft afgescheurd en ten minste negen maanden zal moeten toekijken, is een bittere pil voor Jansen en zijn staf. Daarmee kon een streep door een verdedigingscentrum met de Pool en nieuwkomer Sven van Beek. De oud-Feyenoorder zal dat klusje nu moeten opknappen met Ibrahim Dresevic, al lijkt de jonge Syb van Ottele minstens zo capabel.

Op de flanken heeft de van ADO Den Haag overgekomen Milan van Ewijk zich snel opgewerkt in de pikorde van de achterste linie en lijkt de Deen Rami Kaib geprofiteerd te hebben van de enkelblessure van Lucas Woudenberg.

Daarachter is Erwin Mulder, net als vorig seizoen, het slot op de Friese deur. Hij heeft de concurrentiestrijd met Xavier Mous gewonnen en is bovendien de nieuwe aanvoerder. ,,Ik loop er niet voor weg dat ik vind dat ik hoor te spelen. Dat moet je dan ook wel in de voorbereiding laten zien”, zei de goalie, die in het verleden in Fryslân ook wel eens de band heeft gedragen. „Ik heb een goed seizoen gedraaid en redelijk wat ervaring. Ik weet wat er binnen en buiten het veld van me wordt verwacht. Het is een eer om die band te mogen dragen.”

Veerman en Halilovic

Op de middelste linie zijn de namen van Joey Veerman (7 goals en 10 assists) – ongeacht wat er nog kan gebeuren, want er zijn nog altijd kapers op de kust – en Tibor Halilovic zekerheidjes. De verdedigende middenvelder uit Volendam is de eerste die iedere trainer normaal gesproken op het wedstrijdformulier zet en hij heeft een belangrijke rol bij het welslagen van de Friese missie. Maar of zijn toekomst ook daadwerkelijk in Fryslân ligt valt te bezien. Er zijn nogal wat clubs die na afgelopen seizoen worden gelinkt aan de Volendammer.

Feyenoord is de laatste club die zich in Heerenveen heeft gemeld voor de technisch begaafde spelmaker. Maar vooralsnog ligt de vraagprijs fors boven het geboden bedrag. Zo hebben Glasgow Rangers en Hellas Verona te horen gekregen dat hun bod van rond de vijf miljoen euro veel te weinig is. De Friese club verlangt minstens het dubbele en in de wandelgangen wordt zelfs gesproken van een bedrag van circa twaalf miljoen.

,,Na een coronajaar met lege stadions is het geld overal wel zo’n beetje op”, reageerde de speler teleurgesteld in de media. Feyenoord heeft zich eind juli wel gemeld bij oud-speler Ferry de Haan, maar officieel nog geen bod gedaan. De Rotterdammers beschikken niet over de nodige pecunia en hopen een overbodige spits in de deal te kunnen betrekken.

De Kroaat Halilovic heeft veel diepgang, brengt en gaat voorop in de strijd en is zelfs aangewezen als reserveaanvoerder. Samen met Joey Veerman is hij het kloppend hart van de ploeg en moeten zij samen ook een belangrijke rol gaan spelen bij het produceren van doelpunten. Met routinier Siem de Jong, mits fit, achter de hand.

De derde man op het middenrif is Rodney Kongolo, die het vuile werk moet opknappen en veel meters moet maken. Met Rami Hajal daarachter, al moet die nog steeds stappen voorwaarts maken.

Nieuwe spits

Voorin is Henk Veerman, de topscorer van afgelopen seizoen (14 treffers, 6 assists) die bedankte voor de aanvoerdersband, de eerste en enige spits in de selectie. De laatste vijf duels van afgelopen seizoen heeft hij niet meer gescoord, waarvan hij twee wedstrijden miste vanwege coronabesmetting.

De club is nog wel op zoek naar een andere spits, maar die is tot dusverre niet gevonden. Maar zorgvuldigheid is geboden, want de voorgaande twee pogingen met de Scandinavische aanvallers Runar Espejord en Jens Odgaard bleken geen doorslaand succes.

Op de flanken kiest de technische staf voor Mitchell van Bergen en nieuwkomer en City-huurling Filip Stevanovic, die de voorkeur krijgt boven en inwisselbaar is voor Arjen van der Heide. Van Bergen, die cijfermatig met vier treffers en twee assists zijn minste seizoen kende in Fryslân, wil graag weg, maar er zijn tot op heden geen geschikte kandidaten voorbij gekomen.

Benjamin Nygren (4 goals, 3 assists) lijkt opnieuw de tweede viool te gaan spelen. Hij kwam afgelopen seizoen tot 28 wedstrijden in de hoofdmacht (13 duels als invaller), waarvan hij welgeteld één keer de negentig minuten volmaakte.

Geduld bewaren

Afgelopen zaterdag is de voorbereiding met het oefenduel met Lecce (1-1 na 45 minuten) afgesloten. Een oefencampagne waarin drie keer is gewonnen, een keer werd verloren (Maccabi Tel Aviv) en een keer gelijkgespeeld (Kortrijk).

Voor wat het waard is. ,,We willen de bal nog vaak wat te geforceerd naar voren brengen in plaats van de bal rond te laten gaan en het geduld te bewaren. Dan geef je de tegenstander bij balverlies het gevoel dat ze nog meedoen”, signaleerde Johnny Jansen. En bij spelhervattingen blijft de ploeg kwetsbaar.

Of Heerenveen klaar is voor het nieuwe avontuur zal moeten blijken. Denk alleen maar aan vorig seizoen, toen Heerenveen na een abominabele oefencampagne met louter nederlagen geweldig begon aan het seizoen. ,,Vorig jaar waren we er ook nog niet helemaal klaar voor. Maar we zijn nu wel verder. Ik zie gewoon dat we groeiende zijn, alleen het gaat nu nog om het finetunen”, zegt Jansen aan de vooravond van de nieuwe competitie. ,,En ben je als trainer ooit klaar? Ik denk het niet, want je bent constant bezig met het proces om beter te worden. Maar grofweg zijn we er klaar voor.”