Henk Veerman brengt met goals voor Heerenveen tegen RKC Waalwijk laatste eer aan overleden naaste: 'Dat had ik beloofd'

Het was een bijzonder moment, zaterdagavond in het Abe Lenstra-stadion. Nadat Henk Veerman zijn ploeg vanaf de strafschopstip op voorsprong had geschoten tegen RKC richtte de spits van sc Heerenveen zijn beide wijsvingers bewust naar boven.

Henk Veerman (r) zoekt na zijn eerste treffer contact met een overleden dierbare.

Henk Veerman (r) zoekt na zijn eerste treffer contact met een overleden dierbare. Foto: ANP

Veerman bewees een onlangs overleden dierbare daarmee de laatste eer. ,,Dat had ik haar beloofd. Maar omdat ik inclusief vakantie al vier maanden droog stond, kwam het er steeds niet van”, vertelde hij. ,,Dit was een mooi moment.”

Hij werd vanwege zijn grote aandeel in de zege op RKC (3-2) verkozen tot ‘Koning van de wedstrijd’, een weinig revolutionaire noviteit van eredivisiesponsor TOTO, die dit seizoen de traditionele man of the match vervangt. Toch beklijfde ook bij de Volendammer na afloop een dubbel gevoel.

In de problemen

Veerman mocht dan voor het eerst sinds 11 april weer eens (twee keer) gescoord hebben, helemaal tevreden kon hij niet zijn. De eerste helft was ,,fantastisch”, zei de clubtopscorer van het vorige seizoen. ,,Maar daarna komen we gewoon weer in de problemen, terwijl dat absoluut niet hoeft.”

,,Als we allemaal scherp zijn en alles geven kunnen we gewoon goed voetballen met dit Heerenveen. Dat zag je in de eerste helft”, aldus Veerman, voor wie nog altijd geen concurrentie op de spitspositie is. ,,Na rust denken we dat we het op 90 procent kunnen en dan wordt het nog spannend. Dat mag ons niet overkomen.”

Overtreding

Over de situatie waarbij RKC-verdediger Ahmed Touba hem na een kwartier in het Waalwijker strafschopgebied onderuit trok, was hij duidelijk. ,,Gewoon een overtreding.” Hoewel scheidsrechter Marc Nagtegaal zijn protesten eerst wegwuifde omdat de bal zou zijn gespeeld, zei Veerman dat ,,hij de situatie nog maar even moest nakijken. Gelukkig werd het met hulp van de VAR gecorrigeerd.”

Het bleek de opmaat tot een glansrol voor de spits die sinds zijn rentree in het Abe Lenstra-stadion vorig jaar zomer de nodige kritiek te verduren kreeg. Ondanks zijn toch niet slechte productie van veertien competitietreffers viel Veerman regelmatig in negatieve zin op vanwege een ogenschijnlijk laconieke houding, al moet gezegd dat dat ook deels komt door een minder verfijnde motoriek.

Tegen RKC scoorde hij vlak voor rust met het hoofd. ,,Mijn tweede kopgoal alweer”, beaamde Veerman, die ondanks zijn lengte niet bekend staat als een specialist. ,,Volgens mij raakte ik ‘m nu ook nog een beetje met mijn schouder, maar dat mag de pret niet drukken.”